Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 190P6 - FlatpanelsDK

Test: Philips 190P6

|


Indledning:

Jeg har fået fat i 190P6ES, altså modellen med sort fod.



Philips 190P6 er en af Philips nye modeller i 6 serien. Den er specielt interessant fordi den er omfattet af Philips nye Perfect Pixel garanti, som dækker alle pixelfejl og ikke kun de lyse, som andre producenter har en garanti mod i øjeblikket.



Philips var i 2004 også de første til at indføre en decideret"Zero-bright-dot" garanti og andre fulgte så efter. Mens den rent definitionsmæssigt kun dækker lysende pixels, så dækker Perfect Panel nu enhver defekt pixel, og i hele garanti periode på 3 år. Der er tal om en online garanti, som betyder, at produktet hentes og ombyttes på forbrugerens adresse.

Alle modeller i 6. generationsserien er omfattet af denne garanti med undtagelse af S modellerne.



Ligesom i sidste test bruger jeg også LaCie enheden til at teste, kalibrere og fremvise farvegengivelsen for skærmen.



Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:8 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:600:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:<16.2 Millioner farver
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (fald på 5:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):LG-Philips (TN)
  
Strømforbrug:36 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD):42.5cm x 21cm x 43.2cm
Vægt8.1 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:Zero Bright Dot (3 år)
Diverse:USB hub


Pris og forhandler:

target="_blank">


De første indtryk:


Skærmen virker stabil når den er placeret på bordet. Foden er en oval flade, som giver et godt grundlag for justering af skærmens ergonomiforhold. Den kan både hæves, tiltes og drejes og det fungerer upåklageligt. Det er også muligt at sætte skærmen i Pivot, men højttaleren i bunden af skærmen medvirker i, at det ser lidt forkert ud.





Mellem højttalerne og panelet sidder der 8 knapper til indstilling og til at skrue op og ned for lyden. Skærmen har Philips såkaldte Light Frame, som er en række profiler, som kan indstilles efter brugen af skærmen. Som udgangspunkt har jeg blot sat den på off for senere at omtale de tre andre, som er tilgængelige fra knappen på fronten; Internet, Text og Graphics.



OSD (on screen display) menuen giver de almindelige, men tilstrækkelige muligheder for indstilling. Der er fire forskellige farvetemperaturer at vælge i mellem, hvor jeg har sat den til 6500K fra start af, som passer meget godt til de omgivelser, som testen udføres i. Det er derudover muligt at indstille kontrast og brightness og de tre grundfarver.

At skærmen ikke har indstillingsmuligheder som gamma eller flere farvetemperaturer, gør ikke så meget idet skærmens målgruppe højest sandsynligt vil finde det tilstrækkeligt med de nuværende.



På siden af skærmen sidder en USB hub med fire udgange. Det er let at tilslutte den til computeren med det medfølgende kabel og det er en rigtig fed feature, hvis computeren står lidt gemt af vejen eller man ikke har så mange USB porte bagi. Det giver f.eks. god mulighed for hurtigt at tilslutte et kamera eller en mobiltelefon uden at skulle ned på gulvet og sætte kabler i eller bare finde dem i kabelrodet.





Skærmen har både en DVI og VGA indgang. Begge sidder på bagsiden og vender nedad, som blandt andet er nødvendigt for at montere skærmen på vægen. Det er nemlig muligt at skrue foden af og købe et vægophæng.



Hvad angår designet, så er det nok i smagssag om man bryder sig om højttalerne eller ej. Lyddelen skal jeg nok komme ind på senere.

Den grå ramme virker solid, men måske en smule stor. Foden er egentlig ikke så fremtrædende som man kunne forestille sig, selvom det er så stor en flade. Den er ret diskret, måske fordi højttalerne går ned og dækker lidt af den. Det eneste kritikpunkt jeg som sådan vil sætte fingeren på er skærmens udseende i pivot tilstand. Det ser desværre ikke så passende ud grundet den lidt aflange ramme med højttaleren.

Resten af designets udformning virker fint og så er de jo meget individuelt hvad man synes om det, men kvaliteten af materialet er god og skærmen står stabilt på foden.





Som udgangspunkt står farverne godt, og en smule afdæmpet ved 6500K, hvilket naturligvis er en forventet effekt ved den temperatur. Billedet er altså alt i alt godt, men der er et par ting man umiddelbart lægger mærke til, som jeg nok skal komme ind på i sammenhæng med måleresultaterne.



Flere skærme har efterhånden fået integreret højttalere og kvaliteten svinger ret meget, men er typisk lav for de billigere skærme. For denne skærms vedkommende er tilfældet ikke meget anderledes. Man skal ikke bruge højttalerne til musik og anden lyd, som forventes at lyde godt. Der mangler bas og diskanten er endda lidt ustabil - den svinger lidt op og ned. I høje toner kan den skratte lidt ved en af de højeste lydstyrker eller en skinger kvinderøst.

Man kunne måske have ønsket sig lidt bedre højttalere, men til Windows bip lyde og andre små lydsekvenser eller meget lav og stille baggrundsmusik er de naturligvis tilstrækkelige, om end ikke imponerende. Jeg er måske lidt forudindtaget mht. til højttalere, men alene af den grund, at der altid kører musik på mit anlæg i hjemmet, ved jeg og forventer en del når jeg hører musik - at det så er et relativt dyrt anlæg, dyre kabler og lydkort i min computer, er naturligvis også med i betragtningen, men musik vil jeg som grundregel aldrig bruge indbyggede højttalere i en skærm, til. Det er en lidt indelukket og papagtig lyd.



Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9600XT






Skærmen vil blive testet i Monitortest. Ydermere bliver den også vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, kontrastforhold og lysfordeling:


Farverne stod, som nævnt, behageligt som standard, om end lidt for intensiveret og ikke helt korrekt. Lysstyrken er dog fin og gør sig fint egnet til tekstbrug. Det er behageligt at arbejde foran skærmen.



Hvis man skifter til en af de tre profiler, Internet, Text eller Graphics er det ret tydeligt, at der er påført en vis mængde sharpness på dem, altså decideret støj, så skærmen kan virke lidt skarpere. Egentlig er det en effekt der stammer tilbage fra fjernsynet første dage, men ved DVI tilslutning er man jo sikret et skarpt billede, så her er effekten hvert fald mere eller mindre overflødig og som udgangspunkt står de tre profiler ikke helt optimalt.
Internet profilen giver et meget kontrastfyldt billede, men på bekostning af farvemængden.

Så hvis man ønsker at bruge profilerne så bør de tre nævnte indstilles. Når man installerer Light Frame på computeren fra den medfølgende cd, så venter der sig en positiv overraskelse. Der er nemlig langt flere profiler, som alle kan indstilles hver for sig. Her finder man også Gaming, TV/Video, Photo og sRGB.
Jeg aktiverede de to førstnævnte i specielle situationer og det giver en lidt kraftigere lysintensitet, som også er ønsket ved de angivne forhold. Ved hver profil kan man, som sagt, tilknytte specielle egenskaber og det fungerer let og overskueligt.



For enkelte af dem kan man også tilføje f.eks. mere eller mindre sharpness og den kan jo så passende skrues ned for de profiler, som lider af lidt artefakter deraf. Man har også mulighed for at tilføre JPEG noise reduction og skin tone control.



Light Frame systemet er det bedste jeg har set til dato på en computermonitor med profiler. Det giver gode muligheder for indstilling og et stort potentiale for let tilpasning til alskens brug af applikationer, spil og kontorbrug.



Jeg vil gå videre til at måle farverne for skærmens standardindstilling med LaCie måleenheden. Hvis du ikke har læst testen/introduktionen af den endnu kan den findes her: http://www.flatpanels.dk/lacie.php



Den bruges også i testen af ViewSonic VP930.



Som udgangspunkt indstillede jeg farvetemperaturen efter 6500 Kelvin og satte de angivne profiler fra for at angive skærmens farvegengivelse. Derfor sigter jeg også efter farvetemperaturen for 6500K med LaCie måleudstyret.



Målingen viste, at alle værdier lå over delta 4 og enkelte helt op mod 6-9. (jeg har ikke vedlagt grafen, men du kan se grafen efter målingerne og indstillingerne længere nede)



For at opsummere hvordan du skal forholde dig til grafen, bringer jeg det igen herunder:



Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.

  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.

  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.

  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.



    Som nævnt ovenfor var deltaværdierne høje og det var også hvad der var forventet af et TN panel. De mange profiler giver dog god mulighed for at vælge andre farvegengivelser og det er forholdsvis let at navigere rundt i.

    Farvetemperaturen er ikke helt på de valgte 6500K og gammaværdierne er lidt høje. Sort gengives ikke helt korrekt ved standardindstillinger og er heller ikke så dyb i praksis. Vi håber på en bedre gengivelse efter indstilling.


    Jeg vil nu prøve at indstille skærmen med måleudstyret for at se hvor god farvegengivelse man kan opnå:





    Det er virkelig en stor overraskelse at så gode resultater opnås på et TN panel. Alle deltaværdier er under 2 og størstedelen under 1, hvilket altså betyder at farvegengivelsen er rigtig god og bedre end mange andre tilsvarende skærme!

    Resultaterne er ikke helt så gode, som på den tidligere testede skærm VP930, som er baseret på et P-MVA panel, men der er faktisk tæt på. Brightness er ikke så kraftig og er målt til 165 cd/m2. Dog er denne lysintensitet behagelig for panelet og til brug ved tekstbehandling mm. Farvetemperaturen er også nået ret godt og der er altså kun en forskel på 8 grader Kelvin. Farvespektrefremvisningen er flyttet lidt i forhold til første måling, og som du kan se mister man lidt nuancer nede i det blå felt.



    Som jeg sagde i testen af VP930 og introduktionen af LaCie måleenheden, så kan der godt forekomme lidt problemer i farvegengivelsen trods målingerne. Der er ingen grund til at skrive det igen, så jeg gentager det blot:



    Men er disse grafer så sigende og endegyldige? Svaret er: delvist, men næsten ja.

    Det der godt kan forekomme er nemlig, at skærmen kan have lidt problemer med at skelne meget tætliggende nuancer fra hinanden. Nu måles hver enkel farve af de 16.7 millioner jo ikke. Det kan f.eks. give udtryk i, at flydende gradienter ikke er fuldstændig flydende. Trods det er det dog ABC for skærmens billede. Hvis farverne, eller for at sige det på en anden måde, hvis deltaværdierne for farverne er gode, så vil skærmen være godt egnet til grafisk brug. Hvis de ikke er lave, så er den nok ikke egnet til det henseende, men nok tilstrækkelig til mange prisbevidste, standard brugere eller mindre krævende forbrugere



    Derfor ligger jeg naturligvis også en vurdering af farverne i fremtiden efter jeg har foretaget målingerne og indstillingerne.



    Jeg tager farvegradienter med i vurdering og kan se at de ikke er helt flydende. Der er en smule stregdannelse og man kan godt fornemme, at man stadig sidder foran et TN panel. Gradienterne er ikke lige så flydende og tydelige, som på 8-bit farvepanelerne.



    Resultatet efter indstilling er synlige bedre farver, men stadig en behagelig lysstyrke. Sort er også synligt bedre og kontrastforholdet ved de optimale indstillinger for farverne er målt til 165/0,4 = 413:1 da det mørkeste punkt på skærmen er 0,4 cd/m2. Værdien har en fejltolerance på +/- 50 da værdien for sortpunktet kun angives med én decimal.

    Til sammenligning lå lysstyrken for det mørkeste punkt på skærmen før indstilling helt oppe mod 0,7 til 0,8 - altså en betydelig og meget synlig forbedring.



    Sort er ikke fuldstændig sort, men forholdsvis dyb. Hvid gengives fint. Hvad angår gråtonerne, så benyttes monitorTest her fra siden stadig: http://www.flatpanels.dk/onlinetest.php



    På forsiden i testprogrammet ser du gråtone gradienter i små skridt. Der kan faktisk skelnes mellem 0 procent for sort og 2 procent og det er faktisk et flot resultat, som få skærme opnår. Hvad angår hvid, så er det lidt sværere at skelne de forskellige nuancer og det er svært at sige helt konkret. Der kan muligvis anes en forskel mellem 100 % og 96 %



    Men som så mange andre TN paneler, kan selve den fysiske organisering af de flydende krystaller i hver celle medføre, at man ikke opnår helt optimal billedkvalitet lige fra. Det kan f.eks. give udtryk i, at der er lidt sværere at skelne de sorte nuancer lige fra, end det er at skelne dem, hvis jeg sætter mig lidt op i stolen eller hælder hovedet lidt på skrå.

    Det er nemlig tilfældet med denne skærm. PVA og MVA paneler kan også til dels have samme fænomen, men det er ikke noget som børe være afgørende for valget af en skærm.



    Homogeniteten af lysfordelingen på panelet er god. Jeg har fanget det herunder:





    Der er kun en smule mere belysning i toppen og i bunden, men intet som er irriterende i praksis. Man kan stort set ikke ane det ved filmfremvisning af 16:9 formats film, og man kan sagtens undgå at fokusere på det idet det er ret svagt og dækker et meget begrænset område af skærmen. Det er en næsten eksemplarisk baggrundsbelysning.



    Men kan folk, som ikke har kalibrerings og testudstyr så godt indstille skærmen? Svaret er ja. Det tager lidt tid, men man kan faktisk godt opnå et godt resultat med de indstillingsmuligheder, som der tilbydes. Der medfølger også et indstillingsprogram som hjælper brugeren lidt på vej, men det er primært rettet mod brug af VGA kablet. De mange profiler er også en meget positiv ting, som gør skærmen utrolig alsidig.



    Panelet har ingen pixelfejl.



    Responstid:



    Skærmen er angivet til 8 ms, så man burde forvente at opdateringshastigheden er tilsvarende til den for konkurrenternes 8 ms produkter. Det er desværre ikke helt tilfældet. Den er f.eks. ikke ligeså hurtig, som den tidligere testede Samsung 913B, og et konkret bud vil være, at den er på højde med mange 12 ms paneler. Forskellen er ikke slående, men den er der.



    Der kan anes en smule slør ved at trække musen over enkelte farvegradienter, men ellers er sløret primært at se i hurtige bevægelser. Spil afvikles fint for de allerfleste mennesker og der er ikke deciderede problemer, som jeg vil fremhæve. Som vi snakkede om i tidligere test af VP930, så har sløret udformning også en stor betydning og sløret ser ud som på mange andre TN paneler, altså forholdsvis gråt, hvilket gør, at det ikke er specielt synligt på noget tidspunkt. Kun på grønne eller rødlige baggrunde kan sløret se ud til at være en smule mørkere, men det var kun noget jeg så i teoretiske tests.

    De allermest krævende brugere bør man nok kigge efter de lidt hurtigere skærme til FPS spil, som for eksempel Counter-Strike.



    Hvad angår interpolationskvaliteten i andre opløsninger end den native, så er den ikke helt i top. Ved skrivebordsbrug, kan det absolut ikke anbefales at køre i andre opløsninger, mens det i spil også er ret synligt. Det kunne være bedre, men efterhånden har de fleste også mulighed for at køre 1280x1024 - hvert fald på skrivebordet - så problemet er ikke kritisk. Man bør blot være opmærksom på, at skærmen ikke håndterer det så godt. Hvis det er en nødvendighed at køre i lavere opløsninger, så giver 800x600 klart det bedste resultat blandt de mest gængse opløsninger.



    Man kan ane lidt slør på scrollende tekst i f.eks. monitorTest eller hvis man hurtigt scroller ned over en side og det står altså ikke super skarpt ved bevægelse.



    Læg mærke til at der også er blevet lagt to ekstra tests ind i monitorTest til at tjekke responstiden. Den ene er ret repræsentativ for praksis med et Counter Strike screenshot. Hvis slør kan anes når du trækker billedet frem og tilbage, vil slør også kunne anes inde i spillet når du panorerer fra side til side eller går hurtigt om hjørner. Tag et kig på det og download endelig den nye version af programmet:

    http://www.flatpanels.dk/onlinetest.php



    Film og betragtningsvinkler:



    Som udgangspunkt er der næsten altid en vis del videonoise på TN paneler og denne skærm er ikke en undtagelse. Det er ikke kritisk, men i f.eks. mørke scener i film kan man fornemme dithering metoden, som TN paneler bruger for at kompensere for 6-bit farvepanelet. Film er altså ikke en af skærmen forcer, hvilket følgende også indikerer.



    Jeg har oplevet langt værre betragtningsvinkler på TN paneler, men man kommer næsten aldrig uden om, at de ikke er helt optimale. Hvis man skal placere 190P6, så ligger den i toppen for TN paneler, men der er stadig skridt op til MVA og S-IPS panelernes synsvinkler. Fra siderne er det ikke så kritisk. Skærmen mister en del kontrast og hvid bliver gullig. Sort bliver grålig, men farveforvrængningen er ikke så stor.

    Det er primært de vertikale vinkler jeg vil sætte fingeren på. Billedets farve og kontrast bliver ikke komplementært nedefra, som det ses på nogle TN paneler, men der er forskel på hvordan billedet ses, hvis man sidder op i stolen eller hvis man lægger lidt ned i stolen. Det kan f.eks. ses i nogle af de gradienter jeg har taget billeder af herunder, men ellers er det vist herunder for de vertikale og horisontale:









    Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):



    Kun små forskelle.

    Farverne er ikke helt lige så præcise, men der er intet, som decideret er en afgørende faktor. Billedet står stadig skarpt og behageligt ved VGA tilslutning, men det anbefales naturligvis altid at køre med DVI hvis du har mulighed for det.



    Konklusion:



    Hvad kan man sige, som ikke allerede er sagt? Ikke meget, men vi kan da prøve at samle det.



    Skærmen koster omkring 3500 kroner, hvilket umiddelbart er højere end konkurrenternes skærme på 8 ms. Er de ekstra funktioner det værd?

    Du får blandt andet Perfect Panel garantien, så du er sikret en fejlfri skærm i 3 år, du får en USB hub på siden af skærmen og du får højttalere, om end de ikke er imponerende, samt gode ergonomiske muligheder, som ikke ses på mange af konkurrenternes skærme. Light Frame systemet er næsten unikt og giver fantastiske muligheder ved hurtig applikationsskift - en feature der burde være med i alle skærme.



    De ting er da hvert fald med til at hive betydeligt op i vurderingen. Der er dog et aspekt af sagen, som man også forventer at være i orden for sådan en prisforskel og det er naturligvis billedet. Og det skuffer faktisk ikke. Jeg vil skynde mig at sige, at billedkvaliteten på LG.Philips S-IPS paneler og mange andre producenters PVA og MVA paneler stadig er bedre (naturligvis for de gode modeller), men Philips 190P6 leverer faktisk et resultat, som er tættere på de bedste 8-bit farvepaneler end mange andre TN skærme formår at give. Den er helt i toppen for TN paneler og et rigtig godt bud hvad angår farvegengivelse.



    Responstiden kunne godt være ønsket lidt bedre, så den også henvendte sig til de hardcore spillere, men derudover er den fint egnet til mange andres krav. Der er en smule slør når man scroller hurtigt over tekst og det er lidt synd. Den er dog hurtig nok til spilbrug så længe man ikke snakker de hurtigste FPS spil for folk, som går op i det. Så den gruppe skal nok sigte efter en hurtigere skærm.



    Sort er forholdsvis sort og hvid gengives fint. Skærmen imponerede også i gråtone gradienterne i monitorTest, mens der kun var små fejl i de flydende farvegradienter.

    Betragtningsvinklerne er ikke helt optimale, men i den gode ende for et TN panel. Det er kun vertikalt, man kan opleve lidt problemer ved kontorbrug. Til film er det muligvis mere kritisk, men om skærmen så skal bruges til det, må man gøre op med sig selv.



    Alt i alt en god skærm, hvor den højere pris sagtens kan retfærdiggøres set i lyset af de mange fordelagtige funktioner og billedkvaliteten samlet set. Den vil være egnet til alt lige fra kontorbrug, let billedbehandling til de fleste spil. Hvis man ønsker færre funktioner eller f.eks. en skærm uden højttalere kan man med fordel kigge lidt nærmere på modellerne i de to andre serier, B og S. Jeg kan henvise til Philips side for mere information:

    http://www.consumer.philips.com/consumer


  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |