Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMedieaftale: DR reduceres med 20%, medielicensen afskaffes - FlatpanelsDK

Medieaftale: DR reduceres med 20%, medielicensen afskaffes

16 Mar 2018 | Rasmus Larsen |

Regeringen og Dansk Folkeparti har i dag indgået aftale om at afskaffe medielicensen. Fremover skal public service finansieres over skatten. DR skal også reduceres med 20%. Indfasning sker gradvist over 5 år fra 2019. Det meddeler Kulturministeriet.


Ny medieaftale fra 2019

Den nuværende medieaftale udløber i slutningen af 2018 og fra 2019 afskaffes medielicensen gradvist til fordel for en løsning på finansloven. Det er resultatet af en politisk aftale imellem regeringen og Dansk Folkeparti.

- ”Vi har i mange år haft en forældet og urimelig licensmodel i Danmark. Det er der efterhånden bred politisk enighed om på tværs af partierne. Jeg er glad for, at vi nu endelig får lagt modellen i graven, så danskerne i fremtiden slipper for at betale licens – det har jeg arbejdet for gennem mange år,” siger Kulturminister Mette Bock.


Ikke flere sortseere

Kulturministeren mener, at det vil have en række ”positive konsekvenser”, herunder at sortseere ikke længere kan slippe for at betale til public service samt at enlige ikke længere skal betale det samme som familier.

- ”Med den nye aftale bliver midlerne til DR og TV 2-regionerne fremover fastlagt på finansloven. Omlægningen vil få en række positive konsekvenser, bl.a. vil enlige ikke længere skulle betale det samme som familier, og så fjerner vi sortseerproblemerne. Samtidig undgår DR fremover at bruge ressourcer på den besværlige licensopkrævning,” lyder det.


DR reduceres med 20%

Aftalen omfatter desuden, at DR skal ”fokuseres”. Det vil bl.a medføre, at midlerne til DR skal reduceres med 20 procent over en periode på 5 år fra 2019, hvor den nye medieaftale starter.

- ”I regeringen har vi en ambition om at skabe et mere fokuseret DR. DR skal gentænke sig selv som kulturinstitution. DR skal ikke længere være en bred mastodont, men et smalt fyrtårn. Det vil aftalen bidrage til. Jeg har en forventning om, at DR også i fremtiden vil kunne levere public service indhold af høj kvalitet – det er der brug for. Samtidig skaber vi bedre balance mellem de statsejede medier og det private danske mediemarked,” afslutter Mette Bock.

Regeringen vil inden for en nær fremtid fremlægge sit samlede medieudspil. Herefter skal detaljerne i aftalen forhandles på plads. Finansminister Kristian Jensen (V) slår fast, at andre partier skal acceptere aftalen mellem regeringen og DF for at sidde med ved medieforhandlingerne.

Kulturministeret - Om licensafskaffelsen

Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti medfører, at de danske public service-medier fremover vil blive finansieret over skatten. Aftalen indebærer, at den statslige finansiering af DR i fremtiden reduceres med 20 procent. Indfasningen sker gradvis over 5 år med start i 2019, hvor den nuværende medieaftale udløber.

Aftaleparterne er enige om, at omlægningen fra licensfinansiering til finanslovfinansiering ikke rokker ved DR’s grundlæggende uafhængighed. De politiske rammer for DR’s virksomhed fastlægges som hidtil via medieaftaler og via en public service-kontrakt. Der ændres heller ikke ved DR’s og TV 2-regionernes nuværende status som selvstændige institutioner i medfør af radio- og fjernsynsloven.
- Kilde: Kulturministeriet

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Rygte: PS5 Pro bliver tre gange så kraftig som PS5

18 Mar 2024 |

Første danske streaming-apps bekræftet til FireTV

18 Mar 2024 |

DRs nye tv-arkiv 'Gensyn' åbner i dag på DRTV

15 Mar 2024 |

Ny Beoconnect Core forbinder gamle B&O højttalere til ethvert TV

15 Mar 2024 |

TCL's næste flagskib forventes at have 14000 miniLED zoner, 6500 nits

13 Mar 2024 |