Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFremtiden for Filmstriben: Chromecast, Airplay, Apple TV & ny brugerflade - FlatpanelsDK

Fremtiden for Filmstriben: Chromecast, Airplay, Apple TV & ny brugerflade

14 Oct 2016 | Rasmus Larsen |

Filmstriben er bibliotekernes streamingtjeneste, hvor du kan låne kort-, dokumentar- og spillefilm. FlatpanelsDK har taget en snak med produktchefen om nærmeste fremtid, hvor det bl.a. bliver meget lettere at se med på tv-skærmen via Chromecast, Airplay og en app til Apple TV. Der efterlyses samtidig standarder indenfor Smart TV.

Filmstriben – Bibliotekernes filmtilbud

Hvis du ikke allerede kender Filmstriben, så er tjenestens egen beskrivelse nok mest rammende: ”Bibliotekernes filmtilbud”. Det er en naturlig forlængelse af bibliotekernes udlejning af fysiske filmskiver. Nu sker det bare i stedet via streaming direkte ind i din stue.

”Vi har et miks af titler, som er anderledes end det man finder på Netflix, HBO eller Blockbuster”

Peter Danelund, Produktchef, Filmstriben
Hidtil har Filmstriben fortrinsvis været en streamingtjeneste til de små mobilskærme og PC’en, men det ændres der snart ved, så du også kan nyde indholdet på husets største skærm.

FlatpanelsDK fangede Peter Danelund, Produktchef for Filmstriben, til en snak om fremtiden, som blandt vil byde på understøttelse af Chromecast og Airplay samt formentlig en app til Apple TV.

Inden vi når dertil, så lad os kridte banen op for Filmstriben er ikke stedet, hvor du finder en perletrække af store Hollywood-actionfilm – selvom der er visse titler fra Warner Bros iblandt – men i stedet et alsidigt indholdskatalog.

Filmstriben PC


- ”Vi har et miks af titler, som er anderledes end det man finder på Netflix, HBO eller Blockbuster. Vi gør meget ud af at have både et bredt men også specialiseret udvalg. Det dækker over bl.a. franske, italienske og spanske film. Filmstriben har også et stort udvalg af kort- og dokumentarfilm,” siger Peter Danelund, Produktchef for Filmstriben.

Af titler, som repræsenterer hvad Filmstriben står for, fremhæves bl.a. ’Amy’, ’The Daughter’, ’Youth’ og ’45 år’. FlatpanelsDK noterer sig, at der også udlejes titler såsom Quentin Tarantinos ’The Hateful Eight’, Nicolas Winding Refns ’Drive’ og den danske ’Sommeren 92’.

Der er i dag ca. 2450 filmtitler indenfor kort-, dokumentar- og spillefilm. Titler fjernes generelt ikke, så kataloget vokser løbende og meget af kataloget udgøres af titler, som ikke kan findes andre steder. De udvælges af Filmstribens erfarne redaktion, fortæller Peter Danelund og tilføjer, at der gøres meget ud af at lave temaer, så ældre guldkorn – ikke kun nye produktioner – når op til overfladen. Det kan f.eks. være temaer om europæiske eller franske film.



- ”Det er ikke meningen, at Filmstriben skal blive lige så stor som de kommercielle tjenester. Det er et supplerende tilbud til danskerne. Det indhold, som vi tager med på Filmstriben, udvælges ud fra samme principper, som bibliotekerne står for: kvalitet, alsidighed og aktualitet. Redaktionen tager film ind på Filmstriben et stykke tid efter de har haft premiere på VOD, og er gået på bagkatalog. Det giver også en god balance i forhold til den kommercielle VOD-branche,” tilføjer Peter.

I praksis fungerer Filmstriben på den måde, at så snart du har et login fra dit lokale bibliotek (kræver CPR-nummer og en pinkode), kan du hver måned låne typisk 3-4 film – altså streame dem hjemme i stuen. Alle biblioteker i landet er koblet til Filmstriben og indholdskataloget er det samme uanset hvor i landet du bor.

Filmstriben er også med til at distribuere de dokumentarfilm, som finansieres af Filminstituttet, forklarer Peter Danelund. Det er dokumentarfilm, som der er lagt et betydeligt arbejde i og som ofte sendes på kanaler fra DR eller TV2. På Filmstriben kan de dog ses, når du har tid og lyst.

Filmstriben PC


Fra Silverlight til HTML5 til Apple TV

Filmstriben er ikke ny. Tjenesten har faktisk eksisteret, til hjemmebrug, siden 2009. Men holdet arbejder netop nu på det største tekniske platformsskifte siden lanceringen. Den nye platform skal gøre det muligt at understøtte bl.a. Chromecast, ægte Airplay, flere webbrowsere og i det nye år Apple TV.

Det er Peter Danelund og holdet bag Filmstriben naturligvis spændte på, men for at forstå, hvorfor det er nødvendigt, bliver vi nødt til at spole tiden nogle år tilbage.

Filmstriben Next
Efter lanceringen i 2009 skiftede Filmstriben i 2011 til en videoafspiller baseret på Silverlight (og Microsoft PlayReady DRM). Dengang var det ”et stort skridt”, forklarer Peter, da det betød, at seere fik mulighed for også at kigge med fra Apple Mac, foruden Windows PC.

I dag er Silverlight som bekendt ved at blive udfaset og fælles for aktørerne i branchen er, at man søger en mere fleksibel løsning, der dels kan fungere på tværs af webbrowsere, dels på tværs af forskellige enheder (mobil, tablet, tv-bokse, tv-skærme mm.).

Udfasningen af Silverlight og overgangen til en ny løsning skal ske i to faser for Filmstriben. Den første fase er en ny brugergrænseflade, som på web automatisk kan skalere udseendet afhængigt af om du kigger med fra mobil, tablet eller PC. Du kan allerede i dag prøve den nye brugerflade i en beta-udgave, hvis du går ind på fjernleje.filmstriben.dk eller henter app’en til iPhone/iPad kaldet ’Filmstriben Next’. Det er ikke alle funktioner, der virker endnu, men det er godt på vej, understreger Peter.

”En rigtig stor besvarelsesprocent ønskede Chromecast og Airplay”

Næste fase bliver et skift til en ny videoafspiller. Det bliver en afspiller baseret på HTML5 og hvis alt går efter planen, begynder man overgangen til HTML5-videoafspilleren i ”det sene efterår”. Denne overgang forventes afsluttet sidst på året.

Det kan måske lyde som kedelig softwareudvikling, men det er netop dette skifte, som vil gøre, at Filmstriben fremover vil virke med ”cast” til Chromecast og Android TV, Airplay til Apple TV, samt på tværs af de forskellige PC/Mac-webbrowsere, som alle vil understøtte den nye HTML5-afspiller (modsat Silverlight i dag).

At man har prioriteret Airplay og Chromecast højt, er i øvrigt ikke tilfældigt, forklarer Peter.

- ”Vi lavede for nylig en stor brugerundersøgelse, hvor næsten 8000 respondenter besvarede spørgsmålene. En rigtig stor besvarelsesprocent ønskede Chromecast og Airplay.”

Når skiftet til HTML5-videoafspilleren er tilendebragt, begynder man at fokusere på en app til Apple TV. På nuværende tidspunkt er lanceringen skemalagt til at ske i løbet af første halvdel af 2017, men som med alt udvikling kan det naturligvis rykke sig.

- ”En app til Apple TV vil vi kigge på, når vi har etableret det nye distributionssystem og skiftet til HTML5-afspilleren. Jeg vil tro, at det ligger i første halvdel af 2017.”

Den bedste måned hidtil for Filmstriben var januar 2016, hvor 41.000 danskere lagde et besøg forbi tjenesten. De lånte i alt 78.678 filmtitler. I andre måneder svinger antallet af besøgende typisk mellem 31.000 og 38.000 brugere, men er generelt stigende år for år. I januar 2012 var antallet af besøgende f.eks. ”kun” 20.000.

Den gamle iOS-app ”Filmstriben i lænestolen”, som er ved at blive udfaset, er hentet over 100.000 gange. Håbet er, at man med den nye app ”Filmstriben Next” – der senere dropper ”Next”-tilføjelsen og bliver den eneste app – og de mange nye tiltag, kan komme endnu bredere ud.

Filmstriben PC


Standard indenfor Smart TV efterlyses

Den kommende app til Apple TV er det sidste punkt på udviklingsplanen, som Peter Danelund ønsker at tale konkret om. Der er flere bolde i luften lige nu med redesign af brugerflade, en ny HTML5-videoafspiller, Airplay og Chromecast samt Apple TV. Derfor er det for tidligt at bekræfte yderligere enheder.

”Det kunne være ønskeligt, at branchen på et tidspunkt nåede frem til en standardisering”

Peter Danelund, Produktchef, Filmstriben
Der er flere grunde til, at man har prioriteret som man har gjort, men grunden til, at man har fravalgt Smart TV i første omgang, er det fragmenterede landskab.

- ”Det er en udviklingsmæssig udfordring (at udvikle til Smart TV, red). Det kunne være ønskeligt, at branchen på et tidspunkt nåede frem til en standardisering, så man kunne udvikle en app til flere fladskærmsproducenter,” siger Peter.

Det er naturligvis langt fra første gang, at vi har hørt denne klage. Når vi har snakket udviklingsplaner med DR og TV2 er tonen den samme. Google’s Android TV, der kører på tværs af tv-skærme og bokse, kan muligvis blive den løsning, som branchen efterlyser, men det er endnu ikke sket bl.a. fordi flere tv-producenter tilsyneladende arbejder hårdt for at undergrave den universelle app-butik ved at ”side-loade” eksklusive apps.

Holdet hos Filmstriben vil ikke tage konkret stilling til nogen Smart TV-platform før tidligst i 2017. Peter tilføjer, at en løsning til spilkonsollerne ”ligger meget langt væk”.

Filmstriben


Noget andet, som kunderne har efterspurgt, er HD-billedkvalitet, hvilket Filmstriben ikke leverer i dag. Med skridtet til de store tv-skærme ville et løft af kvaliteten naturligvis være oplagt, men HD-streaming ligger ikke i kortene på nuværende tidspunkt.

- ”Vi er nødt til at tage udviklingsskridt lidt ad gangen, også ud fra en økonomisk betragtning. Vi opererer med forskellige kvaliteter, men på nuværende tidspunkt er der ikke konkrete planer om HD,” lyder det.

Nøgleordet her er naturligvis ”økonomi”. Filmstriben - og mange andre danske tjenester - har hverken økonomi eller kundegrundlag, der tilnærmelsesvis kan matche de store amerikanske kommercielle tjenester, som er til stede på nærmest enhver enhed, der kan tilgå internettet. Det sætter sine naturlige begrænsninger, så der må i stedet prioriteres. Filmstriben prioriterer nærmest nøjagtig ligesom andre danske tjenester, som vi taler med. Det er godt nyt for Apple og Google, som begge drømmer om at erobre tv-markedet - og ejerne af disse selskabers enheder - men ikke opmuntrende læsning for de danskere, som stadig drømmer om det fuldt integrerede Smart TV.

Bibliotekernes Filmstriben bliver aldrig den nye Netflix, men tjenesten bidrager til at gøre udvalget på streamingmarkedet mangfoldigt. Har du ikke allerede prøvet tjenesten, så giv den en chance på filmstriben.dk eller med den nye app til iPhone/iPad - og inden længe flere andre enheder.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |