Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNetflix går til kamp mod dataloft på internet-forbindelser - FlatpanelsDK

Netflix går til kamp mod dataloft på internet-forbindelser

13 Sep 2016 | Rasmus Larsen |

Mange kunder er i dag underlagt en maksimumgrænse for hvor meget data de må bruge på bredbånds- og mobildataforbindelsen. Det behager ikke Netflix, som derfor går til kamp mod de ”urimelige” kunstige datagrænser.

”Tjener ikke legitimt formål”

For få år siden var mange danskere underlagt et dataloft – eller fair-use-grænse - på 200-500GB om måneden på deres bredbåndsforbindelse, og langt mindre på mobildatapakken. I dag har flere danske udbydere droppet dataloftet på bredbånd, men dog ikke på mobilpakken. I udlandet er dataloft stadig udbredt.

Amerikanske Netflix er naturligvis direkte afhængig af, at deres kunder kan trykke på play og se ubegrænset mængder film og tv-serier. Bredbåndsudbyderne ynder derimod at bruge dataloftet til at sælge større og dyrere forbindelser uden at det dog er forbundet med betydelige omkostninger for dem.

Denne praksis kalder Netflix for ”urimelig” og skriver i et brev til amerikanske FCC (agenturet for radio/TV spektrum i USA), at datagrænser ”ikke synes at tjene et legitimt formål”.

Selskabet ser gerne, at FCC i USA forbyder dataloft på bredbåndsforbindelser og regulerer imod ”lave” datagrænser på mobilforbindelser. Indtil videre lader forespørgslen kun til at blevet sendt til FFC i USA, men det er naturligvis ikke overraskende, at streamingudbydere starter kampen i hjemlandet.

Netflix iPad


Dataloft er ikke tidssvarende

Netflix argumenterer, at datagrænser ikke er tidssvarende og forhindrer, at internettet i hjemmet kan udvikle sig til at levere ikke kun streaming, men også mange andre opgaver i hjemmet.

Så hvor meget har kunderne egentlig behov for, hvis man spørger Netflix? 300GB er det absolutte minimum for alene at kunne se videostreaming uden bekymringer, siger de.

- ”A data cap of 300 GB of data per month or higher is required just to meet the Internet television needs of an average American” skriver Netflix og fortsætter “An above average television watcher, a multi-occupant household, or a consumer wishing to watch in 4K requires a much higher cap”

Med overgangen til først HD og nu 4K hæves behovet for data betydeligt. En times streaming i 4K-kvalitet fra Netflix kræver f.eks. over 7 gigabytes. Har man et Ultra HD-tv og ser dagligt Netflix i 4K, kræver det blot en enkelt film dagligt at skyde igennem et dataloft på 300GB. Dertil kommer resten af hjemmets forbrug.

Selvom det er nemt at kategorisere Netflix’s brev som opportunistisk, tager streaminggiganten fat på en problematik, som er relevant for mange forbrugere. Netflix har tidligere - med succes – taget vigtige kampe for netneutralitet, rettigheder på tværs af skærme, globale filmrettigheder og andre mærkesager. Disse sejrer kommer såvel andre streamingudbydere som forbrugere til gode. Spørg blot TV2.

Hele brevet til FCC kan læses her.

- Kilde: FCC via The Verge

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |