Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Dell 2005FPW - FlatpanelsDK

Test: Dell 2005FPW

|


Indledning:

Dell, producenten som efterhånden har sat sig godt og grundigt fast i skærminteresserede personers erindringer med deres populære og imponerende skærme, hvor der næsten altid kan opnås en eller anden form for fordelagtig rabat.

Specielt deres større modeller er populære fordi de ofte er så meget billigere end deres direkte konkurrenters modeller.

Begge Dells 20" modeller er baseret på LG.Philips S-IPS paneler, som er at finde i virkelig mange skærme efterhånden.

Mange har sat fingeren på den normale 20"'s mangler eller fejl, som har været ret generel for den samlede produktion. Disse fejl skulle dog imidlertid være rettet på deres 20" widescreen model, men der er dukket et nyt problem op for LG.Philips - et problem som ikke var forekommende på det normale 20" panel. Dette problem er dog ikke generelt for produktionen, men findes derimod kun på nogle modeller. Problemet består i en inhomogen baggrundsbelysning, typisk i hjørnerne af skærmen, hvilket kan virke stærkt forstyrrende. LG.Philips er naturligvis klar over problemet og har prøvet at rette det i de seneste revisioner af panelet, dog findes der stadig flere ældre revisioner af panelet på gaden - de forsvinder jo ikke fra dag til dag.

Dell har specielt været kritiseret for dette problem med deres ellers virkelig lækre 2005FPW widescreen monitor og det hænger egentlig lige så meget sammen med Dells måde at montere panelerne og komponenter på, som LG.Philips måde at fabrikere det på. Andre producenter har nemlig været i stand til at omgå det.

Apple f.eks. bruger en anden baggrundsbelysning på deres populære 20" widescreen baseret på dette panel, hvilket er kommet dem til gavn.



Jeg har nu fået skærmen til test og tak for det til Jens. Jeg vil naturligvis lade testen forløbe, som sædvanligt med senere henblik på det omtalte problem.



<
Panelstørrelse:20" widescreen
Opløsning:1680x1050
Responstid:16 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:600:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LG-Philips LM201W01 (S-IPS)
  
Strømforbrug:-
Vægmontering: (Vesa 100)
Størrelse (HxBxD): 39.1cm x 47.2cm x 23.0cm
Vægt7.9 kg.
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde (10 cm)
· Pivot
  
Indbyggede højttalere: (Option)
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet Composite
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:USB hub, Manual

Link til Dell:

http://accessories.euro.dell.com/sna/ProductDetail.aspx?T...



De første indtryk:


Det først man bemærker når man pakker skærmen ud af pakken er, at den virker stor og det er den såmænd også. Den er ikke for stor, men behagelig stor.

Foden monteres let på skærmen med et lille og elegant klik og så er skærmen ellers klar til brug.

Designmæssigt ligner den Dell 19" version, som jeg havde til test tidligere. Skærmen har en grå fod mens resten af skærmens ramme er sort. Der sidder 6 knapper ovre i højre hjørne til styring af input, PiP (Picture in Picture) og knapper til navigering i menuen. Ved siden af de 6 knapper er det 4 små lysende tal, som indikerer hvilket input man bruger, også hvis man bruger flere. Derfor er det også nemt og bekvemt at skifte mellem de mange indgange, som skærmen har.

Man finder nemlig både VGA og DVI. Derudover har skærmen også en S-video indgang og en composite.





Jeg brød mig ikke om designet af den lidt vakkelvorne 19", men konstruktionen og designet passer betydeligt bedre til denne større skærm - selvom det stort set er det samme.

Selv når man ønsker at justere højden af skærmen, gøres dette betydeligt mere elegant end på 19" versionen og skærmen virker meget stabil.
Dog justeres positionen ikke lige så nemt, som f.eks. Viewsonics modeller, hvor der næsten føles som om der er et helt kompressortryk inde i foden.



Det er, som sagt, muligt at justere skærmen i højden, det er muligt at dreje den og så har skærmen en meget kærkommen pivot funktion, som fungerer fint. Skærmen kan også tiltes fremover og bagover.


Når skærmen er justeret så lavt som muligt, klikker en lille knap fast og skærmen er låst. Hvis man vil hæve skærmen igen kræves det et lille tryk nedad på skærmens ramme og et tryk på knappen bagpå, hvorefter det er muligt at hæve skærmen igen.







Input stik sidder bagpå og vender nedad. Kablerne kan skjules bag foden i holderen dertil indrettet.



Skærmen har også en indbygget USB hub, hvor der sidder to stik under skærmen og to ovre i højre side af rammen.



Ergonomien er altså noget nær perfekt. Skærmen kan passe til enhver stilling og kan uden besvær både drejes, hæves osv.

En mangel er muligvis en komponent indgang, men den er til at leve uden. Skærmen har heller ikke en kortlæser ligesom storebroderen 2405FPW.



OSD menuen er let at navigere rundt i, men det er ikke muligt at indstille kontrast når man bruger DVI. Der er tre forskellige farvetemperaturer, Normal Preset, Blue og Red, og hvis de ikke er passende, så indstilles hver af de tre grundfarver let.

Menuen til PiP og PbP er godt opbygget. Selve funktionen skal jeg nok komme nærmere ind på senere.

Man kan også indstille aspectratio, hvis man eksempelvis kører i interpolerede opløsninger, så man i stedet for skaleringen blot gør billedet mindre og får sorte bjælker uden om. Det er også muligt at zoome ind og ud på billedet, men ikke ret meget.



Ved første øjekast virker skærmen godt indstillet. Efter få indstillinger af farverne hver for sig, opnås et godt resultat. De er kun sat til lidt under standard.
Efter min mening bliver skærmen hurtig for mørk, hvis man justerer farverne for lavt.

Mere om selve billedet senere.



Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge (VGA) omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9800XT.







Skærmen vil blive testet i Monitortest. Ydermere bliver den også vurderes ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, tekst, kontrastforhold og lysfordeling:


Skærmen virker lidt afdæmpet i farverne. Farverne har ikke samme livlighed, som f.eks. Samsung 173P, som jeg tidligere har testet. De virker en smule matte, men er stadig bedre end mange af de normale 20" S-IPS paneler, som der findes på markedet.

Udover den manglende livlighed eller dybde gengives farverne indenfor kontrastforholdet ret korrekt i forhold til hvad de bør.



Kontrasten er ikke helt i top, men det er ret generelt for S-IPS paneler. Den sorte er ikke dyb sort og den hvide har et lidt gulligt skær og kan virke lidt grålig.
Det er svært at bemærke manglen på hvid, men hvis den sammenlignes med nogle af de reference skærme, som jeg har stående pt. så kan det godt ses. Sonys SDM-HS75P som bygger på et 8 ms TN panel har f.eks. bedre kontrast og viser en dybere sort og lysere hvid.

Derimod er dynamikområdet en del bedre på denne S-IPS baseret skærm.


Der kan altså ikke fremvises en dyb sort, men den sorte farve er acceptabel, hvis det ikke var for baggrundsbelysningen, som jeg kommer ind på senere.
Den sorte ramme om skærmen fremhæver muligvis også manglen på dybde, men det ændrer ikke på faktummet.



På trods af manglen på kontrasten, er dynamikområdet godt og bredt. Dynamikområdet er, for dem der ikke er vant til disse tests, farverne som skærmen er i stand til at vise indenfor kontrastforholdet. Det nytter jo ingenting, at en skærm har en utrolig god kontrast, altså forhold mellem sort og hvid, hvis alle de mellemliggende farver ikke kan vises.

Her er eksempler på dynamikområdet fra 2005FPW:










Bemærk hvordan overgangene løber flydende uden at være pixellerede og have vertikale streger. Dynamikområdet vises fint, men kontrasten, altså forholdet mellem sort og hvid begrænser hvilke farver der kan være i dynamikområdet.

Farverne i panelet er altså ikke perfektible pga. den manglende kontrast, men de gengives godt, bare ikke helt så fyldigt som på de bedste VA varianter.



Farver testes naturligvis i praksis, men også i testprogrammer, som f.eks. det der ligger til rådighed på siden.

Her har vi nogle farveskemaer, som gør det nemt at se, hvordan skærmen skelner de forskellige tætliggende farver fra hinanden. Det er naturligvis indirekte påvist ved de flydende overgange, men her er hvad man derudover observerer (jeg snakker ud fra den første test i monitorTest).


Grundet det manglende kontrastforhold, er det påfaldende at antage, at skærmen vil have svært ved at skelne mellem forskellige nuancer af sort og de forskellige nuancer af hvid og tvivlen bliver da også begrundet ved nærmere betragtning.

Skærmen har svært ved at skelne mellem 0 % og 3 %, men det er dog muligt. Det er nærmest umuligt at se forskel på 0 % og 2 % og jeg vil mene, at den reelle ændring egentlig mere er mellem 0 % og 4 % sort.

Hvad angår de hvide nuancer er det samme historie, der skelnes først ved et skridt på 3 - 4 %.



Tekst på skærmen står flot og skarpt, men det er hvad man kan forvente ved brug af DVI indgangen. Alt andet ville være uacceptabelt.

Til længere tids brug er skærmen behagelig idet baggrundsbelysningens intensitet ikke er for kraftig. Den er tilpas behagelig til længere tids tekstbehandling, men også tilstrækkelig til film og spil. Den kan naturligvis indstilles, hvilket ikke gøres i menuen, men ved at trykke på knappen"pil ned" på skærmen.



Skærmen interpolerer andre opløsninger nogenlunde. Der kommer lidt skygge på tekst, men hvad forventer man? Hvis man køber en skærm med så høj en opløsning, skal man også gerne have et grafikkort, som kan håndtere det.

Her kommer dog en smart feature ind i billedet. For hvis man nu alligevel ønsker at køre i lavere opløsninger, behøver man ikke nødvendigvis få et skaleret billede. Man kan vælge at ændre aspectratio til 1:1 og så vises billedet kun i de pixels, som det er tiltænkt og resten vises som sorte bjælker, ligesom på en widescreen TV, der viser en 4:3 udsendelse. Hvis man ønsker fuld skærm, selvom det er et interpoleret billede, så gøres det også let ved at vælge Fill i stedet for 1:1.

Zoom funktionen giver derimod et ret dårligt billede med det meget begrænsede zoom. Jeg har gennem denne proces ikke rigtig fundet den anvendelig og for mig virker den lidt overflødig.



Nu kommer vi til det, som jeg beskrev i starten af testen, nemlig baggrundsbelysningen. Er den så slem, som mange mener og hvis den er, overreagerer folk så ikke bare?
Min konklusion er tydelig. Belysningen er uacceptabel og jeg ville ikke byde mig selv det. Dette eksemplar er altså ét ud af mange, som følger den uheldige tendens og det er synd, at dette skal ødelægge helhedsfornemmelsen af en ellers rigtig fed skærm.

Du kan se, hvordan det udformer sig i et mørkt værelse på en sort baggrund nedenfor:






Bemærk hjørnerne, specielt det venstre for neden. Lyset er alt for kraftigt og gennemtrængende.

Jeg har prøvet at sammenligne den med Sony skærmen, som jeg nævnte tidligere:





Panelet har ingen pixelfejl



Responstid:


I testen med den scrollende tekst forbliver teksten stort set superskarp. Det forbliver endda mere skarp end på den 8 ms skærm, som jeg har stående ved siden af baseret på et TN panel, fra hvilken en test senere kommer.

Det er ikke nødvendigvis fordi den komplette cyklus af responstiden er kortere på denne 16 ms S-IPS model, for det er den ikke. Med den komplette cyklus mener jeg rise og fall tid lagt sammen. Hvis du endnu ikke er bekendt med rise og fall tider, så kan du vælge at springe dette afsnit over eller læse nærmere her for at få grundforståelsen (scroll ned til illustrationen med de hvide bokse på sort baggrund):

Responstiden: rise og fall tider



S-IPS modeller er i stand til at konkurrere med lidt hurtigere TN paneler fordi den komplette cyklus af rise og fall tiden er lidt anderledes. TN paneler har nemlig en utrolig lang rise tid i forhold til fall tid. S-IPS har et mere lige forhold og reelt set er det mere praktisk på den måde.



For at illustrere det har jeg to målinger af rise og fall tid for de to respektable paneltyper:






TN @ Xbitlabs

Dette er fra et TN panel. Bemærk forskellen mellem rise og fall tid. Tallet"total" er tiden lagt sammen






S-IPS @ Xbitlabs

Dette er fra et S-IPS panel. Bemærk at forholdet mellem rise og fall tiden er meget mindre og dette afhjælper slør i visse overgange.



Derfor kan et hurtigt TN panel godt trække slør i nogle af de gråtoneovergange, hvor S-IPS panelet ikke trækker slør. Derimod er S-IPS panelet generelt langsommere over det meste af linjen (tilfældet for NEC LCD2070NX er et af de bedste tilfælde for et 16 ms S-IPS).



I slørtesten i monitorTest (hjælpeværktøjet) ses dette forhold også tydeligt. Ved spidsbelastning trækkes der næsten det samme slør foran og bagved bevægende ting og dette er en klar fordel i hurtige spil, selvom panelet er langsommere end de hurtigste TN paneler.



Men lad os prøve at se, hvordan det er i praksis:

Det er en fryd at åbne et spil i widescreen. Det giver en helt anderledes oplevelse end på normale skærme. Personligt spiller jeg meget sjældent, men blev mere fanget end jeg plejer.

Man skal blot være opmærksom på, at ikke alle spil understøttet widescreen. Her er en liste over dem som gør:

Widescreen Gaming Forum



Flere og flere spil vil også understøtte det i fremtiden. Jeg brugte f.eks. GTA: San Andreas til at køre i den native opløsning og opleve et billede, som ikke er skaleret.



Spil kører pænt. Kun i de hurtige spil kan man opleve en smule slørede objekter, men det er ikke noget, som nedsætter spilleglæden overhovedet. En smule slør på forbipasserende bygninger kunne f.eks. ses i NFS: Underground 2.

De fleste vil med garanti slet ikke bemærke noget. Skærmen er mindst lige så hurtig som en hurtig 12-16 ms TN skærm. Og forholdet mellem rise og fall tiden, som jeg snakkede om tidligere, er optimalt.



Hvis man ønsker, at spille spil i lavere opløsning fungerer det fint ved at ændre på aspectratio, så man får de sorte bjælker, men samtidig holder man den native opløsning for spillet. Man kan også vælge at strække billedet:




Mørke spil afvikles fint, men ikke desto mindre er det svært at skelne mellem de helt mørke nuancer og den inhomogene baggrundsbelysning er meget irriterende!



Altså alt i alt en fed oplevelse, specielt widescreen spil.



Film og betragtningsvinkel:


Her kommer den inhomogene baggrundsbelysning virkelig til udtryk. I nogle af de mørke scener i Sky Captain and the World of Tomorrow er det tydeligt at der er mere lys i hjørnerne, specielt det nederste til venstre.

Det kommer faktisk endnu tydeligere til udtryk, hvis man betragter filmen fra en vinkel for når dette gøres får de lysere steder på panelet et brungulligt skær, som let bemærkes. Det er synd, specielt fordi skærmen indtil nu har virket imponerende i praksis. Prøv at se nedenfor:





I film trækkes der ikke slør. Jeg plejer ofte at teste med åbningssekvensen i Gladiator fordi den er i stand til at fremprovokere slør på skærme, men det er, ligesom i spil, ikke et problem.



Betragtningsvinklerne er virkelig gode, hvis man ser bort fra det brunlige skær, der hvor baggrundsbelysningen bryder igennem. Det er faktisk nogle af de bedste betragtningsvinkler jeg endnu har set.

Hvis man betragter et farverigt billede med himmel og træer eksempelvis, er det meget svært at få billede til at ændre sig også selvom man står i ekstreme vinkler.
Kun de helt mørke nuancer, som ligger tæt på hinanden synes at flyde lidt sammen og så får sort det karakteristiske lilla skær, som kendetegner S-IPS paneler.



Film afvikles fint. Jeg oplevede ikke video noise, selvom flere S-IPS paneler har en tendens til det. Ved at stressteste skærmen med forskellige moire mønstre kan det godt fremprovokeres, men som sagt oplevede jeg ikke fænomenet i de film som jeg testede med, hvilket er positivt idet de er udvalgt til at repræsentere både mørke, lyse, hurtige og farverige sekvenser.

De eneste tidspunkter, hvor det ikke var super godt, var i de helt mørke scener fordi panelet har svært ved at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden, som forklaret tidligere. Det kom f.eks. til udtryk i Sky Captain and the World of Tomorrow, hvor flere dele af filmen foregår i ret mørke øjeblikke.

Det er lækkert at se film i widescreen, så man slipper for de sorte bjælker for oven og for neden. Der kan stadig forekomme små bjælker, men det hænger sammen med de forskellige widescreen standarder, som der findes.



Tilføjelser:


Man kommer ikke uden om de ekstra indgange og derfor vil jeg naturligvis også teste dem med signalet fra en mid-end DVD afspiller, så alle kan være med.



Jeg har først prøvet med S-video indgangen. Så kan man jo f.eks. se to film samtidigt, hvis man har lyst:




Man kan naturligvis også bruge det til noget lidt mere realistisk og det er da ganske smart. Man behøver jo heller ikke nødvendigvis bruge Picture in Picture, men kan nemt skifte input, så det fylder hele skærmen.

S-video signaler er ikke super gode. Når man sidder tæt på kan man fornemme små horisontale streger hen over billedet og billedet er generelt ret pixelleret. Det er klart, at S-video stikkets båndbredde leverer et billede med langt lavere opløsning end skærmens native opløsning og det er en af hovedgrundene til, at billedet er som det er. En positiv ting er dog, at man har mulighed for at indstille kontrast, brightness, hue og saturation for analoge input signaler, så udover interpoleringen af billedet og det ikke helt perfekte signal, kan man opnå noget forholdsvist fornuftigt.


Skaleringen og de horisontale små linjer bemærker man stort set kun når man sidder tæt på skærmen, som man ville sidde foran en computerskærm.

Nu er dette værelse vel 5-6 meter langt og hvis man sætter sig ned i sofaen i den anden ende af lokalet, så virker billedet, udover lidt mangel på farver og kontrast, faktisk fint. Undertekster virker også mere skarpe end når man sidder tæt på skærmen og det kan sagtens lade sig gøre, at se en film.

Dog kan man lige så godt se den fra computerens DVD drev da man opnår et meget bedre billede sådan.



For god ordens skyld, så lad os da også lige prøve med et composite signal.

Der er egentlig ikke så meget nyt at berette. Signalet er lidt dårligere end S-video signalet, men de samme fænomener forekommer, hvilket også var ventet.



Det er klart, at signalet er afhængigt af kilden og kablet man bruger, men det ændrer ikke på det faktum, at interface chippen i skærmen er den, som i sidste ende har fat i billedet og som afkoder det. Selvom du så bruger et bedre kabel, vil der stadig ikke være en højere båndbredde. Derfor opnår man heller ikke meget bedre skalering og man slipper nok heller ikke for de små horisontale streger.



Picture in Picture funktionen fungerer også udmærket. Picture by Picture funktionen er derimod mere eller mindre overflødig. Jeg har prøvet at få to billeder til at blive vist ovenpå hinanden i pivot mode, men det lader ikke til at være muligt og i normal skærm vil de ikke fylde hele skærmarealet. OSD menuen til styring af PiP og PbP er fin, let og anvendelig.



LG.Philips normale 20" S-IPS panel har været stærkt kritiseret for pixelborders og en dårlig coating. Læs mere her og her.

Ved tjek af panelet i denne widescreen skærm er der dog ikke problemer med pixelborders. Coatingen virker ikke forstyrrende med mindre man kigger meget godt efter. Det kan f.eks. fremprovokeres med moire mønstre.

Så de fejl har LG.Philips mere eller mindre fået rettet i forhold til deres ældre 20" panel, hvilket er yderst positivt.



Digital (DVI-D) <-> Analog (D-SUB):


Der er desværre ikke megen idé i at købe en skærm med så høj en opløsning og så bruge D-SUB (VGA) forbindelsen. Samtidig med, at den er for begrænset vil der også være for stor risiko for pixel jitter, ghosting og andre fænomener.



Man kan dog sagtens bruge forbindelsen på denne skærm. Ved tilslutning prøver skærmen selv at indstille sig i forhold til billedrammen, men da det ikke gøres helt præcist kræver det, at man går ind og trykker på auto adjust endnu en gang.

Tekst står stadig skarpt, men farverne er ikke helt de samme uden ekstra indstilling. Nu har jeg valgt at fjerne kablet fra de andre og lade det løbe op langs min væg, så jeg undgår forstyrrelse (hvilket jeg gør ved hver test) og det gør en forskel.

Når det ligger, specielt sammen med strømkabler, virker det, som om, at billedet bliver lidt mere sløret og det er pga. ghosting effekten.
I spil oplevede jeg en smule pixel jitter, altså pixels som ikke bliver vist, hvor de burde.



Man kan altså godt bruge D-SUB forbindelsen, men det anbefales at bruge DVI indgangen.



Konklusion:


Skærmen er virkelig lækker og så snart den er stillet op er man imponeret. Skærmarealet er optimalt og bekvemt, men der er stadig nogle problemer i ældre spil. Det er også lækkert med den ekstra plads på skrivebordet især ved tekstredigering. Der kan let være to åbne Word dokumenter ved siden af hinanden.

Farverne er som standard gode og det kræver kun lidt indstilling for at opnå noget, som minder om det optimale på dette panel. Dog virker de en smule afdæmpede og ikke lige så fyldige, som på f.eks. Samsungs PVA paneler.

Kontrasten er heller ikke helt så god, men acceptabel. Det egentlige problem er såmænd bare, at den ikke kan nå helt ud og ramme de dybe sorte nuancer og de helt hvide, men det er jo også det, som kendetegner et kontrastforhold. Dynamikområdet er nemlig ikke mindre end imponerende.

Responstiden er god og der bemærkes kun en smule slør hvis man kigger godt efter.

Det største problem med skærmen er backlight problemet. Det er tydeligt både i film, spil og når man arbejder i mørke og det er ærgerligt, at det skal ødelægge helhedsbilledet.

Dell burde gøre noget seriøst ud af det, for så har de en skærm, der henvender sig en kæmpe befolkningsgruppe med den lave pris og den gode ydelse.

Betragtningsvinklerne er rigtig gode, hvis ikke de bedste jeg har set.



Muligheden for tilslutning af andre enheder er virkelig god og fungerer næsten upåklageligt. Det eneste jeg ville ønske var, at Picture by Picture, PbP, viste en større og mere optimalt billedet, selvom det så blev skaleret. Som det er nu, er PbP desværre noget nær ubrugeligt.



Ergonomien burde sætte et eksempel for andre producenter. Jeg siger ikke, at de nødvendigvis skal gøre det på samme måde, men der bør helt sikkert være samme muligheder for justering.



Opfattelsen af designet er naturligvis subjektivt, men Dell har ikke valgt at lægge lige så meget i det, som flere andre producenter gør. Skærmen virker en smule plastikagtig og foden kunne have været fed med en aluminiumslegering i stedet for det rædderlige plastik der er brugt.



Alt i alt en god oplevelse, bortset fra problemet med baggrundsbelysningen, som virkelig er en hovedpine.


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |