Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung 730BF - FlatpanelsDK

Test: Samsung 730BF

|


Indledning:

Samsung har i et stykke tid haft deres populære 930BF og 730BF skærme på markedet og mange gamere har været meget begejstrede for dem. I en tid hvor der er meget fokus på LCD skærmes responstid, er det dog svært at vide, hvilken der reelt set er det bedste bud på en hurtig skærm - mest fordi responstidsangivelsen sjældent passer.

Samsung 730BF/930BF har længe været den foretrukne, hvis man ville have en hurtig skærm til spilbrug, men hvordan performer den i forhold til konkurrenternes gamerskærme? Det har Flatpanels.dk sat sig for at finde ud af.



Panelstørrelse:17"
Opløsning:1280x1024
Responstid:4 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:600:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:<16.2 Millioner farver
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (fald på 10:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):Ikke oplyst (TN)
  
Strømforbrug:35 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 38.2cm x 17.5cm x 38.6cm
Vægt3.6 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:Manual


Pris og forhandler:

target="_blank">



De første indtryk:



Skærmens design er simpelt med en sort ramme og en grå/sort fod. Foden er bygget op omkring en cirkulær flade, hvor skærmens ramme så er monteret via en plastikstolpe cirka i midten.





Om den sorte rammes kant - i top, bund og de to sider - er der en grå plastik kant. Den fortsætter ikke bagpå, men sidder der udelukkende af dekorative grunde.
Under skærmens ramme finder man 6 knapper til styring af OSD mm. De sidder forholdsvis skjult og skal aktiveres ved tryk nedefra.





Bagsiden af skærmens er sort og simpel. Man kan tage en del af den af, hvorefter man kan montere input (DVI eller D-SUB) og strømstik. Når stikkene er monteret korrekt kan bagsiden let sættes på igen og det fungerer udmærket.





Skærmens har ikke de store ergonomiske muligheder og det har vi erfaret, som værende meget almindeligt for gamerskærme. Stort set alle gamerskærme tillader tiltjustering, og enkelte tillader højdejustering. Samsung 730BF tillader kun førstnævnte - altså tiltjustering.
Umiddelbart minder foden om dem man ser på andre Samsung modeller, hvor der er integreret en drejeskive nedenunder - men ved nærmere eftersyn finder man ud af, at der intet overraskende findes under foden.





OSD er overskueligt og pænt opbygget. Samsung har lidt farver i opbygningen af menuen, dog uden at det bliver for meget. Det er godt opbygget og tilbyder en del flere funktioner end f.eks. ViewSonics VX924 og VX922, BenQs FP71GX og Acer AL1951Bs.

Man kan tilgå flere forskellige farveprofiler i form af MagicBright systemet, herunder Custom, Text, Internet, Game, Sport og Movie. Herudover kan man vælge mellem tre gammaniveauer, fire farvetemperaturer og man kan tilmed indstille hue og saturation i en custom profil.

Når man kører over D-SUB er det også muligt at indstille fine og coarse og så giver OSD naturligvis mulighed for indstilling af brightness og kontrast.



Det er altid rart med et godt og overskueligt OSD og Samsung vinder klart på dette i forhold til konkurrenterne. Samsung har også gjort klogt i at integrere en masse forskellige profiler, så man nemt kan skifte mellem dem ved alsidigt brug. Det er nemlig ikke altid lige fedt at køre ved samme brightness i spil og på skrivebordet og på 730BF har man fin mulighed for selv at være herre over det ved hurtig navigering.



Hvis man ikke ønsker at benytte skærmens OSD kan man prøve det medfølgende stykke software, hvor alle indstillinger kan foretages fra skrivebordet.



Forud for testen:



Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9800 Pro.



Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, kontrastforhold og lysfordeling:



Som udgangspunkt er billedet for intenst til skrivebordsbrug. Man kan naturligvis vælge farveprofilen kaldet text, og her er lyset da også mere behageligt at arbejde foran. Billedet får dog et lilla skær, men det er i høj grad et justeringsspørgsmål. De andre profiler står heller ikke helt godt og der er ikke gjort så meget ud af præcis gengivelse af farver. Det er naturligvis forståeligt og man sigter heller ikke efter den målgruppe med 730BF, men det kræver derfor lidt erfaring og tid for at få et optimalt resultat på de profiler man ønsker at bruge til dagligt.



Som udgangspunkt har den blå farve et turkist skær, som kan spottes med det blotte øje. Hvide nuancer skelnes ikke så godt. Det kan i en mindre grad hænge sammen med den kraftige brightness, men skærmen skal indstilles for at få et godt resultat. Hvid, eller lys grå, kan også have et lidt gulligt skær.



Sort er ikke rigtig sort, men der skelnes fint mellem tætliggende sorte nuancer. Vi håber på at kunne forbedre den dybeste sorte lidt ved indstilling af skærmens parametre.

Flydende gradienter gengives dog fint for et TN panel at være. Der er stregdannelser, men de er ikke lige så markante, som på andre gamerskærme. Generelt er farverne gode og der er ikke virkelig store afvigelser. Der er de problemer, som er nævnt ovenfor, men de er ikke kritiske og er i høj grad et indstillingsspørgsmål.



Lad os prøve at måle farvegengivelsen og kontrasten med LaCie måleudstyret:





Som angivet længere oppe er brightness ret høj ved standardindstillingen. Det er rart, at man har forskellige profiler at vælge imellem, og jeg har selvfølgelig ikke til hensigt at måle farvegengivelsen for dem alle, men da de fleste brugere anvender standardindstillinger synes jeg det er vigtigt at vise, hvor der er plads til forbedringer.



Farvetemperaturen er lidt ved siden af og det kan godt være medvirkende i de lidt turkis/gule nuancer på skærmen.



Brightness på 280 cd/m2 er lidt rigeligt. Til spilbrug kan det muligvis være passende, men almindeligvis anbefaler man ikke at brightness overstiger 200 cd/m2 på 17 og 19 tommer skærme - hvert fald ikke til tekst eller grafisk brug.



Gammaen er derimod fin og formodes derfor at stå korrekt i OSD. Derfor piller jeg ikke ved den i den senere justering. Det er dog altid svært at afgøre på de lidt billigere skærme. Hvis man har mulighed for at indstille på ting som farvetemperatur og gamma, så er det altid med tekstangivelser. De tre gammaværdier hedder f.eks. Gamma1, Gamma2 og Gamma3. Tilsvarende beskrives farvetemperaturer på typiske gamerskærme og TN baserede paneler også som cold, warm, normal osv.



Men ganske som forventet, så gengives sort slet ikke optimalt. Før nogen som helst kalibrering måler jeg sortpunktet til 1,5 cd/m2, hvor 0 cd/m2 naturligvis er ægte sort. Vi håber naturligvis på at kunne forbedre det efter kalibrering.



Jeg har prøvet at kalibrere skærmen og kommer frem til følgende:





Et fint resultat for en gamerskærm og det er på højde med det jeg så på VX922 for kort tid siden når man snakker farvepræcision. Sort er blevet en del dybere i forhold til starten, men stadig ikke lige så dyb som på VX922. Jeg har målt den til 0,6 cd/m2 efter kalibrering. Reelt set giver det et kontrastforhold på 185/0,6 = 308:1 (+/- 30).



Jeg har sænket brightness til 185 cd/m2, som er lidt mere bekvemt til allround brug. Det er naturligvis op til den enkelte at indstille brightness, specielt også fordi der er så mange profiler at vælge imellem på Samsung 730BF.



I praksis skelnes der fortsat mellem de mørke tætliggende nuancer. Sort er forbedret, om end det stadig ikke er rigtig dyb sort. Man kan skelne skridt på omkring 2-3 % for de mørke nuancer og det er lidt sværere at se forskel på de lyse.



Glidende gradienter er, ved en farvetemperatur på 6500K, nogenlunde flydende. TN panelerne leverer stort set aldrig resultater på højde med VA/IPS panelernes resultater, men de er selvfølgelig også billigere alternativer i almindelighed.



I forhold til andre gamerskærme ligger Samsung 730BFs farvegengivelse i toppen - dog uden at skille sig virkelig ud.



Homogeniteten af lys fra baggrundsbelysningen er derimod ikke helt god. Der slipper lys igennem i kanterne og der er lidt ærgerligt. Jeg diskuterede kort forskellige former for uregelmæssigheder i testen af ViewSonic VX922 og beskrev, hvordan lys ved rammens kant er noget af de mest irriterende og markante i almindelig anvendelse af skærmen.



Jeg har taget et billede af lysets fordeling herunder:





Panelet har ingen pixelfejl.



Responstid og spil:



Jeg nævnte kort en sammenligning mellem 730BF og ViewSonic VX922 i testen af ViewSonic VX922, så jeg har afsløret lidt. Det forhindrer mig naturligvis ikke i at give en lidt mere nuanceret og grundig gennemgang af responstiden og responstidens udformning.



Først og fremmest vil jeg pointere med det samme, at 730BF absolut ligger blandt eliten. Der er dog nogle kritikpunkter af visse aspekter.



Ved standardindstillingerne er Samsung 730BF utrolig hurtig. Overdrive teknologien styres nogenlunde og overdrive trailingen er ikke så markant som på 193p+, 970p og 204Ts, men den kan anes i visse situationer.

VX922 er samlet set en hurtigere skærm - primært fordi overdrive trailing ikke er lige så tydeligt.



Ved en farvetemperatur på 6500K, som jeg har indstillet 730BF efter, opstår der derimod problemer med Overdrive aspektet. Jeg så samme fænomen på VX924, men det var minimeret en hel del på VX922, dog uden at være perfekt. Slør kan nemlig let tiltage ved forskellige farvetemperaturer og ved en farvetemperatur på 6500K udformer sløret sig i visse situationer med et blåligt skær og ved andre farvetemperaturer med et lyserødt skær.

Overdrive sløret tiltager også en smule overordnet set og man kan således ret let spotte den hvide lidt glorieagtige effekt om bevægende objekter.



Derfor er det måske ikke helt hensigtsmæssigt at indstille 730BF på farvetemperatur 6500K da det kan give lidt problemer med den samlede responstid. Ved andre farvetemperaturer er 730BF derimod virkelig hurtig og absolut blandt de hurtigste skærme på markedet.



Man skal bare lige være opmærksom på, at slør kan tiltage ved visse farvetemperaturer. Som nævnt oplevede jeg det samme problem på VX924, og næsten i en lige så høj grad. VX922 var mere fleksibel når man indstillede den, men ved 6500K forekom der stadig en smule tiltagende slør.



Samsung 730BF er således en rigtig hurtig skærm ved mange indstillinger, men ved en ret præcis farvetemperatur på 6500K er der tydelige problemer med Overdrive kredsløbet.



Hvis man ser bort fra det aspekt eller den fejl, så er 730BF en rigtig hurtig skærm. Jeg sammenlignede den sidst med VX922 og her faldt fordelen til VX922. Man skal naturligvis ikke tage det som et argument for, at 730BF er en langsom skærm - specifikationspapiret indikerer jo også en forskel - men VX922 er stadig marginalt hurtigere.

Når der er sagt, så vil jeg dog mene, at Samsung 730BF sagtens kan skubbes kort efter VX922 i spilydelsen og er således et rigtig godt bud på en gamerskærm.



Spil afvikles fint og der er ingen nævneværdige problemer i praksis. Selv de ret hardcore gamere kan tilfredsstilledes af 730BFs ydelse, hvis man vel og mærke undgår at indstille skærmen, som jeg diskuterede ovenfor.



Film og betragtningsvinkler:



Der er lidt forstyrrelse i film da Overdrive trailingen også er synlig. Derudover er der altid dithering problemet på TN paneler, men overordnet set er 730BFs filmgengivelse ikke helt på højde med f.eks. VX922, som jeg netop har testet.



Der er også lidt problemer ved filmgengivelse da der slipper en del lys igennem i top og bund fra baggrundsbelysningen. Det kan godt være et irritationsmoment når der er sorte bjælker i filmen.



Betragtningsvinklerne er typiske for et TN panel. Det er hverken bedre eller dårligere end tidligere Samsung monitors baseret på TN paneler. Jeg har taget et billede af dem herunder:







Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):



Tekst står skarpt ved D-SUB tilslutning og der er ikke nævneværdige forskellige i gengivelsen af farverne og kontrasten. Enkelte farver er en smule mere intensiverede, men det kan godt indstilles væk - det er blot en fejlmargin.



Gradienter og farveskemaer ser ud, som ved DVI tilslutning og jeg mener ikke der er noget at sætte fingeren på.



DVI anbefales dog altid som grundregel.



Konklusion:



Samsung 730BF er en god skærm, men der er nogle skønhedsfejl. Først og fremmest er der den inhomogene baggrundsbelysning, som ikke er helt tilfredsstillende. Det kan naturligvis variere fra model til model, men man kan vel forvente en overordnet kvalitetslinje, som bør være der.



Farverne er helt sikkert på højde med andre gamerskærmes farver - måske lidt over gennemsnittet. Glidende gradienter gengives med en fin præcision og der er ikke tydelige stregdannelser. Sort kunne godt have været lidt dybere, men set i perspektiv, så ligger de fleste gamerskærme på dette niveau og derfor skiller 730BF sig heller ikke ud fra sin tid.



730BF en virkelig hurtig skærm forudsat, at man ikke får indstillet den på en forkert farvetemperatur, hvor den kan lide af et markant overdrive slør. Ved standardindstillingerne bør man blot finjustere skærmen og så har man et godt resultat både farvemæssigt og hastighedsmæssigt. 730BF er ikke helt så hurtig som ViewSonic VX922, men ligger også i et lavere prisleje - specifikationen der lyder på 4 ms indikerer jo også vejledende om forskellen.



På den måde kan skærmen henvende sig til både hårdkogte og almindelige gamere. Den er ligeledes et prisbilligt alternativ, hvis man ikke har råd til den mere ultimative VX922. Til skrivebordsbrug er skærmen også godt egnet og de profiler man finder i skærmens OSD er virkelig et plus, hvis man benytter den til allround brug. Disse profiler findes nemlig ikke på så mange af de andre gamerskærme.

Skærmen vinder ikke på ergonomien eller designet, men på den anden side, så minder dem om mange andre gamerskærme på lige dette punkt.



Skærmens findes også i en 19 tommer version, der hedder Samsung 930BF.



---



Du kan spørge mere konkret til Tv'et og diskutere med andre brugere af Flatpanels.dk ved at følge dette link: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=2913


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |