Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Denver MT-720 og MT-740 - FlatpanelsDK

Test: Denver MT-720 og MT-740

|


Indledning:



Her til en lidt atypisk test, men som lovet vil flere segmenter af markedet blive behandlet og bilsystemer er ved at vinde frem, som billigere løsninger end tidligere. Jeg kigger her på Denvers MT-720 Twin og Denvers MT-740 Twin, som ligner andre producenters billige løsning, der appellerer til impulskøberen eller den prisbevidste.



Denver MT-720 TWIN


Jeg vil starte med at kigge nærmere på Denver MT-720:



I pakken finder man:

2 7" LCD-TFT skærme

DVD afspiller

Fjernbetjeninger til begge Tv og en til DVD afspiller

12V strømforsyning til bil og 230V AC ADAPTER til stikkontakt

To s-video kabler og to phono-kombinationskabler

To sæt høretelefoner

Holder til skærmene

Manual



Indledning:


Sættet fungerer ved at man sætter strøm til DVD afspiller, som så sender et signal til hver af de to skærme. Gennem dataoverførselskablet får skærmene strøm, billede og lyd.





Jeg vil til start forklare om indtryk, fornemmelser og produkternes udformning, for så senere i testen at komme ind på de faktiske billedmæssige aspekter og funktionelle aspekter. Det er klart at jeg vil lægge den primære vægt på de to skærme og deres funktion i forhold til det andet udstyr, men jeg vil naturligvis også komme ind på de praktiske anvendelsesmuligheder, da sættet jo er købt i dette henseende.

DVD afspilleren er kompakt og giver fine muligheder for betjening selv uden fjernbetjeningen. Se billeder herunder:




Skærmene er ikke vildt tynde af LCD skærme at være, men noget af tykkelse skyldes ergonomiske beslutninger såvel som den indbyggede højttaler bagpå. Skærmene kan tippes op og ned i deres fastmonterede holder. På denne holder sidder også to remme, som skal spændes omkring nakkestøtterne i bilen. Hvis man tager selve LCD skærmen ud af holderen, kan den fastmonteres på den lille medfølgende stander, som enten kan stå på et bord eller fastmonteres vha. skruer, hvor end man nu ønsker.

De to TV har to video-input, henholdsvis en s-video og en phono, samt et audio output til høretelefoner.
DVD afspilleren har to s-video udgange til de to skærme og en phono udgang til billede og en lydudgang. Ydermere er der en udgang til høretelefoner. DVD afspilleren afspiller DVD, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD, CD-R/RW, MP3, VCD, SVCD, JPEG. Afspilleren er både kompatibel med både PAL og NTSC og der er en indbygget Dolby Digital (AC-3) dekoder.





Lyden i skærmen er mono og selve højttaleren sidder bag på skærmen. Udgangen til høretelefonerne er i stereo.







Selve OSD er fint nok opbygget og let at finde rundt i og styre. Ikke grafisk flot, men det betyder nødvendigvis ikke så meget.

Hvis man keder sig, så kan man via OSD spille tetris, som man styrer på skærmens knapper.



Den danske manual er fin og tilstrækkelig, men til den kompetente bruger, ligegyldig.



Forud for testen:


Jeg vil teste skærmene med et signal fra den medfølgende DVD afspiller såvel som en normal ekstern.

DVD afspilleren vil også blive sat til et normalt TV apparat for at sammenligne kvaliteten af det fremviste billede.



Testen:


Jeg vil starte med DVD afspillere da dette er kilden til billedet og derfor skal eventuelle fejl determineres på denne før de omtales på LCD skærmene.

Behandlingen af data er som sådan nogenlunde. Det går nemt, men der er ikke mange indstillingsmuligheder. Afspilleren kan have lidt problemer med at læse ridsede skiver i forhold til normale DVD afspillere, men det medfører i de tilfælde jeg har prøvet indtil nu blot at opstartstiden bliver længere. Kvaliteten af billedet er ikke i top hvis man sætter DVD afspilleren til f.eks. et normalt fjernsyn. Ved at sætte den til et rigtigt TV apparat kan der ses video noise, som dog også forekommer på de medfølgende skærme. Det viser sig primært, som små vertikale linjer, som er urolige. Det er forstyrrende, specielt i lyse scener i film når man kigger på de to medfølgende skærme.

Det kan også fremprovokeres ved komprimeret video, så hvis man har hjemmeoptagelser eller film, som er overspillet fra f.eks. et analogt medie, kan det forekomme meget irriterende.



Skærmene har som standard alt for mættede farver, og specielt den røde er alt for fremtrædende. Ansigter bliver rødlige og helheden synes ikke angivet korrekt. Flere nuancer og overgange flyder sammen og små forskelle i f.eks. rød er umulige at se med standard indstillinger.

Man kan naturligvis indstille skærmene, men her løber man ind i et problem. Man har fire indstillingsmuligheder; kontrast, lysstyrke, farver og skarphed. En savnet ting, er farvejustering for hver af de tre grundfarver for når man begynder at indstille, så oplever man hurtigt, at det er utroligt bøvlet. Selve OSD er fint nok opbygget og let at finde rundt i og styre, men at man kun kan indstille farverne samlet betyder også, at man ikke kan opnå et specielt overbevisende resultat, på trods af at skærmene heller ikke er fantastiske. Hvis man prøver at justere den rødlige overmætning væk ender man med et lidt mørkt billede, som dog falder bedre i min smag.

En underlig effekt er, at når man indstiller lysstyrken har skærmen en tendens til at få et mere blåligt skær og så skal man ellers i gang med farveindstilling igen. Alt i alt, meget bøvlet, og det bliver nødt til at blive gjort da standard indstillingerne mildest sagt er dårlige.



Der sidder kun en højttaler i MT-720 og denne er placeret på bagsiden af skærmen. Man kan skrue højt nok op for højttalere til at lyden kun lige er tilstrækkelig i en nyere og større bil på en motorvej. Ved meget støj bliver man nødt til at tage høretelefonerne i brug, og gerne sine egne, hvis man har nogle liggende.

Lyden er ikke så god og hvor er bassen? Højttalerne giver næsten en ren diskant lyd, hvor lyden dog er bedre i de medfølgende høretelefoner. I høretelefonerne er det dog en pap bass og generelt er lyd på sættet ikke imponerende, hvilket vel ikke kommer bag på nogen. Den kunne dog godt have været bedre.



I bilen ser der ikke super fedt ud at spænde et sådan sæt fast med stofspænder, men det fungerer da. Der er ingen problemer med opsætningen eller hvis man kører på en lidt ujævn vej.

Billedet er dog stadig dårligt. Video noise er så kraftigt, at det ikke egner sig til længere brug. Det forstærkes både af skærmenes tendens såvel som DVD afspillerens tendens til noise. DVD afspilleren viser dette selv på et normalt TV. Skærmene viser det også selvom man ikke bruger den medfølgende DVD afspiller. Farverne er dårlige, som standard og kan ikke indstilles så de står bedre, uden man opnår et mørkere billede.

Betragtningsvinklerne på skærmene er heller ikke fantastiske. Fra siderne er de acceptable, nedenfra bliver billedet lysere og lysere jo større vinkel man betragter dem fra og ovenfra bliver billedets farver næsten komplementære.



Alt i alt, ret skuffende.






Jeg vil nu kigge på Denver MT-740 TWIN og senere sammenligne de to sæt.



Denver MT-740 TWIN



I pakken finder man:

2 7" LCD-TFT skærme, hvor den ene har indbygget DVD afspiller

Fjernbetjeninger, som styrer tv og DVD afspiller

12V strømforsyning til bil og 230V AC ADAPTER til stikkontakt

Et kombineret video, lyd og strøm kabel

To sæt høretelefoner

Manual



Indledning:


Sættet fungerer ved, at der tilføres strøm til master enheden (den skærm med den indbyggede DVD afspiller). Fra denne tilkobles den sekundære skærm med tre kabler; et til strøm, et til lyd og et til billede.



Skærmene er ret store, men selve tykkelsen er stort set den samme, som ved MT-720 sættet trods indbygget DVD afspiller. De er dog betydeligt støre end MT-720 skærmene i bredden . Der sidder betjeningsknapper på hver side af 7" skærmene og bagpå kan man slå en holder ud, så de kan så på et bord.

Måden det tilsluttes på, foregår ved, at man tilslutter master skærmen, hvor DVD afspilleren sidder i, til den sekundære, som får strøm, billede og lyd gennem master skærmen og tre kabler. Det fungerer fint, men billedet på den sekundære skærm er ikke helt identisk med billedet på master skærmen. Nok mest pga. kablernes kvalitet, men billedkvaliteten kommer jeg tilbage til senere.



Master skærmen har en 12V DC indgang og ligeledes en 12V DC udgang til den sekundære skærm. Der er naturligvis også en video- og lydudgang, samt en udgang til høretelefoner.

Den sekundære skærm har indgang til henholdsvis video, lys og strøm til at tilslutte den til den første skærm. Derudover har den også en ekstra video- og lydindgang samt en udgang til høretelefoner.



Det er ikke muligt at justere på skærmene, når de først er hængt op i bilen. Hvis de skal pege mere nedad, så bliver man nødt til at løsne spænderne.



På begge skærme er der mulighed for at skrue op for lyden på en lille scroller på siden, som man er vant til fra mp3 afspillere.

Udover de forskellige indgange og udgange samt den indbyggede DVD afspiller i master skærmen, er de to skærme identiske i form, funktionalitet og lignende.

DVD afspilleren afspiller DVD, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD, CD-R, MP3, VCD, SVCD, JPEG. Afspilleren er både kompatibel med både PAL og NTSC og der er en indbygget Dolby Digital (AC-3) dekoder.





OSD er let at finde rundt i og fungerer fint. Det er faktisk lettere og pænere end det på MT-720.



Manualen er, ligesom til MT-720, tilstrækkelig og på dansk.



Forud for testen:


Jeg vil teste skærmene med et signal fra den medfølgende DVD afspiller såvel som en normal ekstern.



Testen:


Igen starter jeg med DVD afspilleren. Den behandler data fint nok. Afspilleren kan, ligesom den anden, have lidt problemer med at læse ridsede skiver i forhold til normale DVD afspillere, men her medfører det længere opstartstid og billedet og lyd kan også hoppe ved disse dårlige skiver. Disken sidder også mere blottet end på MT-720. Jeg vil senere kigge på, hvilken betydning det har i praksis i bilen, altså om skiver, som er lidt ridsede vil blive afspillet dårligt når der forekommer stød.



En ting, som jeg bemærker fra starten af, er at billedet på den sekundære skærm ikke er helt det samme, som på master skærmen. Der er en smule forskel i farverne og kontrasten. Forskellen er ikke markant, men bemærkes let. Billedet bliver som sådan ikke meget dårligere, men skærmene kan ikke komme til at vise præcis det samme billede grundet dette. Det er nemlig kun muligt at indstille hue, saturation, kontrast, brightness og skarphed på begge skærme samtidigt, da indstillingen foretages på master skærmen med den ene fjernbetjening. Den sekundære skærm får derfor de samme indstillinger.

Under mine anstrengelser oplevede jeg to gange at master skærmen gik i stå. Man skal ikke rode med OSD under en films opstart! (menu og advarslerne på en DVD)



Som standard er billedet faktisk fint. Farverne står nogenlunde og er ikke voldsomt overmættede. I mørke scener kan man stadig se, hvad der foregår idet skærmen både har en nogenlunde kontrast, samtidig med at lyset ikke er for kraftigt.
Der er dog stadig en tendens til at rød er for fremtrædende. Ved lidt indstilling opnår man et nogenlunde billede.



Betragtningsvinklerne er ikke så gode. Fra siden kan man godt fornemme hvad der sker, men i vertikale vinkler er det ikke tilfredsstillende. Panelerne sidder omvendt i forhold til MT-720, således at når man kigger nedefra, så bliver billedet komplementært, forstået på den måde, at farverne kan blive modsatte af, hvad de burde være.

Det er omvendt på MT-720, hvor billedet bliver komplementært ovenfra.

I en vinkel på cirka 15-20 grader nedefra kan man overhovedet ikke se hvad der sker på skærmene, da skærmene blot er sorte.



Ovenfra bliver billedet lysere, men også en del forringet. (modsat på MT-720, hvor dette sker nedenfra). MT-720 har den rigtige opbygning, når vi snakker betragtningsvinkler. I en bil, hvor skærmene er beregnet til at sidde på nakkestøtten, ser man ikke på skærmen ovenfra, men nedenfra.

Og i relation til de begrænsede ergonomiske muligheder på MT-740 er dette ikke specielt smart. Det kræver at man løsner spænderne på nakkestøtterne for at skærmen skal pege nedad.



Lyden i er Dual-mono. Man kan skrue højt nok op for højttalere til at lyden kun lige er tilstrækkelig i en nyere og større bil på en motorvej. Ved meget støj bliver man nødt til at tage høretelefonerne i brug, gerne sine egne, da de medfølgende ikke er specielt gode.

Lyden er ikke særlig god og hvor er bassen igen? Højttalerne giver næsten en ren diskant lyd, hvor lyden dog er bedre i de medfølgende høretelefoner. I høretelefonerne er det dog en pap bass og generelt er lyd på sættet ikke imponerende, hvilket vel ikke kommer bag på nogen. Den kunne dog godt have været bedre.



De medfølgende høretelefoner i MT-740 er en smule bedre end dem i MT-720.



Alt i alt et pænt og tilfredsstillende billede. Der forekommer kun meget lidt video noise og mest på komprimerede skiver. Der skal ikke meget indstilling til for at opnå et godt resultat på skærmene, så det er da positivt.



I bilen ser det igen ikke super fedt ud at fastspænde sættet med stofspænder, men sådan er det nu engang og man kan jo heller ikke forvente mere af så billige sæt. Jeg nævnte tidligere at sættet kunne hoppe i billede og lyd når skiven var ridset.

Det fremprovokeres dog ikke af en ujævn vej. En ridset disc tager lidt længere tid at starte op og der, hvor der er synlige ridser kan billede og lyd hoppe.

Hvis man passer på sine diske, så er dette intet problem.



Denver MT-720 TWIN overfor Denver MT-740 TWIN


Det er naturligvis oplagt at snakke om de to skærme overfor hinanden i stedet for to separate produkter. Begge systemer er lavet af Denver og det tyder på, at Denver med MT-740 skal fungere som en storebror til MT-720, men da de kan erhverves til cirka samme pris, må vi hellere kigge på, hvilken der er bedst.



Lyd:


Lyden i højttalerne er nogenlunde den samme. Selvom der er Dual-mono i MT-740, så gengiver det ikke lyd meget bedre. Højttaleren på MT-720 sidder bag på selve skærmen og dette er den lidt mere hul, men der mangler stadig noget før man kan kalde lyden for god. Den skratter dog ikke på nogen af de to sæt når man skruer højt op og dette er positivt.



Lyden i MT-740's høretelefoner er en smule bedre og mere fyldig end i MT-720's. Bassen er ikke helt så plastikagtig.
Dog er begge sæt høretelefoner af dårlig kvalitet og hvis man selv ejer nogle middelmådige, så kan det nok være en fordel at bruge dem.




Billede:


Billedet er meget bedre på MT-740, selv hvis man sammenligner MT-740s standardindstilling med det optimerede billede på MT-720. MT-720 er utroligt forstyrrende at kigge på idet videonoise er helt ekstremt. Det ligner næsten en ustabil baggrundsbelysning og dette kunne meget vel også være et aspekt af den, men DVD afspilleren forstærker også effekten.

MT-740 har generelt pænere farver og der skelnes bedre mellem de helt mørke og mellem de helt lyse. I mørke scener er dette en klar fordel, da man næsten ikke kan fornemme hvad der sker på MT-720.



Betragtningsvinklerne er stort set de samme bortset fra, at MT-740 har panelet i skærmen siddende modsat. Det betyder, at det er meget svært at betragte skærmen nedefra, hvor det på MT-720 er meget svært at betragte skærmen ovenfra.

I bilen er dette ikke MT-740s privilegium, men nærmere en ret irriterende ting. Det kræver at man tilpasser skærmen i det fastspændte holder på nakkestøtten. I MT-720 har man trods alt mulighed for at se skærmen nedefra og ellers dreje skærmen lidt ned, det har man ikke på MT-740 fordi farverne, som nævnt, bliver komplementære og meget dårlige i en vinkel.



Funktionalitet:


På MT-740 har man en fjernbetjening, som kan styre det hele, samtidig med, at man manuelt kan skrue op og ned for hver af de to LCD skærme.

På MT-720 har man en fjernbetjening til hver af delene, altså 3 i alt og det virker lidt overflødigt.
Fjernbetjeningen til MT-740 er også betydeligt mere gennemført end de andre tre.



MT-740 har lidt flere funktioner. Man kan f.eks. zoome ind og ud, programmere scener, sætte filmen i slowmotion og man har mulighed for at slukke skærmen når man hører musik og derved spare strøm.



OSD er lettere og smartere på MT-740.



Andet:


Begge afspillere er utroligt grimme og ikke specielt elegante. De er hverken designet for at se godt ud eller for at imponere vennerne, men det er en god ting til børnene på bagsædet.



Begge skærmes opbygning er bygget over nogle af de samme principper, som LCD monitors til computere og TV. Bag paneler i begge sæt sidder mindre CCFL lamper til belysning og derudover fungerer det på samme måde med forskellige lag, flydende krystaller og polarisatorer







Konklusion:



Efter at have testes, grædt, nydt og betragtet har jeg set hvad skærmene kan både i en bil i en sofa. Jeg må nok ærligt indrømme, at jeg ikke er imponeret.

Designet er på ingen måde prangende på de to sæt. Afspilleren i MT-720 har tendens til video noise, som blot bliver forstærket af skærmene i dette sæts tendens til videonoise. Det er meget forstyrrende og ligner vertikale linjer, som skyldes en dårlig baggrundsbelysning, som kører ved en meget lav frekvens. Det er muligt, men det er lige så meget pga. selve videonoise aspektet.

Farverne på MT-720 er rent ud sagt elendige. Der vises alt for mættede og uvirkelige farver. I mørke scener er det umuligt at se, hvad der foregår, dels fordi kontrastforholdet er meget dårligt, dels fordi skærmene ikke skelner mellem tætliggende nuancer. Selv efter mange forgæves forsøg på indstilling bliver farverne ikke nær så gode, som på MT-740.

Som standard er MT-740 langt bedre indstillet og der kræves kun få indstillinger for at få en del bedre farver en dem, man ser på MT-720.



Betragtningsvinklerne på begge skærme er utroligt dårlige. På MT-740 er det umuligt at betragte skærmen nedefra, hvilket er et stort minus i en bil, hvor der sidder børn på bagsædet og ser film. Dette er imidlertid bedre på MT-720, da skærmen er vendt modsat og man derved ikke kan betragte skærmen ovenfra.

Fra siderne kan man godt følge med, men det er heller ikke imponerende.



Lyden kan lige gå an, men det er ikke noget at skrive hjem om. Den er dog bedre end på andre bilsæt jeg har haft i hænderne.



En positiv ting, at afspillerne i begge skærme afspiller mange formater og også hjemmebrændte CD'er og DVD'er.

Afspilleren på MT-740 halter lidt bagefter, hvis man prøver at afspille en ridset DVD, men det bliver ikke forstærket af at man kører på en ujævn vej.

Mp3 cd'er afspilles også nemt og bekvemt.



Set som helhed er MT-740 et langt bedre produkt, dels pga. de bedre farver, men mest fordi der ikke er det samme forstyrrende billede, som på MT-720. Den ene fjernbetjening, som kan styre alle funktionerne er også et plus.

Jeg har ikke snakket om responstid på de to sæt endnu og det skyldes udelukkende at denne er fin. Man oplever ikke slør og selv i hurtige scener, som f.eks. kampscenen i starten af Gladiator får man et absolut minimalt sløret billede, som dog er meget svært at bemærke idet skærmene ikke er så store.



Set i kontekst med tilsvarende bilsæt i samme prisklasse skiller disse sig ikke ud. Kvaliteten er typisk for sæt i denne prisklasse, og svinger tydeligvis også. Til den kræsne bruger kan jeg hverken anbefale MT-720 eller MT-740.

MT-720 kan jeg ikke anbefale overhovedet, men MT-740 kan være en mulighed for familien med børn på bagsædet, huske blot at drej skærmen nedad mod øjnene, da billedet ellers bliver meget lidt kontrast- og farverigt.

Man får altså ikke et godt bilsæt til de 2000-2400,-, som disse sæt kan erhverves for, men nærmere et tilstrækkeligt, hvis vi snakker om MT-740.


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |