Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af Sonys A1 OLED og XE94/XE93 LCD - FlatpanelsDK

Første indtryk af Sonys A1 OLED og XE94/XE93 LCD

30 Jan 2017 | Rasmus Larsen |

Sony overraskede alle på CES ved at afsløre et imponerende OLED-tv med Dolby Vision. Selskabet vil ligeledes bringe Dolby Vision til 9-serie LCD’er. Vi så, rørte og oplevede dem alle på CES 2017 og her er vores første indtryk.

Indtryk af Sony A1 OLED

Sonys første OLED-skærm i tv-format er i sandhed fantastisk. Den er kun få millimeter tyk, men har alligevel noget af de mest avancerede billedteknologi, som kan købes for penge. Billedkvaliteten er smuk og det samme kan siges om det ultra-minimalistiske design. A1 inkluderer i øvrigt en helt ny slags lydteknologi, som ikke før er set i en tv-skærm. Fantastisk.

Sony A1 OLED


Hvis ikke LG havde præsenteret det marginalt mere imponerende ’wallpaper OLED-tv’ ville Sonys OLED utvivlsomt have været stjernen på CES 2017. På sin vis opsummerer dette samtidig Sonys lange vej mod at lancere et OLED-tv for hvad der har muliggjort alt dette er LG.Displays aggressive og betydelige investeringer i den nye skærmteknologi. Sony har en lille produktion af OLED-paneler, som benyttes i ekstremt dyre studie-monitorer i filmstudier. Det er imidlertid aldrig lykkedes Sony at realisere en masseproduktion af store OLED-paneler, så de har måtte bide i det sure æble og bede LG.Display om hjælp. Magtbalancen imellem Japan og Sydkorea er blevet forskubbet.

Det er klart, at Sony ikke ligefrem skilter med, at de indkøber 55, 65 og 77” OLED-paneler hos LG.Display. Det stolte japanske selskabet nægter – som sædvanlig – også at tale specifikationer, men det gør ikke så meget for LG har allerede afsløret det hele i forbindelse med lanceringen af 2017 OLED. På CES 2017 lod LG.Display samtidig omverdenen vide, at de har arbejdet på en såkaldt ”Crystal Sound OLED”, som sætter selve OLED-panelet i vibration, så det kan agere højttaler. Hvis det lyder som “Acoustic Surface” højttaleren, som Sony har indbygget i sit A1 OLED-tv, så er det fordi, at det er præcis samme koncept.

Sony A1 OLED


Sony fortæller, at de har udviklet højttaleren til skærmen i eget hus og at de har dedikeret ”adskillige ingeniør-timer” til opgaven. Vi har ingen grund til at betvivle det udsagn. Det ligner trods alt et klassisk Sony-design og det japanske selskab har yderligere integreret en subwoofer på bagsiden af foden for at levere en fuldstændig lydoplevelse. Men samtidig må man huske på, at Sony ikke har haft den luksus at have et stort forskerhold dedikeret til opgaven af at realisere potentialet i OLED, så det er påfaldende at tro, at de har fået lidt hjælp fra LG.Display.

Hvis vi skal gætte baseret på vores tid på CES, så har Sony og LG.Display formentlig lukket aftalen om OLED-paneler med en klausul om, at Sony får eksklusiv adgang til den særlige lydteknologi (i en periode). Det kan vi naturligvis ikke vide os sikre på og det vigtigste er da også, at det er Sony, der bringer teknologien til markedet i en pakke, som forbrugerne kan købe og nyde. Det er hvad der tæller i sidste ende.

Opdatering d. 31.01.2017: Sony har sendt os følgende reaktion på ovenstående afsnit om lydteknologien:
- "The Acoustic Surface technology was developed solely by Sony. While actuator is generic principle technology, the A1 series is the world’s first large screen TV in which this type of sound technology has been applied. Peripheral patent for this technology is now under pending patent."

Så hvordan lød det? På grund af en uheldig dobbelt-booking i kalenderen blev vi nødt til at forlade Sony (for at besøge Dolby) umiddelbart før demonstration af højttalersystemet. Vi hører fra kollegaer, at lyden skulle være overaskende god. Vi får endnu en mulighed senere på ugen, hvor Sony introducerer sit modelprogram fra 2017 ved et privat event.

Sony A1 OLED


Vi fik dog lokket nogle tekniske detaljer ud af Sony. Systemet fungerer vha. to aktuatorer (du kan ane modulet bag på OLED-panelet på billedet ovenfor), som sender vibrationer igennem OLED-panelet. Dette er muligt fordi OLED-panelet er skabt i ét lag. Det ville ikke kunne fungere med de sandwich-strukturer, som findes i f.eks. LCD-tv. Foden kan ikke afmonteres, så hvis du vil vægmontere skærmen skal den i stedet klappes sammen. Tv’et skal dog stadig bruge lidt afstand til væggen for at give plads til subwooferen, der er separeret fra resten af højttalersystemet for ikke at sende for mange lavfrekvente vibrationer igennem OLED-panelet (det ville formentlig kunne ses). Sony fortæller, at skærmen fungerer med standard VESA-beslag. Stikkene er placeret i bunden af den del som holder subwooferen.

Tilbage til billedkvalitet. Sony havde forberedt den nok største overraskelse på CES 2017 ved at annoncere et partnerskab med Dolby, som betyder, at ikke bare A1 OLED, men også adskillige andre nye Sony TV, får Dolby Vision HDR. Det betyder således også, at Sony kan sælge en omfattende pakke, som dækker 3 HDR-formater (HDR10, Dolby Vision, HLG). Det er 1 færre end LG, men vi kan sagtens tilgive manglen på Technicolors ’Advanced HDR’ eftersom det ikke rigtig har medvind i markedet.

Vi synes, at det er stort, at Sony og Dolby slår sig sammen. Dolby Vision er trods alt det bedste HDR-formatet – selvom det er proprietært. Dolby Vision arbejder med 12-bit farver og dynamisk metadata, ulig HDR10. De første UHD Blu-ray-afspillere med Dolby Vision udkommer også i 2017, men underligt nok har Sony ikke implementeret det i egen afspiller. Hvis vi skal pege på et svagt punkt i Sonys økosystem, så er det denne afspiller for modelprogrammet indenfor tv-skærme ser rigtig stærkt ud i år.

Men hvorfor overgav Sony sig til Dolby efter at have reddet på det åbne HDR10-format? Motoi Kawamura, Head of TV Marketing og Product Planning i Sony Europa, siger, at udover de bedre egenskaber i formatet, så er det ”nemmere at forklare” til forbrugeren; et stærkere budskab. Der er så mange tekniske detaljer i HDR, at det er nemt at blive rundforvirret, men Dolby Vision simplificerer det hele og er på det samme tid et premium-format.




Som sagt nægtede Sony at dele specifikationer, men eftersom dette er 2017 OLED-paneler fra LG.Display ved vi, at den maksimale lysstyrke rammer et sted mellem 800 og 1000 nits, afhængigt af menuindstillinger. Skærmen kan fremvise 99% af DCI-P3 farverummet, som er en biografstandard, og sort er, ja, sort. Ægte sort er en byggeklodserne i at skabe et god billede og måske endnu vigtigere end nogensinde i disse dage med HDR. Den dybe sort kombineret med styring på pixel-niveau, hvilket betyder, at OLED-skærmen kan styre det fulde dynamikområde i hver enkelt af de over 8 millioner pixels, er den vigtigste fordel ift. Sonys LCD- flagskib ZD9. Sony siger yderligere, at de har formået at forbedre gengivelsen af de allerdybeste gråtoner på skærmen, men det er samme besked, som vi får fra dem alle (LG, Panasonic og Sony), så det er svært at vurdere om det er LG.Display, som har optimeret OLED-panelerne eller om hver producent rent faktisk har arbejdet med emnet.

Apropos ZD9 så vil Sony fortsætte salget i 2017 (og opdatere den til at understøtte Dolby Vision). ZD9 og A1 vil begge blive positioneret som Sonys flagskibs-tv i 2017. ZD9 vil stadig have betydelig højere lysstyrke, men A1 har andre fordele. Dit valg.

Forud for CES 2017 gik der rygter om, at Sony ville lancere de nye OLED-tv til $2000 og $3000 dollars i henholdsvis 55” og 65”. Vi spurgte alle vi kunne finde hos Sony, men det tætteste vi kom på en pris var Motoi Kawamura, som fortalte os, at vi kan forvente “a price on the same level as Z9D”. Det lugter bestemt ikke af en 65” til $3000 – eller ca. 21.000 kroner – så må vi foreslå, at du nulstiller forventningerne.

Alt i alt er vores første indtryk af Sonys A1 OLED meget positive. Du bliver nødt til at se skærmen, særligt 77” versionen, for virkelig at sætte pris på, hvor fed en tv-skærm det er. Billedet var eminent, men vi kan dog ikke sige hvorvidt det var bedre (eller dårligere) end LGs nye OLED-tv. Som sagt før undlader vi som regel at kommentere på specifikke billedparametre baseret på præsentationer på messer, da demonstrationerne det meste af tiden er misledende. Designet af A1 ser i øvrigt ud som noget kun Sony kunne have skabt. Tv’et oser af Sony, selvom logoet er rykket til venstre side og er ekstremt småt. Sony lagde op til, at den færdige udgave måske slet ikke får logo.

Vi har dog på samme tid lidt blandede følelser hvad angår Sonys partnerskab med LG.Display. På den ene hånd er vi begejstrede for at se Sony endelig tage springet til OLED, men på den anden hånd ville vi have ønsket at Sony havde bygget det på egen OLED-teknologi (husker du Sonys 11” OLED?). Risikoen for Sony er naturligvis, at man som kunde kan få mere eller mindre samme billedkvalitet på et LG OLED-tv til en langt lavere pris. Vi kan blot håbe, at Sony prissætter A1 rimeligt.

Sony A1 OLED


Sonys nye XE94 og XE93 LCD’er

Som nævnt vil Sony fortsætte salget af ZD9 i 2017 og den får en firmware-opdatering, så den kan håndtere Dolby Vision. Baseret på vores anmeldelse og den (begrænsede) tid, som vi spenderede med Samsungs ”QLED” LCD’er, tyder meget på, at Sony ZD9 forbliver et af de bedste LCD-tv i år. Måske endda det bedste afhængigt af om Samsung og Panasonic lancerer nye bagbelyste LED LCD-tv.

Sony vil derudover positionere de nye XE93 og XE94 modeller nedenunder ZD9. Disse er efterfølgere til sidste års XD93 og XD94.

Sony A1 OLED


Vi blev hurtige nysgerrige hvad angår XE94 fordi bagsiden ligner ZD9. Motoi Kawamura forklarer dog, at XE94 ikke gør brug af samme bagbelysningsteknologi, som gør ZD9 unik. Det er i stedet det samme LED-system med zone-styring, som i sidste års ZD93. Det er blevet optimeret til at afgive mere lys og større ”color volume”. Motoi nægtede dog at sætte tal på disse parametre.

Billedet på XE94 så nydeligt ud. Det gav os også det første glimt af Gran Turismo Sport i 4K HDR. Det så meget lovende ud og vi kan næsten ikke vente med at sætte os ned foran PlayStation 4 Pro og spille GT Sport. Helst på Sony A1 OLED. Gran Turismo Sport er efter sigende bygget med HDR tænkt ind fra start. Det er naturligvis en af fordelene ved at eje både spilstudie og elektronikafdeling; man kender retningen på markedet før mange andre.

Sony A1 OLED


Sony XE93 har derimod ”flere zoner” og ”højere lysstyrke”, ifølge Motoi. Sony har udviklet en “improved zone structure”. Det er teknisk stadig kant-LED, men Sony tror på, at XE93 vil være i stand til at gengive bedre HDR-billeder end de fleste andre kantbelyste LCD-tv pga. disse forbedringer. Hvis du vil have ægte zone-styring på LCD skal du dog hoste de ekstra kroner op for XE94 eller ZD9.

Ej at forglemme; både XE94 og XE93 får Dolby Vision. Der er dog en detalje, som du skal være opmærksom på, for Dolby Vision vil ikke fungere ved lanceringen. Det tilføjes via en senere firmware og software-opdatering på samtlige modeller. Vi har yderligere detaljer her.

Sony A1 OLED


Det samme gælder i øvrigt Android TV version 7.0, YouTube HDR og HLG. Sony vil tilføje disse ting via senere software-opdateringer. Vi spekulerede i, at dette har at gøre med Android TV 7.0, som er påkrævet for at understøtte de nye formater på system-niveau, men Sony kan naturligvis vælge at understøtte f.eks. Dolby Vision og HLG alene via HDMI til at starte med (og senere via apps/streaming).

Sony håber på, at Dolby Vision opdateringen bliver klar midt på året, men ingen løfter.

Afslutningsvis satte Sony fokus på de første HDR-kompatible Full HD-tv. Det er skabt til at fungere sammen med PlayStation 4. Vi havde desværre ikke mulighed for at se dem på CES 2017, da de ikke var udstillet.

Baseret på vores oplevelser på CES 2017, har Sony en stærk portefølje af tv-skærme og når man tænker over det vel nok det mest komplette HDR-program pga. PlayStation 4. Der var ikke meget snak om Android TV og kun meget få demonstrationer af funktionerne, men Sony synes stadig fuldt dedikeret til Googles projekt på trods af lidt startvanskeligheder. Den nye A1 OLED var helt sikkert højdepunktet hos Sony og vi forventer, at den leverer noget af det bedste billedkvalitet i 2017. Sony er tydeligvis enige for de havde sat OLED-skærmen på mere end 1 piedestal.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |