Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHDMI Forum: Visse HDMI 2.1 funktioner kan tilføjes via firmware - FlatpanelsDK

HDMI Forum: Visse HDMI 2.1 funktioner kan tilføjes via firmware

22 Jan 2018 | Rasmus Larsen |

Flatpanels mødte på CES-messen HDMI Forum, som havde to overordnede budskaber. Certificering af HDMI 2.1 produkter starter i år og herudover kan ”mindre” funktioner i HDMI 2.1 i visse tilfælde tilføjes via firmware-opdatering. 

HDMI 2.1 funktioner

HDMI 2.1 kan håndtere 8K og 10K-opløsning, dynamiske metadata til HDR, øget båndbredde til lyd (eARC) og meget andet. Der vil naturligvis komme 8K-skærme, som implementerer den fulde pakke, men før de skærme når ud i stuerne, kan producenter tilbyde nogle af de ”mindre” funktioner i HDMI 2.1.

VRR, QMS og eARC fremhævet som eksempler
Da Flatpanels mødte HDMI Forums CEO Rob Tobias og Marketing Director Brad Bramy på CES blev bl.a. VRR (Variable Refresh Rate), QMS (Quick Media Switching) og eARC (enhanced Audio Return Channel) fremhævet som eksempler på funktioner, der kan bringes i spil via firmware.

VRR er variabel billedfrekvens, forstået på den måde, at en spilkonsol konstant kan ændre frekvensen – f.eks. hvis den svinger imellem 30 til 55fps – på skærmen via HDMI-forbindelsen. QMS sikrer derimod, at en afspiller kan ændre video-frekvens uden kortvarig sort skærm. eARC er returkanal til lyd i HDMI-stikket, som kan håndtere tabsfri lydformater, herunder Dolby Atmos.

HDMI Forum kan ikke tale på producenternes vegne, men gjorde det klart, at det kun vil være produkter med en fleksibel HDMI-struktur, som kan firmware-opdateres. Det er op til den enkelte producent om de vil frigive opdateringer.

Organisationen tilføjede, at såfremt et produkt indeholder en funktion under HDMI 2.1, kan den markedsføres som HDMI 2.1. Det skal dog udspecificeres, hvilke funktioner, der understøttes.

Xbox One X blev nævnt som et eksempel. Microsoft har lovet, at VRR tilføjes via en senere firmwareopdatering. HDMI Forum understregede dog, at de ikke har haft konsollen til certificering endnu. Marantz siger, at de vil tilføje eARC på visse receivere.


HDMI 2.1 Dynamic HDR


Certificering starter i år

Første skridt i certificeringsprocessen starter i 2. kvartal 2018 og den fulde certificering forventes klar i 3. eller 4. kvartal. Afhængigt af, hvordan certificeringsarbejdet går, kan de første officielle HDMI 2.1 produkter altså først sendes på markedet herefter.

HDMI Forum sagde under pressekonferencen, at HDMI 2.1 er blevet forsinket pga. input fra medlemmerne.

Et produkt kan godt sendes på markedet uden at være certificeret, men det er ikke garanteret at virke 100% efter specifikationen. Der sælges eksempelvis allerede et HDMI-kabel, som har båndbredden til HDMI 2.1, men det er ikke blevet certificeret (endnu).

HDMI 2.1 byder på en række nyheder, som du kan få overblik over her.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |