Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKulturministeren & film-branchen vil kæmpe for at beholde geoblokering - FlatpanelsDK

Kulturministeren & film-branchen vil kæmpe for at beholde geoblokering

29 Feb 2016 | Rasmus Larsen |

Du kan købe fysiske produkter på tværs af Europas grænser, men digitale produkter blokeres. Den danske filmbranche og kulturminister Bertel Haarder ser gerne, at det fortsætter på den måde. De vil kæmpe for at forhindre, at EU afskaffer geoblokering, beretter DR.

Kampen om geoblokering

Du vil måske gerne se topkampen i superligaen via dit YouSee-abonnement, når du er på ferie. Eller det kan være, at du taler spansk og gerne vil leje en spansk film fra en udbyder i Spanien. Måske vil du bare gerne have friheden til at vælge. Det er ikke muligt i dag.

Branchen blokerer film, musik, tv-programmer og andet digitalt indhold på tværs af landegrænser i hvad der populært kaldes ”geoblokering”. EU-Kommissionen gik for nyligt til kamp mod geoblokering. De mener, at geoblokering skal afskaffes.

- “Consumers and companies in Europe are digitally grounded. They cannot choose or move freely. In the 21st century, this is absurd,” sagde EU-Kommissionens Vice-President Andrus Ansip ved en pressekonference i marts 2015 og tilføjede; “But deep in my heart, I would like to say, I hate geo-blocking. I think this is old fashioned”

Budskabet fra EU-Kommissionen begejstrer ikke den danske filmbranche. De vil opretholde et digitalt landskab, som er endnu mere restriktivt end markedet for fysiske DVD/Blu-ray-skiver, hvor regionskoder kun gjaldt på tværs af kontinenter; ikke lande.

Kulturministeren vil bremse EU-planer

Det Danske Filminstitut og Nordisk Film bruger anledningen af Oscar-showet til at advare om, at det kan være slut med danske succeser. Danmarks kulturminister Bertel Haarder bakker dem op.

- ”Jeg kan i dén grad forstå filmbranchens bekymring. Økonomien bag de fleste danske film er skruet sammen af en tredjedel statslig filmstøtte, en tredjedel biografindtægter og en tredjedel salg i udlandet”, siger Bertel Haarder, kulturminister, til DR.

Haarder advarer om, at den danske filmbranche kan miste godt en tredjedel af indtjeningen på film med internationalt potentiale fordi de ikke længere kan lave eksklusivaftaler med udenlandske distributører. Branchen tilføjer, at man mister muligheden for at ramme det internationale marked.

Kulturministeren vil sammen med europæiske kollegaer derfor gå til EU-kommissionen og ultimativt EU-parlamentet for at få planen om at afskaffe geoblokering droppet.

- ”Vi vil sige til Kommissionen, at det her må stoppe. Det er både dansk kultur og filmbranchens økonomi, der er på spil her, og det gælder ikke kun Danmark, men også mange andre små sprogområder i Europa. Og hjælper det ikke at tage fat i Kommissionen, så vil vi tage fat i EU-parlamentet”, siger Haarder.

Han opfordrer til slut den danske branche til at finde en anden løsning, så danskerne kan se deres film og tv-programmer, når de rejser på ferie i udlandet.

- Kilde: DR

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |