Netflix er begyndt at bruge Google's licensfrie VP9 videoformat - FlatpanelsDK
Netflix mobil

Netflix er begyndt at bruge Google's licensfrie VP9 videoformat

05 Dec 2016 | Rasmus Larsen |

Da Netflix i sidste uge rullede sin nye download-funktion ud, begyndte selskabet også for første gang at bruge Google’s licensfrie videokomprimeringsformat kaldet VP9. Netflix siger, at de kan spare op til 36% båndbredde. VP9 er et gratis alternativ til det relativt dyre HEVC-format.

Google’s licensfrie VP9-format

Netflix har testet Google’s VP9-format internt i noget tid, men dette er første gang, at selskabet har brugt VP9 i større skala. Det begyndte i sidste uge, da selskabet lancerede den nye download-funktion.

Netflix har traditionelt anvendt MPEG4 (H.264 / AVC) i nærmest alle sammenhænge (bortset fra 4K/HDR-streaming, hvor der benyttes HEVC). Google’s VP9 har flere fordele i forhold til den efterhånden aldrende MPEG4 standard, herunder muligheden for at sænke datamængden uden at det går ud over billedkvaiteten, siger Netflix. Det er særligt vigtigt på mobiltelefoner, som har begrænset lagerplads (til download) eller loft på dataforbindelsen.

- “Last month, we started re-encoding our catalog to generate the new mobile bitstreams and the effort is ongoing. The mobile encodes are being used in the brand new downloads feature. In the near future, we will also use these new bitstreams for mobile streaming to broaden the benefit for Netflix members, no matter how they’re watching,” skriver Netflix.

"VP9 er et gratis alternativ til det dyre HEVC-format"
Endnu vigtigere er det imidlertid, at VP9 er et licensfrit format og derfor et gratis alternativ til det relativt dyre HEVC-format. For producenter såsom LG og Samsung kan brugen af HEVC beløbe sig til $40 mio. dollars årligt i licens, mens f.eks. Netflix og andre streamingtjenester typisk slipper billigere med op til $5 mio. årligt. Dette tilføjer naturligvis omkostninger i flere led af kæden, inklusiv hos forbrugeren.

VP9 understøtter i øvrigt 4K-streaming, men det lader endnu ikke til, at Netflix har taget det i brug her. Den nyeste version hedder VP9 Profile 2 og understøtter HDR (High Dynamic Range). Det er dette format, som YouTube bruger til at levere video i HDR.

Kun seere, som downloader Netflix’s videor på nyere Android-enheder, får VP9-enkodet video serveret. iPhone/iPad brugere får i stedet mobil-optimeret video i et, for Netflix, nyt H.264 / AVC High format. Apple har indtil videre ikke ønsket at støtte op om Google’s VP9 format.


Videoformater hos Netflix

MPEG4 H.264: Har hidtil været brugt til alt indhold, pånær 4K/HDR - koster licens
HEVC: Bruges udelukkende til 4K/HDR - koster licens
VP9: Bruges i stedet for MPEG4 H.264 på Android mobil/tablet (kun download, senere streaming) - licensfrit

Op til 36% reduceret båndbredde

Sammen med indførslen af VP9 ændrer Netflix på hvordan de komprimerer film og tv-serier. I slutningen af 2015 begyndte Netflix at komprimere forskelligt afhængigt af hvilken titel, der var tale om (f.eks. animation, action osv). Nu er de begyndt at klippe alle film og serier op til 1-3 minutter lange bidder, som hver komprimeres bedst muligt.

I kombination kan brugen af de nye tiltag sænke båndbredden med op til 36% i gennemsnit på mobile enheder, forlyder det. På grafen nedenfor ses til venstre "AVC High", som iPhone/iPad brugere får serveret ved download og til højre ses VP9, som Android-brugere får serveret ved download. Procenttallet angiver forskellen ift. det gamle MPEG4-format

Netflix VP9


Det skal gøres klart, at Netflix lige nu og her kun bruger teknikken, når du trykker på download-knappen, men planen er at rulle det ud på streaming i ”nær fremtid”.

Netflix vil desuden bruge ovenstående tiltag til at forbedre billedkvaliteten til de brugere, som har rigeligt med båndbredde.

Ved at tage Google’s VP9 format i brug i stor skala, kan Netflix nedbringe omkostningerne og licensbetalingerne over tid. Netflix er desuden medlem af AOM (Alliance for Open Media) sammen med Google , Microsoft, Amazon og andre. AOM udvikler et nyt licensfrit videoformat baseret på Googles forskning indenfor videokomprimering (VP9 og VP10). Det nye format forventes præsenteret næste år under navnet AV1.

Hvis du vil vide mere, så klik over på Netflix’s tech blog.Del på:


Flere nyheder

Panasonic EX700

Vinderen af Panasonic 4K TV konkurrencen er...

20 Aug 2017 | Flatpanels |
Best HDR TV

Oversigt: Bedste HDR TV

18 Aug 2017 | Torben Rasmussen, Rasmus Larsen |
LG wallpaper OLED

LG lancerer 77" version af 'wallpaper OLED'

18 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
LG B7 OLED

Status på HDR: Hollywood, TV, film, spil, biografer & formater

17 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Apple OLED TV rygte

"Apple OLED TV" afbilledet i lækkede kinesiske fotos

16 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Tim Cook Apple

Apple har angiveligt øremærket 6 mia. kr. til produktion af Hollywood-indhold

16 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Transformers

'Transformers: The Last Knight' er Paramounts første Dolby Vision UHD Blu-ray

16 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Tilbudsjagten

Tilbudsjagten – opfrisket!

16 Aug 2017 | Flatpanels |