Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFysiske filmskiver i kraftig tilbagegang i 2017 - FlatpanelsDK

Fysiske filmskiver i kraftig tilbagegang i 2017

19 Jan 2018 | Rasmus Larsen |

Selvom filmbranchen har søsat et nyt fysisk format i UHD Blu-ray, oplever den kraftig tilbagegang i filmskiver i hjemlandet USA. I 2017 faldt omsætningen med 14%, mens streamingtjenester gik frem med 30%. Det skriver Variety.

Accelererende fald

Fysiske filmformater har i årtier været en god forretning med høj indtjening for Hollywood, men forbrugerne vender i flok formatet ryggen. Denne tendens er tydelig i såvel Danmark som USA.

I USA accelererede faldet i omsætning på filmskiver sidste år, ifølge tal fra DEG. Markedet faldt i 2016 med 10% og yderligere 14% i 2017. Omsætningen på køb filmskiver i USA udgør nu 4,7 mia. dollars. Blu-ray har aldrig formået at erstatte DVD og selvom seneste skud på stammen, UHD Blu-ray, er blevet taget godt imod, står formatet for sølle 147 mio. dollars ud af den samlede omsætning.

I Danmark står det ikke meget bedre til. FDV, som opgør salget, oplyser overfor Flatpanels, at salget af DVD og Blu-ray er faldet fra over 12 mio. skiver i 2011 til under 1,8 mio. i de første 10 måneder af 2017.

Læs også: Blu-ray er lyspunkt i hastigt faldende dansk marked for filmskiver

Biografer i USA oplevede en tilbagegang på 2% i omsætningen sidste år. Den udgør nu 11,1 mia. dollars årligt.


Netflix


Streamingtjenester overtager

Forbrugerne søger i stedet mod streamingtjenester, primært de abonnementsbaserede tjenester såsom Amazon og Netflix. De tilbyder film fra de store studier og er selv begyndt at producere film.

Markedet for abonnementsbaserede streamingtjenester (SVOD) steg med over 30% i USA i 2017. Omsætningen udgør nu 9,5 mia. dollars årligt. Herudover sælges der film for 2 mia. dollars og udlejes for 1,9 mia. dollars (fald på 7%) i de digitale butikker såsom iTunes og Google Play.

De bedst-sælgende titler sidste år var ‘Moana’, ’Rogue One: A Star Wars Story’, ‘Beauty and the Beast’ og ‘Wonder Woman’.

Læs også: Guide: Filmtjenester på nettet

Efter alle de klassiske lokomotiver har mistet, eller er ved at miste, dampen, står det klart, at abonnementsbaserede streamingtjenester overtager. Variety vurderer, at de sløje tal for filmskiver og biografer vil lægge yderligere pres på Hollywood-studierne for at frigive film til hjemmebrug hurtigere efter biografpremien.

- Kilde: DEG via Variety

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |