Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Polk Surroundbar - FlatpanelsDK

Test: Polk Surroundbar

|

Her til en lidt atypisk test, men alligevel med relevans for kommende eller eksisterende fladskærms-Tv ejere. Polk Audio har udviklet en surround-højttaler, hvor du slipper for lange kabler og besværlige baghøjttalere. Baseret på flere års udvikling kan Polk Audio præsentere Surroundbar, som på unik vis kan gengive surround sound ud fra kun én højttaler.

Flatpanels har været så heldige at få Polk Audios SurroundBar ind til test, og vil gennem testen kigge nærmere på, hvordan højttaleren klarer sig som surround system og om den kan erstatte de andre typer højttalere, hvad enten det være sig indbyggede højttalere i Tv eller separate højttalere.

Enheder:Syv 3.5" mid-bass; tre 3/4" Silk Dome Tweeters
Frekvens respons (+/- 3dB):100-20kHz
Følsomhed (1w/1m):89 db
Impedance:8 Ohms
Medfølgende udstyr 
· Stander
· Vægbeslag
· Kabler
Garanti:5 år
Diverse:Quick Start Guide


Polk Audio SurroundBar er venligst udlånt af Geco

For priser og mere information henvises du til Geco: www.geco.dk

De første indtryk:



Baggrunden for systemet, der har været med til at danne SurroundBar højttaleren går helt tilbage til de sene firsere. Her udviklede Polk Audio SDA (Stereo Dimensional Array) teknologien, hvis formål var at forhindre såkaldte Crossover lyde, hvor lyd fra én højttaler kan krydse rummet og modtages forkert af brugerens ører.
Det oprindelige SDA system var fortrinsvis rettet mod gengivelse af live optagelser af musik, men alligevel har man bygget videre på teknologien. Videreudviklingen hedder ikke overraskende SDA Surround, og det er dette system, som ligger til grund for den spændende SurroundBar


Yamaha har tidligere vist en lignende højttaler med navnet YSP. Den har fået ret stor succes og er senere blevet fulgt op af nye produkter i serien. Selvom selve grundidéen og den ønskede effekt er den samme på SurroundBar, er der nogle ret slående forskelle mellem de to produkter.


Yamahas YSP serien har først og fremmest en indbygget forstærker. Det betyder, at ens egen surround forstærker ikke er til megen nytte. Yamaha YSP er også meget afhængig af omgivelserne. Modsat SurroundBar, er YSP serien følsom for blokerende og generende objekter. YSP højttalerne danner surround sound ved at skyde lyd ud mod sidevæggene, som reflekterer lyden rundt i rummet. Det betyder også, at f.eks. en reol eller et andet møbel kan være i vejen for at danne den korrekte surroundgengivelse.

SurroundBar er ikke afhængig af rummets størrelse, udformning eller møblering. Den danner surround vha. SDA Surround systemet, som ikke er afhængigt af reflekterede lyde. Den fungerer så at sige i langt de fleste omgivelser og langt de fleste størrelser af rum.

Højttalerens design er gennemført og passer godt ind sammen med mange skærme. Den måler 11.27cm H x 108.27cm W x 13.02cm D. Vægten er lige over de 11 kilogram.


Der medfølger vægbeslag.

Forud for testen:


Højttaleren testes sammen med en Marantz SR4300 surround receiver. De medfølgende kabler anvendes til setup’et. Indstilling af surround receiveren er udført for optimering af lydgengivelsen fra højttaleren.

Testresultatet afhænger i høj grad af den subjektive lytteoplevelse baseret på praktiske eksempler fra blandt andet DVE, House of Flying Daggers, Master and Commander mm.

Surroundreferencen er 2x Dali Concept 8, én Dali Concept CT og 2 x Dali Concept 2.

Testen:



SurroundBar lyder naturligvis meget imponerende på papiret, men mange forbrugere er alligevel nok en smule skeptiske. Kan én højttaler virkelig gengive surround sound? Lyd som tidligere kun har været muligt med minimum 5 højttalere placeret forskellige steder i rummet?

Før vi besvarer dette, så lad os tage et dyk ned i oplevelsen. Jeg lagde ud med at sætte min DVE (Digital Video Essentials) disk i DVD’en. Den har få praktiske, men fortrinsvis teoretiske testlyde, som kan hjælpe dig med både at teste funktionaliteten og opsætningen. Det var mest af alt for at få tjekket om SurroundBar’en var opsat korrekt. Det gav dog hurtigt et praj om, at der var noget over alt dette.

Før vi bevæger os til den praktiske brug, vil jeg gerne nævne, at højttalerens fulde potentiale først opnås ved nogle få indstillinger på sin forstærker. Man bør nemlig finjustere sin delay tid på de forskellige surround enheder på forstærkeren. I sidste ende giver det en bedre effekt, hvis man lige får disse aspekter på plads.


Kablingen af produktet er meget overskuelig og brugervenlig. De medfølgende kabler har farver, og ligeledes har de forskellige indgange på højttaleren. Det gør det let for selv den uerfarne bruger at tilslutte sættet. Der står også en lille beskrivelse af kablet på en påklistret lap, hvilket hjælper når man skal tilslutte kablerne til sin forstærker/receiver.
Man kan også sagtens bruge sine egne kabler, hvis man ønsker, og på den måde har man ret stor frihed med SurroundBar’en.

Lyset blev nu slukket, øjnene blev lukket og der blev fokuseret udelukkende på lyden i udvalgte film.
Jeg var ikke i tvivl længere. SurroundBar leverer faktisk en ganske imponerende surround effekt. I enkelte tilfælde var jeg faktisk overbevist om, at lyden kom bagfra og ikke fra den aflange højttaler der nu stod under mit Tv. Så overbevist, at jeg lige blev nødt til at kigge mig over skulderen, men nej, der stod ingen ekstra højttaler bag mig.


Lyden blev godt fordelt i rummet. Selv bredden oppe i fronten blev gengivet godt. Man kunne let fornemme om lyden kom fra center eller om den kom fra højre eller venstre side. Selve surroundfølelsen gav god stemning, og lyden føltes overbevisende.

Åbningsscenen fra House of Flying Daggers var ret sjov at teste med. Den giver lyde fra mange varierende positioner og SurroundBar klarede scenen ret godt. Det samme var tilfældet med skibskrigsscenen i Master and Commander. Man kunne fornemme kanonkuglernes surroundeffekt.

Referencen var i testen 2x Dali Concept 8, én Dali Concept CT og 2 x Dali Concept 2. Det er naturligvis et betydeligt dyrere system end SurroundBar’en, men som reference til surround sound effekten er det en fair sammenligning.


SurroundBar formåede ikke at levere samme effekt, som Dali sættet. Det var heller ikke forventet, men man skal blot være opmærksom på, at virkelig dyb og nuanceret lyd ikke er SurroundBar’ens forcer. Selve surround lyden blev også gengivet bedre med Dali sættet.

SurroundBar’en skal ses som en unik mulighed for at få surround sound, hvis man ønsker en pladsbesparende enhed og ikke mindst ønsker at slippe for besværet med at trække kabler til baghøjttalerne. Surroundeffekten i SurroundBar er uden tvivl godkendt, og ligeledes imponerende, men kan ikke sidestilles med et dyrere sæt af 5.1 eller 6.1 højttalere.

På trods af den imponerende effekt var der dog også nogle kritikpunkter. Dynamikken i lyden er ikke helt i top. Der mangler først og fremmest noget bund, i form af bas. Det hjælper gevaldigt at tilføje en subwoofer til systemet. Det er ikke påkrævet og forstærker ikke oplevelsen af surround, men det giver faktisk ret meget til den overordnede lydoplevelse.

Det behøver ikke at være en dyr subwoofer, og den skal naturligvis matche til resten af dit udstyr, men det er mest af alt for at få den dybere bas med og gengivelsen af de mellem-lave frekvenser, som SurroundBar heller ikke står for.

Man kan sagtens bruge SurroundBar uden en subwoofer, men vi anbefaler, at man anvender en.

Jeg forsøgte mig også med en række velkendte (af mig) musiknumre. Her taber SurroundBar’en en smule terræn. Dens forcer ligger klart i gengivelse af filmlyd og specielt surround filmlyd. Det hjælper igen en del med en basenhed/subwoofer, men jeg vil stadig mene, at SurroundBar’en primært retter sig mod film.

Den kan godt bruges til musikgengivelse, men går man op i musik, vil jeg ikke mene, lyden er optimal. Det er naturligvis et meget subjektivt emne og som musikentusiast er jeg nok lidt forudindtaget på dette punkt. Derfor anbefales det naturligvis også at tage ud og høre højttaleren, hvis man har mulighed for det. Det giver den rigtige oplevelse i forhold til ens individuelle forventninger og krav.

Konklusion



Jeg synes faktisk man har et virkelig fornuftigt produkt her. Det er klart, at SurroundBar ikke erstatter meget dyrere højttalere, som separat er opstillet i et surround system, men sådan skal SurroundBar heller ikke betragtes. Polk Audios SurroundBar skal betragtes som et alternativ og en spændende mulighed for mange mennesker.

Det erstatter derfor ikke en entusiasts dyrt indkøbte system, men til den almindelige forbruger er det et solidt værktøj til god gengivelse af surround lyd.
Surroundfølelsen er god go overbevisende og højttaleren optager forholdsvis lidt plads i hjemmet. Man slipper ikke mindst for en masse ledninger og højttalere diverse steder. Dens finish er tilmed ret flot udført og den vil passe ind sammen med langt de fleste fladskærme. Den kan også sagtens bruges med andre typer Tv, men designmæssigt henvender den sig til de minimalistiske linjer, som typisk er forbundet med fladskærme.

Alt i alt et ganske imponerende produkt til mange forbrugere, som vi sagtens kan anbefale. Husk blot på, at en forstærker eller receiver påkræves.
Musikgengivelsen halter en smule og det anbefales, at man overvejer en subwoofer – også for at få bedst mulig filmlyd - men overordnet set er det ikke noget, som trækker voldsomt ned i begejstringen for surround produktet. Det er virkelig en unik mulighed for at få surround sound ind i hjemmet på let og praktisk vis.

Den vejledende salgspris på 5.999 kroner (inkl. moms) er også ganske overskuelig sammenlignet med andre surround systemer. For pris og forhandler se www.geco.dk

Højttaleren fås også i helt sort.

PositivNegativMålgruppe
Surrond effektenMangler noget bund (bas)Den typiske forbruger
Let at tilslutteMusikgengivelsen ikke optimalForbrugeren der ønsker pladsbesparende og god surroundlyd
Surround uanset rummets indretning og udformning  


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor højttaleren kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=1030

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |