Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason4DX-biografen kommer til Danmark - FlatpanelsDK

4DX-biografen kommer til Danmark

05 Mar 2018 | Rasmus Larsen |

Det sker, når Nordisk Film Biografer åbner den første 4DX-sal i Aarhus C den 21. marts. Senere på året følger endnu en sal i Lyngby. 4DX benytter 18 forskellige effekter, herunder bl.a. vind, vand og lugt.

Vind i håret og stole der ryster

Nordisk Film ser potentiale i 4DX-teknologien, som allerede bruges i biografer i mange andre lande. Systemet bruger bl.a. et hydrauliksystem i biografsæderne, alt imens andre apparater forsøger at engagere sanserne på forskellig vis.

- "Det er - skulle jeg hilse at sige - en vild oplevelse at se en film i 4DX, og vi glæder os som var det juleaften til at invitere inden for. Man kan først virkelig forstå, hvor underholdende det er, ved selv at prøve det," siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg, kommerciel direktør, Nordisk Film Biografer.

Systemet er udviklet af sydkoreanske CJ 4DPLEX og er den første ”4D-teknologi”, der er udviklet specifikt til spillefilm. Teknologien tager 18 forskellige effekter i brug, herunder ”vind, vand, regn, tåge, luftskud og lugt samt sne, sæbebobler og kildren på ryggen”.


4DX


Film skal være skabt til 4DX og det er primært blockbustere i primært action-kategorien, som tager mulighederne i brug. Nordisk Film fremhæver film såsom Tomb Raider, Coco og Cars 3 og tilføjer, at effekterne typisk er mildere i børnefilm.

Nordisk Film Biografer har dermed i første omgang vægtet 4DX-teknologi højere HDR (High Dynamic Range), som løfter billedoplevelsen. Der findes endnu ingen HDR-biografer i Danmark selvom samtlige toneangivende Hollywood-studier har kastet sig over formatet.


4DX i Aarhus


Første sale i Aarhus og Lyngby

Nordisk Film Biografer åbner sin første 4DX-sal i Aarhus C den 21. marts (ses på billedet herover). Senere på året går turen til Lyngby nord for København. Der sættes ikke dato på denne åbning.

Selskabet siger, at nordmænd har taget rigtig godt imod 4DX. Nordisk Film Biografer driver 21 biografer i Norge og man åbnede den første 4DX-sal i Norden i foråret 2017.

- "Nordmændenes modtagelse af 4DX har været overvældende positiv og har overgået vores i forvejen store forventninger. I 2017 fandtes der på verdensplan over 49.000 4DX-sæder fordelt på cirka 400 biografsale i 50 forskellige lande. Det siger lidt om, at 4DX i sin korte levetid allerede er blevet enormt populært i hele verden. Vi er derfor meget stolte over at kunne lancere et så eftertragtet koncept til de mere eventyrlystne danskere, som har lyst til en ny og spektakulær biografoplevelse," siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg.

Nordisk Film Biografer er Danmarks største biografkæde med 22 biografer fordelt over landet. Næste skridt bliver at udvide til Sverige. Det sker i løbet af 2018, oplyser selskabet.


4DX fun facts

4DX-konceptet tilbyder i alt 18 effekter, bl.a. bevægelige stole, kildren på ryg og sæde, duft, luftpust- og skud, regn, tåge, sne, lyn og sæbebobler (se vedlagte grafik).
På verdensplan er der ca. 49.000 4DX-sæder fordelt på godt 400 biografsale i 50 forskellige lande.
Siden 2009 er over 450 Hollywood-blockbusters og internationale film blevet vist i 4DX.
I første halvår af 2017 så mere end 9,3 millioner biografgæster på verdensplan en film i 4DX. Det genererede godt 110 millioner dollars i omsætning - og var det bedste halvår siden konceptet blev lanceret i 2009.
I Danmark introduceres 4DX i Århus og senere på året også i Nordisk Film Biografer Lyngby ved København.
Man forbrænder ca. 40 kalorier på et godt grin - og med 4DX bliver forbrændingen nok kun endnu højere...

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |