Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonLG demonstrerer HFR - High Frame Rate - på OLED-tv - FlatpanelsDK

LG demonstrerer HFR - High Frame Rate - på OLED-tv

06 Sep 2016 | Rasmus Larsen |

Det næste store skridt i tv-branchen - efter 4K og HDR (high dynamic range) - er HFR (high frame rate). På IFA 2016 demonstrerer LG hvordan HFR med 100/120 billeder per sekund drastisk kan forbedre billedkvaliteten på OLED-tv.

HFR = High Frame Rate

Ikke at forveksle med HDR, som står for "High Dynamic Range" og er noget helt andet, står forkortelsen HFR for "High Frame Rate". HFR beskriver evnen til at gengive 100 eller 120 billeder per sekund for ekstremt flydende video.

For at forstå HFR, skal man nok først huske på, at film i årtier har været optaget og gengivet i kun 24 billeder per sekund. Det kan måske lyde lavt efter moderne standarder, men visse dele af filmindustrien mener, at det skaber det særlige ”film-look”. Tv-programmer optages typisk i 25 eller 30 billeder per sekund og konsolspil renderes i op til 60 billeder per sekund.

Billeder per sekund kaldes også ”fps” (frames per second).

HFR på LG OLED


100 eller 120 billeder per sekund (for hhv. Europa og USA) er et markant løft og branchen har døbt dette HFR. Med HFR vil bevægelser i billedet – eksempelvis panoreringer over en fodboldbane eller et landskab – blive ekstremt flydende og fremstå langt skarpere med flere detaljer end i dag. Det er i praksis en drastisk forbedring, som kommer til udtryk i næsten alle scener, da billeder på skærmen naturligvis oftest er i bevægelse.

LG demonstrerer HFR på OLED

LG siger, at OLED-skærme er ekstremt hurtige idet hver pixels – i teorien – kan ændre farvetone på mindre end 0,01 ms. Det er langt under hvad nogen LCD-skærm kan præstere. Dette gør OLED perfekt til HFR, argumenterer LG.

LG har derfor valgt at demonstrere fordelen ved HFR på OLED-skærme på IFA-messen. FlatpanelsDK talte med LG om planerne før messen startede og vi fik at vide, at der bruges specialdesignede OLED-paneler, der bedst kan beskrives som prototyper. For at gøre HFR muligt kræves også en opdatering af billedprocessoren i skærmen. Tv-skærme i dag kan typisk håndtere op til 60 billeder per sekund fra signalinput til billedoutput.

HFR på LG OLED


Det er dog ikke alt. LG kombinerer nemlig HFR med HDR og Ultra HD-opløsning for at demonstrere hvordan nuværende og fremtidig udvikling indenfor skærme tilsammen kan løfte billedoplevelsen.

På billederne i artiklen fremgår det, at signalet er i 2560x1440 100fps ved 20Mb/s bitrate. LG fremviste op til 4K 100fps ved 25 Mb/s bitrate.

Nuværende 2016 OLED-tv fra LG understøtter ikke HFR og kan ikke opdateres til at håndtere det. Vi spurgte LG til fremtidsplanerne og fik at vide, at man ikke kan kommentere på fremtidige produkter. LG sagde dog, at de demonstrerer teknologien på IFA fordi HFR nu er teknisk muligt på OLED-tv i forbrugersegmentet.

Hvorvidt det så bliver 2017 eller 2018 før vi ser de første HFR-kompatible OLED-tv på markedet, kan vi kun spekulere i.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |