Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEuropæisk tv-udbyder begynder at vise målrettede tv-reklamer via HbbTV - FlatpanelsDK

Europæisk tv-udbyder begynder at vise målrettede tv-reklamer via HbbTV

13 Oct 2016 | Rasmus Larsen |

HbbTV er udviklet af broadcast-branchen for at bygge bro mellem tv-kanaler og streaming. Det kan dog også bruges til at spore dine vaner og servere målrettede tv-reklamer på dit Smart TV, imens du ser kanaler. Det vil en europæisk tv-udbyder nu tage i brug.

Tv-reklamer via HbbTV

Den største tv-udbyder i Tjekkiet, Nova, vil fra dette efterår begynde at vise reklamer vha. HbbTV. Forskellen på normale tv-reklamer på kanaler og reklamer via HbbTV er, at sidstnævnte er målrettede.

Ved at spore dine tv-vaner i baggrunden og videresende disse data til Google, kan reklamer gøres individuelle. Har du set madprogrammer, får du måske reklamer for madprodukter, mens naboen får noget andet.

Reklamerne kan enten vises som traditionelle videoreklamer i fuld skærm eller som reklamer, der springer frem fra bunden eller toppen af skærmen undervejs i et tv-program. Du kan tænke på HbbTV som små hjemmesider, der kan vises på dit Smart TV på kommando.

Der har været udført test af reklamer via HbbTV i Tyskland på kanalen Welt der Wunder TV siden september sidste år.

I Danmark bruges HbbTV som bekendt af DR, hvor der næppe kommer reklamer. HbbTV kan imidlertid også køre i baggrunden og indsamle data uden at du får adgang til ekstra tjenester såsom DR TV.

HbbTV


Sporer dine tv-vaner

Det tyske medie c’t undersøgte i 2014, hvilken information HbbTV indsamler. Det fik dem til at slå flere alarmklokker an.

C’t fandt først og fremmest, HbbTV indsamler data uanset om du bruger det eller ej. Det er nok, at du bare ser tv-kanaler. Brugeren fik ikke mulighed for at acceptere/afvise dette og havde heller ikke mulighed for at slå det fra i menuen. Magasinet fandt også, at HbbTV sendte data videre til Google og at data var så omfattende, at det ikke længere var anonymt. Sikkerhedseksperter vurderede dengang, at det var ulovligt ifølge tysk lov.

En lignende undersøgelse blev i 2013 udført af tyske Martin Herfurt, en IT-kyndig bruger. Han fandt, at over 40% af de tyske tv-stationer benyttede sporingen i HbbTV på en måde, som var i strid med loven.

HbbTV Association og Smart TV Alliance lagde i september 2016 arbejdet sammen under HbbTV Association.

FlatpanelsDK argumenterede i 2013, hvorfor HbbTV ikke er den rigtige løsning for DR og opfordrede dem til at gå app-vejen. DR har sidenhen frigivet apps til Apple TV og PlayStation og virker desuden med Chromecast og Airplay via apps til telefoner og tablets.

HbbTV er udadtil blevet solgt som et alternativ til apps; en platform der kan køre på tværs af alle Smart TV og som kan kombinere tv-kanaler med streaming. Det står dog efterhånden klart, at HbbTV er udviklet af branchen for branchen. Forbrugerperspektivet har ikke vægtet tungt.

- Kilde: Broadbandtvnews

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |