Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 170X6 - FlatpanelsDK

Test: Philips 170X6

|


Indledning:

Sammen med Philips nye generation af S, B og P serien, hvor sidstnævnte tidligere har været til test her på Flatpanels.dk i en 19 tommer version, lancerer Philips også deres nye 6. generation af X modellerne. Det er sådan en, som jeg skal kigge nærmere på i denne test.

Den kommer blandt andet med et interessant design, højttalere og et par andre spændende features.




Panelstørrelse:17"
Opløsning:1280x1024
Responstid:8 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:600:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:<16.2 Millioner farver
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (fald på 5:1)
Dotpitch:0.264 mm
Panelnummer (Type):LG-Philips (TN)
  
Strømforbrug:36 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 38.8cm x 18.1cm x 40cm
Vægt5.5 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:Zero Bright Dot (3 år)
Diverse:USB hub



Pris og forhandler:

target="_blank">



De første indtryk:



Skærmens yderste ramme er udført i et pænt skinnede plastik materiale, mens den inderste del er grå. Det går meget godt i spænd og man får et indtryk af, at Philips har prøvet at gøre designet tiltalende for en stor gruppe mennesker. På den måde kan den også appellere til brugere, som også lægger lidt vægt på æstetikken - hvad man så personligt synes om det, er jo i høj grad en smagssag, men skærmen ser hvert fald ikke specielt traditionel ud.





På bagsiden forsætter spillet mellem det skinnede sorte plastik og den mindre ramme af den grå farve. Det ser faktisk udmærket ud og kablerne er godt gemt af vejen. Det er nemlig muligt at tage bagsiden af skærmen af for at tilslutte kablerne og efterfølgende sætte den på igen.





Foden er af gråt metal og er utrolig stabil. Farven og udformningen af foden passer godt til resten af skærmen og den del af foden, der sidder i midten medvirker også i, at kablerne ikke ses når man sidder lige foran billedet.

Foden danner et godt udgangspunkt for en robust skærm, men den tilbyder derimod kun meget få ergonomiske muligheder. Det er nemlig kun muligt at tilte skærmen frem og tilbage. Fra pakken af er foden foldet helt op bag skærmen, men herunder kan du se to billeder af justeringsmulighederne der er mulige, før skærmen vælter bagover eller bare føles ustabil. Det er mere end nok når man tilter, men nogen vil sikkert ønske sig mulighed for at dreje skærmen eller justere højden.






Knapperne til styring af OSD af gemt af vejen på siden af rammen, men det er alligevel let at gå til når man kommer til den del. Der sidder også knapper til at skrue op og ned for lyden i de integrerede højttalere. På fronten sidder to trykfølsomme knapper, som man blot skal køre fingeren over for at aktivere. Den ene styrer det såkaldte LightFrame system, som er en samling af fire forudindstillede profiler. Den anden er tænd og sluk knappen.

På den anden side af skærmen finder man et USB stik og en udgang til høretelefoner. Selve USB stikket og audio stikket, der skal forbindes med computeren, sidder inde bag pladen på bagsiden. Her finder man også en VGA og en DVI indgang.





OSD ligner det, som man også finger på flere andre Philips modeller. Det er let og overskueligt og tilbyder de mest almindelige indstillingsmuligheder herunder brightness, kontrast, 4 farvetemperaturer og én til manuel indstilling. Herudover er det muligt at indstille clock og fase på det analoge signal, hvis man oplever forstyrrelse på det.





Som nævnt har skærmen også LightFrame systemet indbygget. Det er muligt at vælge mellem 4 profiler ved tryk på den berøringsfølsomme knap på fronten. Man finder; Internet; Video-Tv, Photo og Off.

De tre tilvalgsprofiler er dog ikke perfekte. De er lidt for overmættede i farverne og det er igen som om, at der er tilføjet en lille mængde sharpness på signalet. Man kan ikke umiddelbart indstille dem i OSD menuen og der fulgte ingen LightFrame software med demomodellen. De er ikke deciderede dårlige, og om de er perfektible skal jeg ikke kunne sige uden LightFrame softwaren, men jeg så dog gerne små ændringer på dem.



Højttalerne er integreret pænt og elegant under selve billedet, men det aktuelle for en sådan feature er naturligvis lyden. Der mangler lidt bas ved musikafspilning, men det var vel også forventet. Diskanten er heller ikke den bedste, men langt fra den dårligste jeg har hørt i indbyggede højttalere. Ved at afspille en sange med høj diskant , kan man hurtigt høre hvordan højttalere håndterer høje toner og højttalerne i Philips 170X6 gør det faktisk fint. De skratter ikke, som jeg har hørt andre modellers højttalere gøre.

Til meget musikbrug vil jeg stadig mene, at et simpel, og forholdsvis billigt computeranlæg, vil være en bedre løsning, men til lidt baggrundsmusik og naturligvis Windows eller filmsekvenslyde, er højttalerne bedre end mange andre integrere enheder.



Fra standard af er farvetemperaturen indstillet til 6500K, men der er lidt afvigelser - primært i de grå farver. Skærmen har også et lidt blåligt skær, så hvid og grøn blandt andet står forkert. Skærmen gengiver ikke de sorte nuancer så dybt, men det håber vi på at kunne forbedre efter indstilling.



Forud for testen:



Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9800 PRO.







Skærmen vil blive testet i Monitortest. Ydermere bliver den også vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, kontrastforhold og lysfordeling:



Som nævnt i starten var der forskellige afvigelser fra et korrekt indstillet 6500K billede på trods af, at skærmen stod til denne farvetemperatur fra start af. Lad os prøve at måle farverne med LaCie udstyret:





For at opsummere hvordan du skal forholde dig til grafen, bringer jeg det igen herunder:



Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne. Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver. Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte. Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå. Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.



Som du kan se, så er deltaværdierne ret høje, men alligevel fornuftige for en standard indstilling, hvor der ikke er rørt ved noget. Grafen bekræfter også det jeg nævnte tidligere med, at de største afvigelser ligger nede i de mørke og grå nuancer, samt at skærmen har et lidt blåligt skær over billedet.

Efterhånden lærer man at se sådanne ting relativt let, og det eneste det kræver, er såmænd bare erfaring og et opmærksomt øje.



Brightness er fra standard på 174 cd/m2 og det er faktisk et ret godt udgangspunkt for en 17 tommer skærm. Man kan godt arbejde med en lidt kraftigere lysstyrke, hvis man er vant til en mere intens skærm, men brightness værdien giver et behageligt og neutralt billede.

Brightness er dog sat til 100 procent i OSD, så det er ikke muligt at justere den højere med mindre indstilling af farverne kan give lidt til marginalerne.



Værdien for det mørkeste punkt før indstilling måles til 0,7 cd/m2 og her kunne man have ønsket sig en lidt bedre gengivelse af sort. Lad os se om en kalibrering af farverne kan ændre på dette:





Ganske rigtig kunne vi godt få brightness intensiveret ved at arbejde lidt med de tre grundfarver og kontrasten. Den er nu oppe på 197 cd/m2 og selvom billedet stadig er rigtigt lækkert, vil de første 174 cd/m2 være mere behagelige på længere sigt. Det er dog et indstillingsspørgsmål og man kan let sænke brightness til lidt under 100 procent i OSD.



Men nok om det, farvegengivelsen er jo også forbedret en hel del. Det er faktisk et af de bedste resultater vi endnu har opnået når man går ud fra farvepræcisionen alene. Alle de vigtigste farver er faktisk under en deltaværdi på 1 og det må siges at være et utrolig flot resultat.

Hvis det ikke var fordi skærmen er baseret på et TN panel, og derfor har nogle andre skavanker hvad angår den overordnede farvegengivelse, så var det jo et resultat værdigt for en grafiker.



Forbedringen var relativt let at opnå. Jeg lod brightness være på 100 og reducerede kontrasten nogle få skridt. Derefter justerede jeg det blå skær ned samtidig med, at jeg også lod grøn falde en del. Rød forblev lidt under maks.

I mange skærmes OSD har rød og blå også større indbyrdes sammenhæng end grøn har med de to farver. Hvis man således indstiller meget på rød, kan den blå grundfarves intensitet også rykke sig en smule. Hvis man derimod stiller på grøn. er de to andre grundfarver ret uafhængige. Det er en meget god regel at gå ud fra ved indstilling af de gængse modeller.



Farvetemperaturen er også ramt ret præcist og der er kun 20 grader til forskel fra målet.



I praksis kan man dog stadig ane dithering metoden, som TN panelet bruger for at kompensere for de manglende farver i forhold til S-IPS, MVA og PVA paneler. Hvis man kigger godt efter, så kan visse nuancer flimre lidt pga. den konstante opdatering, som skal snyde synet.

Gradienter er forholdsvis flydende, men der er stadig lidt stregdannelser, som jeg desværre ikke kunne justere helt væk - intet kritisk overhovedet.



Det eneste, som dog er skuffende er sortværdien. Skærmen er ikke i stand til at skabe en dybere sort end 0,6 cd/m2, hvilket giver et kontrastforhold på 197 / 0,6 = 328:1 (+/-30). Man kan muligvis få gamma værdien en smule op, selvom der ikke er en direkte indstilling for det, men så mister man lidt i den anden ende.

Sortværdien er dog ikke meget værre end på flere andre typiske TN paneler og derfor kan man sige, at dén faktor ikke er den mest relevante for sammenligning af andre tilsvarende produkter på markedet.



Udover det er det dog et utrolig flot resultat og Philips imponerer endnu engang, ligesom de gjorde med den tidligere testede 190P6.



I monitorTest har vi også en test på forsiden, som viser om skærmen kan skelne små skridt i de sorte nuancer og de hvide nuancer. For de sorte nuancer kan man faktisk skelne skridt på 1 procent. I de hvide; omkring 3 procent. Et ret godt resultat faktisk.



Homogeniteten af baggrundsbelysningen er ikke perfekt. Der slipper lys igennem foroven og forneden. Det er noget der skal arbejdes på, for hvis det er i orden. sammen med sortværdien, så bliver resultatet af farvegengivelsen ikke meget bedre blandt TN panelerne.



Jeg har taget et billede af det herunder:





Der er også en smule forstyrrelse i billedet når man arbejder med helt sorte farver. Det ses lidt ligesom video noise og kommer højest sandsynligt af den dithering metode, som TN paneler bruger for at skabe 8 bit farvesystemet.



Det kan derfor godt irritere en smule i f.eks. widescreen film med sorte bjælker i top og bund eller hvis man arbejder meget med sorte baggrunde. Det er klart, at det også bliver værre af, at man fokuserer på det og det er slet ikke så slemt, som på den tidligere testede Dell skærm, men for enkelte mennesker vil jeg mene, at det godt kan virke irriterende.



Panelet har ingen pixelfejl.



Responstid:



Skærmen specificeres til 8 ms og man er muligvis også der hen ad set i forhold til andre 8 ms skærme. Den er hurtigere end 190P6, men erfaringen har også vist, at 17 tommer skærmene tit har en tendens til at være en anelse hurtigere end 19 tommer skærme set ud fra et generelt synspunkt.



Efter lidt forskellige spil og stresstest kan man godt bemærke sløret. Det er faktisk sjovt nok mest markant når sort tekst scroller over en hvid baggrund og derfor kan det også godt ses en smule når man surfer på Internettet eller scroller i et tekstdokument.

Må jeg også minde om, at monitorTest har en indbygget test til at afsløre dette.



I spil ses sløret sjældent og selvom skærmen måske ikke er lige så hurtig, som den tidligere testede ViewSonic VX924, så ligger vi alligevel i den gode ende. Der er igen plads til forbedringer, det var der også på VX924, men til den almindelige bruger eller den knap så krævende gamer, er det intet problem med at spille på 170X6. Den leverer et resultat på højde med flere andre 8 ms TN baserede skærme eller måske et resultat på højde med de hurtigste 12 ms TN paneler.



Der er ikke så meget at sige omkring ydelsen, som jeg ikke allerede har sagt. Det eneste, som måske er værd at bemærke ved responstiden, er at der ved overgange fra sort til hvid kan forekomme et svagt rødligt skær på sløret. Det er dog ikke noget jeg blev irriteret over i spil eller film og hvis jeg blot satte rød to procent ned i forhold til den optimale indstilling, så kunne jeg faktisk ikke se det i praksis - man skal blot være opmærksom på, at indstillingen af RGB kan have en lille påvirkning af det.



Film og betragtningsvinkler:



Betragtningsvinklerne på TN paneler er generelt set ikke lige så gode som på PVA, MVA og S-IPS paneler. Ved de tre sidstnævnte er man efterhånden nået til et stadie, hvor det ikke længere er det største problem når man snakker en monitor.
Ved TN paneler er der dog stadig plads til en del forbedringer, som hovedsageligt skal findes i billedets tilstand fra små vinkler. Der sker nemlig ret hurtigt ændringer og de ses ofte så snart man flytter hovedet ud til siden.



På 170X6 er der også problemer og man skal huske, at der på mange TN paneler angives betragtningsvinkler for et kontrastfald til 5:1, hvor der på de typiske VA og IPS paneler angives for et kontrastfald på 10:1 - derfor skal man heller ikke lade sig snyde af specifikationerne.



Det er ikke fordi billedet på 170X6 ændrer sig betydeligt fra store vinkler, men problemet ligger mere i de små farveændringer der sker, når man flytter sig lidt rundt om skærmen. Fra siderne mister farverne intensitet og specielt de mørke nuancer bliver lyse. Oppefra får billedet et lidt lyseblåligt skær.



Jeg har taget nogle billeder af det herunder:









Hvad angår film, så afvikles de uden de store problemer. Der er lidt video noise, primært i de mørke nuancer, og TN panelerne har også en lidt større tendens til det end de andre paneler, men jeg synes ikke det er et problem. Mange steder synes jeg i øvrigt det er lidt for opblæst, uden dog at være forkert. Man kan da godt se det på flere skærme, men jeg tror kun meget få egentlig vil blive irriteret over det, også fordi der allerede er en komprimering i langt de fleste DVD film, som gør at der i forvejen er lidt forstyrrelse i billedet.



En anden ting, som dog godt kan virke lidt irriterende i film er den lidt inhomogene baggrundsbelysning. Som vi også så på Dell skærmen, så kan det intensiveres eller få et skær af en anden nuance, hvis man betragter det fra en vinkel. I bunden får den mørke bjælke i widescreen film derfor en lidt anden nuance end i toppen og det er da også tydeligt ved første øjekast. Det kommer dog også an på hvor langt væk man sidder i forhold til skærmen. Almindeligvis er afstanden fra øjnene til skærmen vel lidt over en armlængde ved tests. Hvis jeg derimod rykker stolen 40-50 centimeter tilbage, så er fænomenet meget reduceret. Fra den afstand ser jeg højest, at baggrundsbelysningen skinner lidt igennem i top og bund.



Jeg vil ikke tro at det vil irritere alle og da skærmen i forvejen henvender sig til produktsegmentet, som hedder den typiske forbruger, så skal man naturligvis også tage det aspekt med i overvejelsen. Det samme var f.eks. gældende for Dells 2005FPW, som havde langt større problemer. Den har alligevel opnået en kæmpe succes - ikke kun i Danmark. Det er selvfølgelig også fordi en stor gruppe af køberne ikke bliver irriteret af en sådan halv-defekt, men det skal alligevel nævnes i en test, og derfra kan folk så individuelt vurdere, hvad det vil betyde for dem.



Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):



Forskellene kan godt spottes, men 170X6 leverer et godt billede over VGA, hvis kilden tillader det. Der er lidt forskelle i farvemætningen, og skærmen virker ikke helt lige så skarp, men man skal kigge godt efter for at se forskellen.



Konklusion:


Philips imponerer endnu en gang mht. farvegengivelsen. De formår virkelig at udnytte TN panelernes potentiale, så forbrugerne får en god skærm til relativt billige penge. Farvegengivelsen er faktisk bedre på 170X6 end mange af de konkurrerende TN baserede skærme.



Der er lidt problemer med gengivelsen af helt sort, men det står 170X6 ikke alene med. Det er ret almindeligt, at TN panelerne leverer et sortpunkt på 0,6 cd/m2. Hvis man derfor skal sammenligne dem med skærmene i den samme målgruppe, så er det ikke en afgørende faktor.



Baggrundsbelysningen kan blive et problem, hvis man ofte arbejder med mørke farver på skærmen, ligesom det også kan spottes i film med sorte bjælker i top og bund. Det varierer højest sandsynligt fra produkt til produkt og det er slet ikke lige så slemt, som på den tidligere testede Dell 2005FPW, men der er et svagt gennemskær, som kan gøres lidt mere markant, hvis man betragter det fra en vinkel.



Hvad angår designet, så er 170X6 lidt speciel. Der er hvert fald ikke tale om en traditionel skærm, og kvaliteten og finishen er overordnet god. Skærmens sorte og grå ramme skaber et pænt apparat, og de berøringsfølsomme knapper på fronten er en fed feature.



Det er også lækkert, at der både er en udgang til høretelefoner og til en USB enhed. Højttalerne i selve skærmen er ikke fantastiske, men de leverer et resultat i den gode ende for computermonitors og indtil nu, er det et af de bedste jeg har hørt.



Alt i alt var det en positiv oplevelse, hvor der kun var mindre ting at sætte fingeren på. Skærmen kan henvende sig til langt de fleste almindelige forbrugere og for den sags skyld også let billedredigering og spil.



-----



Skærmen diskuteres i denne tråd, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål eller debatere med andre:
http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=1551


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |