Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: NEC 20WGX2 - FlatpanelsDK

Test: NEC 20WGX2

|


Indledning:

NEC har gennem flere år været kendt for deres professionelle grafikerskærme. NEC har dog også en række serier, der retter sig mod andre typer brug. Herunder en serie rettet mod gamere med skærme i 17, 19 og 20 tommer kaldet GX2.
20 tommer fladskærmene har for nyligt markeret deres indtog på spilmarkedet, og NEC var med blandt de første. Flatpanels har netop fået denne 20 tommer skærme ind til test og gennemgang, og det er med spænding vi kigger på vores første testskærm fra NEC.

Der er naturligvis tale om modellen 20WGX2, som er en 20 tommer widescreen monitor med opløsningen 1680x1050.

Skærmen er venligst udlånt af NEC: www.nec-display-solutions.com

Specifikationer:

Panelstørrelse:20" widescreen
Opløsning:1680x1050
Responstid:6 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:700:1 (1600 med ADV mode)
Lysstyrke:470 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.258 mm
Panelnummer (Type):AS-IPS (LG.Philips LM201W01)
  
Strømforbrug:71 W
Vægmontering: (VESA 100mm)
Størrelse (HxBxD): 47.1cm x 39.2cm x 20.3cm (med fod)
Vægt6,3 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt (35°)
· Swivel (-170 til +170)
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet USB Hub
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
· Andet USB kabel til hub
Medfølgende software:

NaVISet

Garanti:3 år (inklusiv backlight)
Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:

  

De første indtryk:


NEC 20WGX2 er meget gennemført rent designmæssigt. Den er udført i æstetiske runde former, og selv de små detaljer er tilpasset med omhu. Selv bagsiden og foden står rigtig godt til resten af produktets design.


Byggekvaliteten er ligeledes i top. Skærmen er udført i plastik, men føles alligevel robust.

På den ergonomiske side tilbyder 20WGX2 både tiltjustering og drejejustering. Drejejusteringen fungerer ved en drejeskive, som er monteret under selve foden. Denne skive gør det muligt at dreje skærmen næsten 360 grader om sig selv.


Styringen af OSD (On Screen Display) er så at sige en smule anderledes end hvad man er vant til. NEC har nemlig integreret et lille joystick, som sidder under skærmens ramme. Det fungerer let og simpelt. Joysticket er let at styre og man behøver såmænd ikke at være videre fingernem selvom joysticket ikke er så stort.

OSD giver fine muligheder for indstilling. Det er naturligvis muligt at indstille brightness og kontrast. Herudover findes der 6 forudindstillede farvetemperaturer: 9300K, 8200K, 7500K, sRGB (6500K), 5000K og den NEC kalder native. Native er den profil, som er valgt fra starten.

Der er også fem farveprofiler, som hedder Standard, text, movie, gaming og photo.
Fere af dem faktisk er ret godt indstillede. Text profilen giver eksempelvis et korrekt afdæmpet billede.
Man kan skifte mellem profilerne direkte i OSD eller ved at bruge DV knappen på fronten af skærmen.
En anden smart feature i OSD er muligheden for at justere lysstyrken på den lille LED, som angiver om skærmen er tændt eller slukket. Den kan dæmpes på flere forskellige niveauer, men naturligvis også helt deaktiveres.


Bag på foden finder man en god kabelholder. Den fungerer ved at afmontere bagsiden af foden. Kablerne føres herefter ind gennem et hul og ned gennem foden. Nu kan bagsiden monteres igen og kablerne er på elegant vis gemt godt af vejen. En rigtig smart feature.


På højre side af rammen findes en USB hub med 2 udgange. Der findes yderligere to udgange under skærmen.


Foran panelet på NEC 20WGX2 har man tilføjet en glossy overflade. Jeg vender tilbage til de praktiske fordele og ulemper ved en sådan overflade i næste afsnit.

Medfølgende er også programmet NaVISet og nogle testmønstre, som kan bruges til at indstille skærmen og gøre det direkte fra skrivebordet på computeren.

Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Radeon 9800 Pro.
Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Farver, kontrastforhold og lysfordeling:



Panelet har, som nævnt i forrige afsnit, en blank overfladecoating. Den type overflade, som ofte refereres til som CrystalClear.
Overfladens blanke look bidrager til en smule intensitet i farverne og lysstyrken på skærmen, men det kan dog også have en negativ effekt. Hvis der falder for meget direkte sollys eller lampelys på skærmen, er genskæret nemlig ret markant. Det kommer naturligvis meget an på omgivelserne i rummet, men en placering ved siden af et stort vindue er ikke hensynsmæssigt.
Det er ikke kritisk, men alligevel tydeligt under visse omstændigheder. Jeg har taget to billeder herunder, hvor du kan se effekten, når direkte sollys falder på skærmen.



Lad os bevæge os videre til de første indtryk af billedet på 20WGX2. Som udgangspunkt er skærmens lysstyrke ret høj. Det er at foretrække i mange spil, men til skrivebordsbrug anbefales det at skrue brightness en smule ned. Her kommer den indbyggede profilvælger til gavn og er faktisk ganske anvendelig. De forskellige profiler er gode, specielt hvis man varierer sit brug af skærmen.

Jeg har prøvet at måle farvegengivelsen med vores LaCie måleværktøj herunder:


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som du kan se på grafen ovenfor har jeg målt brightness til hele 455 cd/m2. Det er det højeste jeg endnu har set på en monitor. Almindeligvis anbefales det ikke at sætte brightness til over 200 på 17 og 19 tommer skærme, og ikke sætte brightness til over 250 cd/m2 på 20 tommer skærme.
    NEC 20WGX2 er dog lidt anderledes. På trods af den utrolig høje brightness, føles skærmen ikke voldsom lysstærk. Lyset er kraftigere end på mange andre 20 tommer skærme, men ikke ubehageligt. Det hænger sammen med det glossy filter som sidder foran panelet.

    På trods af overfladen/filteret foretrækker jeg dog at sænke brightness, hvilket jeg vender tilbage til efter finjustering af skærmen.

    Sort målte jeg til 0,7 cd/m2 – en gengivelse som jeg håber på jeg kan forbedre efter at sænke brightness.

    Farverne gengives faktisk ret præcist og NEC 20WGX2 leverer et resultat en del over middel. Der er dog en lidt stor afvigelse i blå, og flere blå nuancer er også en smule for intense i praksis. Jeg fandt det muligt at reducere afvigelsen ved blandt andet at øge kontrast i OSD en smule og sænke brightness.

    Den endelige kalibrering/indstilling foretog jeg med mit LaCie måleudstyr, og det kan ses herunder:


    Efter at have reduceret brightness til lige over 50 procent i skærmens OSD fik jeg et betydeligt mere balanceret billede. Det medførte også en dybere og bedre sort, som jeg målte til 0,5 cd/m2. Det er dog ikke den dybeste sort jeg endnu har set på en skærm. Til sammenligning ligger de bedste PVA paneler på 0,2-0,3 cd/m2. Helt sort opnås ved 0,0 cd/m2, og derfor er lavere værdier bedre.

    I et helt mørkelagt rum kan man godt fornemme, at 0,5 cd/m2 ikke er fuldstændig sort. I et lys rum bemærker man det ikke.

    Det giver et reelt kontrastforhold på følgende:

     Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,7 cd/m20,5 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)455 cd/m2282 cd/m2
    Kontrastforhold650:1564:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 70

    Brightness er efter indstilling målt til 282 cd/m2. Det er stadig en smule højt, men som nævnt tidligere giver den specielle overflade på NEC 20WGX2 en lidt anden effekt end man er vant til. Skærmen virker nemlig behagelig og ikke for lysstærk.

    NEC 20WGX2 har også NECs kontrastforbedrende system. LG viste tidligere deres bud på dette system frem og vi testede en af første skærme, der havde fået det integreret, L1170 (læ sogså mere i denne anmeldelse, og se en video af et praktisk eksempel).

    For at opridse det kort, så prøver man at forbedre primært sort ved at analysere billedet på skærmen. Når der f.eks. vises et sort billede, så sænkes baggrundsbelysningen, så billedet bliver endnu sortere. Det fungerer i praksis, men stadig ikke helt optimalt forstået på den måde, at der er plads til forbedringer.
    Et højt og"rigtigt" kontrastforhold - som ikke er dynamisk - er stadig at foretrække. De 1600:1 er dette dynamiske kontrastforhold, men det typiske er 700:1.

    Et praktisk eksempel på systemet er: Man skriver i et Word dokument, som er meget lyst, hvilket medfører, at skærmen intensiverer brightness en smule. Hvis man går ud på skrivebordet og betragter f.eks. det billede, som jeg bruger til at illustrere betragtningsvinklerne længere nede, så sænkes brightness en smule. Det kan give en fin effekt for at opnå en lidt bedre dybde i specielt de sorte nuancer, men det er ikke noget man blindt skal gå efter ved køb af ny skærm.
    NECs teknologi virker for resten en smule bedre end LGs.

    For at vende tilbage til farvegengivelsen, så er farverne relativt lette at forbedre. Jeg sænkede grøn med 11-13 skridt og blå og rød med 9-11 skridt. Det gav et bedre balancerede billede og ikke mindst den korrekte gengivelse af blå. Lad mig dog understrege at billedet fra start af var blandt de bedste jeg har set på en skærm i denne prisklasse hidtil.

    For forbrugeren anbefales det derfor at sænke brightness og prøve at reducere den lidt for intense blå farve. Det kan gøres med relativt små indgreb og medfører et utrolig lækkert billede på skærmen, som er synligt bedre end billedet på de typiske 17-19 tommer gamerskærme.

    Den største afvigelse efter indstilling lå i gengivelsen af sort. Man kan godt sænke brightness mere for derved at opnå en lidt dybere gengivelse af sort – man mister hvert fald ikke intensiteten i de lyse nuancer.

    Profilvælgeren er også et godt værktøj i denne forbindelse. Jeg har indstillet skærmen så den er optimal til allround brug og ikke mindst skrivebordsbrug. Når man skal spille på skærmen, kan man med fordel vælge gaming profilen, som har en højere brightness. En høj brightness/lysstyrke er anbefalet i spil og film.

    I praksis er farverne gode, om end ikke på højde med mere grafisk-mindede skærme. Der kan godt findes fejl i gengivelsen af flydende gradienter i form af lidt stregdannelser. Gengivelsen er bedre end på mange af de typiske 17 og 19 tommer gamerskærme, men farvegengivelsen er ikke helt perfekt.

    Skærmen skelner heller ikke alle de helt mørke gråtoner fra hinanden. Man kan skelne skridt på cirka 3 procent i monitorTest.

    Overordnet set er farvegengivelsen dog over standard, og man får bestemt en rigtig god skærm. Den vil sagtens kunne bruges til grafiske opgaver, men ikke opgaver af den mere krævende karakter. Med det sagt skal man også bemærke, at skærmen er af en lidt anden karakter end de typiske 17 og 19 tommer gamerskærme. Man får virkelig en skærm af højere kvalitet – ikke mindst pga. valget af panelet i skærmen.

    Homogeniteten er lyset på panelet, altså ensartetheden af baggrundsbelysningen, er god. Der slipper ikke meget lys igennem og det er et positivt skridt i forhold til den tidligere generation af IPS panelerne, som havde store problemer med gennemskær.
    Se billede herunder.



    Panelet havde ingen pixelfejl.

    Responstid og spil:



    NEC 20WGX2 er del af NECs gamerlinje. Der gør naturligvis også dette afsnit ekstra interessant.

    Lad mig først starte ud med at sige, at der er sket en forbedring i forhold til den tidligere generation af IPS panelerne, som var specificeret til 16 ms. NEC har integreret deres egen Overdrive styring af panelet, som skal booste responstiden og har angiveligt fået reaktionstiden ned på 6 ms (g2g).

    I vores responstidtests fra monitorTest - monitorTest - klarede skærmen sig flot. Den vertikalt scrollende tekst stod helt tydelig og let læselig.
    Den panorerende boks trak ikke et specielt markant slør og 20WGX2 er en af de 20+ skærme der har klaret testen bedst indtil videre.

    Der er imidlertid en smule Overdrive trailing. En form for slør, som har en hvidlig effekt, også kaldt ”glorie effekten” i visse sammenhænge. Det bidrager en smule til sløret i praksis, men ikke på et kritisk plan. Skærmen er stadig utrolig hurtig.

    I praktiske eksempler bemærkede jeg ikke udbredt slør. Det er klart, at man stadig kan fremprovokere det i visse sekvenser, men selv hurtige spil er absolut spilbare. Jeg tester blandt andet med Fifa 2006. Ikke fordi det er et af de hurtigste spil, men fordi det er godt til at afsløre både slør og Overdrive trailing, når man panorerer over den grønne bane. Jeg bemærkede kun minimalt slørede objekter, hvis jeg søgte efter det. Jeg så ingen Overdrive trailing, på trods af, at jeg kunne fremprovokere det i stresstesten fra monitorTest.

    I hurtigere spil klarede skærmen sig også godt, og det leder mig hen til den endelig dom. NEC 20WGX2 er en af de hurtigste 20-21 tommer skærme jeg har testet – hvis ikke den hurtigste. Det markerer den også som en absolut værdig kandidat til gameren. Der er stadig lidt vej op til de allerhurtigste 19 tommer skærme, men NEC er godt på vej med denne meget interessante skærm.

    Film og betragtningsvinkler:



    Paneler under IPS teknologien har altid været betragtet som de paneler, der har de bedste betragtningsvinkler. NEC 20WGX2 er heller ingen undtagelse. Billedet ændrer sig meget lidt fra vinkler – både vertikale og horisontale.

    Skærmen egner sig derfor fint til eksempelvis filmbrug, selvom man ikke sidder lige ud for billedet. Jeg har taget nogle billeder af betragtningsvinklerne i praksis herunder:



    Widescreen formatet passer tilmed godt til film og 20WGX2 er bestemt en skærm, som godt kan anbefales til brugere der ser film på deres computerskærm. Der er ingen deciderede problemer med gengivelsen. Responstiden er tilstrækkelig – bortset lige fra meget hurtige panoreringer – og baggrundsbelysningen er god.

    Konklusion:



    NEC 20WGX2 er på mange måder en meget alsidig skærm. Den er ikke blot god til spilbrug, men farverne gengives også bedre end på typiske gamerskærme i 17 og 19 tommer, hvilket gør den et fint valg for amatørgrafikere.

    Designet er gennemført og skærmen har gode funktioner. USB hubben er en kærkommen feature og NECs NaviSet joystick fungerer godt til at styre OSD.

    Ergonomisk kan 20WGX2 drejes vha. en drejeskive i foden samt tiltes fremover og bagover.

    Problemer med baggrundsbelysningen ser ud til at være et overstået kapitel i forhold til den tidligere generation af paneltypen, som bruges i NEC 20WGX2.
    NEC 20WGX2 har nemlig ingen problemer på dette punkt. Man kunne muligvis have ønsket sig en lidt dybere gengivelse af sort, men der slipper hverken mere eller mindre lys igennem i hjørnerne af skærmen.

    Responstidsmæssigt er jeg ikke i tvivl om, at 20WGX2 er en af de hurtigste 20 tommer skærme jeg endnu har testet. Den er det oplagte valg til gameren, som ønsker en widescreen skærm i 20-21 tommer. Så længe man bare er opmærksom på, at det ikke er alle spil der understøtter widescreen endnu.

    Alt i alt en meget positiv oplevelse. Med 20WGX2 viser NEC, at de bestemt er en af de etablerede og seriøse producenter på markedet, der leverer skærme af høj kvalitet. Vi ser frem til at teste flere NEC skærme i fremtiden.

    PositivNegativMålgruppe
    God responstidGengivelse af sort og kontrastforholdGameren
    Bedre farver end typiske gamerskærmeDirekte lys på overfladen kan reflekteresAllround brugeren
    Design og features Amatør grafikeren
      Filmentusiasten


    Pris og forhandler:

      

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres:

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |