Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonJapan er begyndt at sende første tv-kanal i 8K-opløsning - FlatpanelsDK

Japan er begyndt at sende første tv-kanal i 8K-opløsning

02 Aug 2016 | Rasmus Larsen |

Den japanske public service-udbyder, NHK, er begyndt at sende første tv-kanal i 8K-opløsning. Planen er at sende OL 2020 i Tokyo hjem i stuerne i den ekstremt høje opløsning.

Første tv-kanal i 8K-opløsning

NHK er den japanske pendant til danske DR; den nationale public service udbyder. NHK er desuden involveret i udformningen af tekniske standarder og har igennem adskillige år arbejdet på at udbrede både 4K og 8K – eller Super Hi-Vision, som de kalder det.

I starten af 2014 vedtog NHK en køreplan for hvordan transmissioner af tv-indhold i 8K-opløsning skulle realiseres forud for OL 2020 i Tokyo. Dengang regnede man med at kunne sende første testkanal i den ekstremt høje opløsning i løbet 2016. Det er hermed sket.

En opløsning på 8K UHD er 4 gange højere end 4K UHD og 16 gange højere end Full HD. Der er 7680x4320 pixels, hvilket svarer til over 33 millioner små billedpunkter, der hver især kan styres individuelt.

Sharp 8K TV


Kanalen sendes ud via satellit og kan af gode grunde endnu ikke ses i stuerne, da teknikken ikke er på plads. Sharp har dog lanceret verdens første 8K-tv, der koster knap en million kroner, og andre producenter har på messer fremvist tv-skærme med 8K-opløsning. Både LG og Samsung forventes at lancere 8K-tv senere på året.

I stedet har NHK opstillet storskærme rundt om i Japan, hvor der sendes udsendelser i 8K fra klokken 10.00 til 17.00 hver dag, med forlængede sendetider under OL i Rio, Brasilien, der starter senere på ugen. På kanalen vil NHK også vise udsendelser indenfor kategorier såsom kunst, sport, musik, dokumentarer og koncerter. Programoversigten kan findes her.

NHK er ikke de første til at udsende indhold i 8K. YouTube begyndte i juni 2015 at tilbyde streaming i 8K. Det er dog den første tv-kanal, som udsendes i 8K. De tekniske forhold fremgår ikke, men NHK har tidligere eksperimenteret med at bruge HEVC-komprimering og en bitrate på 85 Mb/s.

NHK håber på at kunne sende 8K-signaler direkte ind i stuerne, når åbningsceremonien ved OL 2020 i Tokyo skydes i gang.

- Kilde: NHK via Advanced-television

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |