Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEU vil angiveligt lade streaming-tjenester fortsætte geoblokering - FlatpanelsDK

EU vil angiveligt lade streaming-tjenester fortsætte geoblokering

13 May 2016 | Rasmus Larsen |

Det er ikke længe siden, at EU var ude med riven efter bl.a. tv-branchen, som blokerer tv-indhold på tværs af Europas grænser – såkaldt geoblokering. Forbud mod geoblokering lader dog ikke til at blive til noget alligevel og dermed kan tv-rettighedshaverne fortsætte med at opdele EU i regionale monopoler. Det skriver Politico.

EU i kovending om geoblokering

Lobbyisterne i tv-branchen ser ud til at have vundet, mens forbrugerne står tilbage som de store tabere. I hvert fald, hvis man skal tro en lækket EU-forordning om geoblokering, som mediet Politico har fået fat i, og som EU snart vil fremlægge.

Teksten indeholder nemlig en undtagelse for ”audio/visual services”, altså præcis den branche, som EU oprindeligt gik efter.

Der står bl.a. at "...non-economic services of general interest, transport services, audio-visual services, gambling activities, healthcare services and certain social services are excluded from the scope of this Regulation."

Det giver naturligvis mening, at visse aktiviteter er undtaget, da f.eks. gambling ikke lovligt overalt, men at ekskludere ”audio/visual services” giver ikke mening. Digitale streamingtjenester er af natur bygget til at ignorere landegrænser, men EU synes klar til at hjælpe dem med at opretholde kunstige digitale grænsebomme og kunstigt høje rettighedspriser, som ikke er underlagt normal konkurrencedynamik.

Senere i det lækkede dokument fremhæver EU-Kommissionen direkte sport, som en undtagelse.

Geoblocking


Når pengemændene vinder

Hvis det lækkede dokument er rigtigt og forordningen vedtages, må vi lære at leve med, at streamingtjenester fortsat kan blokere deres indhold på tværs af landegrænser. F.eks. når du vil se dine danske tjenester på ferien eller når du vil se indhold fra tjenester i udlandet. Sportrettigheder kan dermed også blive ved med at være opdelt i regionale monopoler.

Det vil samtidig stå klart, at lobbyisterne og pengemændene er stærkere end det lovgivende EU-apparat, hvilket understreger en ganske alvorlig problematik. Ved at indføre en forordning, hvor streamingtjenester direkte er undtaget, legaliserer EU geoblokering i tv-branchen og accepterer kunstig digital landeopdeling. Med den anden hånd kæmper EU mod monopoler i andre brancher. Tidligere har geoblokering været en juridisk gråzone.

Den danske kulturminister, Bertel Haarder, har på vegne af den danske filmbranche kæmpet imod forslaget om at afskaffe geoblokering.

EU forventes at præsentere den nye geoblokering-forordning for offentligheden indenfor de næste to uger. Det er nu du skal lade din stemme blive hørt.

- Kilde: Politico via TorrentFreak

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |