Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Neovo F-419 (MVA version) - FlatpanelsDK

Test: Neovo F-419 (MVA version)

|


Indledning:

AG Neovo eller bare Neovo har både skærme i mid-end klassen såvel som low-end klassen. Neovos skærme er aldrig blevet rigtig populære herhjemme, men føres alligevel af flere af de lidt større elektronikkæder.

Af denne grund har jeg valgt at kigge lidt på skærmen. Det er en udgående model, men hvis man kan gøre et godt kup her på falderebet, så er det da værd at nævne. Den kan trods alt erhverves til lige omkring 2000 danske kroner, som må siges at være meget billigt for en 19" fladskærm.



Der findes to versioner af F-419 med to vidt forskellige paneler og det er et rigtig dårligt træk fra Neovos side, som vel næppe kan siges at være forbrugervenligt. Typisk vil en producent kunne sende en version af samme skærm på gaden med et nyt og forbedret panel baseret på samme paneltype.

Det andet virker nærmest absurd, da det kun skaber forvirring.



Den pågældende skærm findes nemlig både med et 12 ms TN panel og 25 ms MVA panel. For at gøre forvirringen fuldendt, så bliver den faktisk også produceret med to forskellige typer MVA paneler. Det ene et P-MVA fra Fujitsu med modelnummeret FLC48SXC8V-01, som bl.a. også sidder i den gamle version af ViewSonic VP191b, og det andet et SVA panel fra Sanyo med modelnummret TM190SX-70N01.



SVA er en meget sjælden paneltype, men er egentlig blot en variant af det populære MVA panel fabrikeret af Sanyo.



Butikker er også forvirret over dette og oplyser tit om det forkerte antal millisekunder. Hvordan Neovo selv mener skærmen kan være specificeret til 20 ms er også ret underligt idet de andre skærme baseret på samme P-MVA panel er specificeret til 25 ms ligesom panelfabrikanterne Fujitsu og Sanyo foreskriver.



For ikke at trække den længere, kan jeg da afsløre at jeg har fat i modellen baseret på VA teknologien. Ikke at det skriftlig står nogen steder i manual eller på kassen, men det er tydeligt ud fra skærmens karakteristika - men bekræftes da også af Neovo selv.



Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:20 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:700:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/170°
Dotpitch:0.264 mm
Panelnummer (Type):Fujitsu FLC48SXC8V-01
(P-MVA)
  
Strømforbrug:-
Vægmontering: (Vesa 100)
Størrelse (HxBxD): -
Vægt-
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:Manual


Skærmen forhandles i mange af de store eller mellemstore elektronikforhandlere til gode priser, men vær på vagt. Nogle forhandlere reklamerer med 12 ms versionen, selvom det rent faktisk er den anden version. For at se forskel bevæg da musen over de forskellige farvegradienter i monitorTest. Hvis der trækkes tydelige slørhaler, så kan du være sikker på at det er MVA versionen. Hvis du stadig er i tvivl kan du kontakte Neovo med de informationer du finder på kassen og de svarer gerne på henvendelsen med et præcist svar.



De første indtryk:



Skærmen pakkes ud og monteres på foden. Skærmens ergonomiske funktioner er meget begrænsede. Det er faktisk kun muligt at tilte den frem og tilbage.



Skærmen står meget ustabilt på foden og hvis man skubber lidt for oven, så sætter man en helt vippemekanisme i gang - meget irriterende.






OSD menuen er simpelthen den mest upraktiske jeg nogensinde har set. Knapperne til styring virker heller ikke så gennemtænkt. Der er en op og ned knap plus en venstre og højre knap.

Hvornår man skal bruge hvad, er heller ikke til at vide. Der er ingen decideret"ok" knap, så ind i mellem føler man, at man bare sidder og trykker i vildelse.

Der er dog mulighed for at indstille sharpness, phase og clock når man kører analog eller at vælge forskellige farvetemperaturer. Jeg brugte ingen af dem, da de er utroligt dårlige, men valgte i stedet at indstille farverne hver for sig.








Som standard er kontrasten indstillet til 50 og det er alt for lavt af flere grunde, men det vender jeg tilbage til senere i testen.



Designet er ikke noget at råbe hurra for. Skærmen er, som nævnt, ret ustabil på foden. Udover det virker den grå buede kant for neden ikke specielt overbevisende. Det ville muligvis have været et bedre træk at beholde den helt sorte kant.

Skærmen virker ret plastikagtig. Ja, den er naturligvis lavet af plastik, men kvaliteten er nu ikke i top. Hvis man nænsomt banker på siden af rammen, lyder den helt hul.

Bagpå sidder der en lille aftagelig klap, som man kan tage af og tilslutte enten et DVI eller et VGA stik og det er nu, udover looket, som efterlader en med et ret ligegyldigt indtryk, en fin detalje.







Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9600XT






Skærmen vil blive testet i Monitortest. Ydermere bliver den også vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, tekst, kontrastforhold og lysfordeling:



Først tilsluttede jeg skærmen via den analoge indgang for at lave nogle tests og her var hvad jeg så:



Som standard er farverne ikke specielt gode. Hvid er forholdsvis hvid og farverne har da potentialet til nogenlunde indstillingsmuligheder, men det er så også det eneste positive at sige fra start af. Tanken om, at bruge de forskellige forudindstillede farvetemperaturer kan man godt smide fra sig igen.

For at opnå et godt resultat skal man ind og indstille farverne for sig. Før man gør dette bør man dog undersøge kontrastindstillingen. Som jeg nævnte tidligere stod den som standard på 50 og dette er for lavt.

Faktisk er det så lavt er det har en ret markant påvirkning af responstiden. Det medførte sort slør i farveovergange. Se hvad jeg mener nedenfor, hvor jeg har prøvet at fange momentet med et kamera i monitorTest:








At sløret er ret markant og"firkantet" bør du ikke lægge så meget i - jo skærmen trækker utrolig meget slør, men det vender vi tilbage til. At sløret ser ret mærkeligt ud skyldes mit kameraets lukketid, som desværre ikke er mulig at indstille.

Men bemærk hvordan sløret er sort i siderne. Det betyder at sløret - udover det er så evident -gør skærmen ulidelig at sidde foran.

Så kontrasten blev hurtigt indstillet til et mindre konsekvent niveau og så tog jeg indstillingen af skærmen herfra.



Efter en del tid med indstilling at lys og farver opnåede jeg faktisk et nogenlunde resultat på skrivebordet. Farverne var forholdsvis klare og fyldige. For ikke at tage glæderne på forskud begyndte jeg at kigge lidt på tests i monitorTest. Bl.a. gradienter og skærmens egenskaber til at skelne de forskellige farver fra hinanden.



Efter jeg havde tjekket i de pågældende tests tilsluttede jeg skærmen til DVI. Det ændrede flere ting, hvor flere er ret relevante for slutresultatet. Ved første øjekast blev jeg ret irriteret. Kontrasten var indstillet til mellem 70 og 75, men her flød farverne fuldstændig ud i hinanden idet der ikke kunne skelnes mellem noget som helst. Det var ikke engang muligt at se forskel på en grå og hvid farve. Jeg blev nødt til at indstille kontrasten ned på 50 % igen og min første tanke var naturligvis slørets udformning. Det blev hurtigt testet igen og jeg så, at de nu udformede sig mere almindeligt - uden det mørke skær. Prøv at se hvordan en gradient ser ud med en indstilling af kontrast på 75 ved DVI:







Udover det var farvegengivelsen dog den samme og dynamikområdet forblev uændret. Efter tilslutning til DVI forsvandt muligheden for at vælge farvetemperatur og indstille farverne - det er ikke i orden for farverne er ikke perfektible ved DVI tilslutning, hvor man kun har mulighed for brightness- og kontrastindstilling.

Men jf. ovenstående, gælder følgende for begge input, på trods af, at der var ret markante forskelle:



Skærmen har store problemer med dynamikområdet - primært ved den analoge tilslutning. Den skelner først mellem de forskellige nuancer af sort når man tager et skridt fra 0 % til 4 %. Man kan knap ane en forskel mellem 0 % og 2 %, hvis man ser skærmen fra en vinkel, men det er jo ikke nødvendigvis en positiv ting.

I det hvide er det samme sag; først mellem 100 % og 96-97 % skelnes der.



Når man kigger på farveskemaerne, så er det dels samme sag. Skærmen er ikke fantastisk til gengive mørk rød, mørk grøn, mørk blå etc.

Farverne er heller ikke lige så klare og gode, som på nyere MVA paneler.



I gradienter forblev indtrykket det samme. Der forekom tydelige uregelmæssigheder i de flydende overgange. Man kunne let se, at skærmen dynamikområde ikke var lige så godt, som selv det for mid-end TN paneler i 19" klassen.

Der var specielt problemer i den røde og grønne gradient, som der er påvist ovenfor - igen størst ved den analoge forbindelse trods indstilling.



Udover kritikpunkterne med farverne skal det dog lige siges, at skærmen er i stand til at genproducere et fin hvid og sort og f.eks. en nogenlunde intens grøn, blå og rød. Den har blot problemer med at skelne mellem de tætliggende nuancer.

Tekst står også skarpt og faktisk rigtig flot og læsbart, dels pga. den gode hvide farve.



Sort er relativt sort og må siges at være tilstrækkelig til langt de fleste situationer - bare ikke billeder hvor der skal skelnes meget mellem tætliggende mørke nuancer.



Skærmens interpolation er nogenlunde i 800x600 og 1024x768, men i andre opløsninger er den mildest sagt elendig. Specielt tekst bliver sløret, men ikke ulæselig.

Det anbefales naturligvis at køre i den native opløsning, hvert fald på skrivebordet.



Fordelingen af lyset på skærmen er udmærket. Det er intet at klage over. Det eneste, som er synligt er en smule mere belysning i hjørnerne - primært de to øverste, men det er aldrig et problem i praksis:





Bemærk: Hvis du ikke kan se andet end et sort billede, er din skærm ikke i stand til at skelne mellem farverne - der er nemlig en forskel.



Skærmen har ingen pixelfejl.



Responstid og spil:



Dette afsnit er ikke noget jeg gider bruger så meget energi på. Allerede under indstilling af skærmen og de indledende tests blev skærmen diskvalificeret til hurtige spil. Slør er så markant at den absolut ikke egner sig til hurtige spil.

Sløret er dog mindre ved tilslutning af DVI end ved D-SUB tilslutning.



Når man trækker musen henover mange andre nuancer end sort på hvid og omvendt, er der meget synligt slør. Skærmen kan uden særlig eftertanke kåres til den mindst reaktive jeg har testet - hvert fald i farveovergangene. F.eks. er sløret tydeligt når man trækker musen henover de forskellige gradienter i monitorTest - og meget værre end for f.eks. en 30 ms IPS baseret skærm.

Det er også ret markant på scrollende tekst - f.eks. blå tekst på lyseblå baggrund - og det er af den grund et irritationsmoment når man eksempelvis scroller på en hjemmeside.

Ved hvid tekst på sort baggrund er det katastrofalt - det er noget lignende; scroll, vent, scroll, vent for at få et brugbart billede.



For at formindske skærmens slør ved brug af D-SUB forbindelsen, bør man justere kontrasten, som jeg anbefaler tidligere idet det allerede ved høj kontrastindstilling er tæt på katastrofalt.

Ved DVI tilslutning skal man dog indstille kontrasten til omkring 50 da der ellers kommer alt for store uregelmæssigheder i farverne. Ved brug af D-SUB forbindelsen skal kontrasten justeres betydeligt højere for at undgå det irriterende misfarvede slør.



Film og betragtningsvinkler:



Betragtningsvinklerne for VA paneler er typisk gode, men F-419 er en undtagelse - betragtningsvinkler er nemlig ikke fantastiske.



De vertikale er gode, men de horisontale er ikke sufficiente nok. Hvid bliver en smule gullig, men det mest bemærkelsesværdige er, at farverne mister intensiteten, selv fra mindre vinkler. Kraftig grøn bliver eksempelvis lysegrøn.
Se billeder nedenfor:








Skærmen mister for hurtigt farveintensiteten ved filmfremvisning og det er derfor ikke muligt at sidde i en vinkel, hvert fald ikke hvis man vil have den optimale oplevelse.

Lige fra er billedet dog fint og uden nogen speciel form for forstyrrelse.



Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):


Mange af forskellene er nævnt i afsnittet om farver og kontrast, så derfor vil jeg ikke gentage det.



Lad os bare prøve at udvide det lidt. Farverne er ikke fantastisk gode, hverken ved DVI eller D-SUB forbindelsen - dog gode nok til en helt almindelig skærm til forbrugeren uden store behov. Det anbefales dog klart at køre med DVI - også selvom der ikke er mulighed for at indstille farverne separat. Tekst står skarpt ved begge tilslutninger.

Der er stor forskel på hvordan man skal indstille kontrasten for henholdsvis D-SUB og DVI tilslutning.



Konklusion:


Konklusionen har vel været ret klar allerede i starten af testen. Neovo leverer et meget billigt produkt til de prisbevidste der bare vil have en skærm til det en skærm skal kunne - at vise et billede.



Men man skal ikke være specielt krævende for at blive ret skuffet over produktet - men hvad kan man også forvente til den pris, selvom skærmen engang har været lidt dyrere?

Der er stort set ingen ergonomiske muligheder og skærmens design er hverken kønt eller af god kvalitet. Den virker ustabil og OSD menuen er håbløs.



Skærmen vil ikke egne sig til spil og slet ikke behandling af farver. Dynamikområdet er ret skidt og kontrasten afhænger meget at hvilken tilslutningsform man bruger. Man skal ikke justere kontrasten i OSD for højt ved DVI og ikke for lavt ved VGA - og skærmen har derfor meget lidt dynamiske muligheder for indstilling.

Der kommer tydelige stregdannelser i gradienter hvis man ikke sætter kontrasten på 50 eller under for DVI signalet.



Skærmen egner sig heller ikke til film. Lige fra er billedet nogenlunde, men det er såmænd også det eneste. Blot ved små synsvinkler skifter farverne ret markant toning.



Man kan også let spotte slør ved bevægelse af musen og sløret tekst når man scroller på hjemmesider.



Til kontorbrug vil skærmen dog egne sig fint. Der vises en klar hvid og skrift står skarpt, hvad enten man bruger DVI eller VGA stikket. Lyset er ikke for kraftigt, men fint afdæmpet og farverne er gode nok, hvis man ikke kræver så meget.

Sort tekst på hvid baggrund vises fint - også ved scroll, men hvid tekst på sort baggrund vises langt fra optimalt når man scroller.



Testen efterlod mig med et ret uimponeret og ligegyldigt indtryk. Til prisen er skærmen acceptabel, som kontorskærm og lidt alsidigt brug, hvis man er meget lidt krævende. Skærmens diagonal er på 19", samtidig med, at den er behagelig at sidde foran ved tekstarbejde og så kan den jo erhverves til en næsten uhørt lav pris.


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |