Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSony's prototype-LCD har 10x højere lysstyrke end normale LCD-tv - FlatpanelsDK

Sony's prototype-LCD har 10x højere lysstyrke end normale LCD-tv

14 Jan 2016 | Rasmus Larsen |

På CES 2016 fremviste Sony en ”Backlight Master Drive”-prototype af et LCD-tv med 4000 nits lysstyrke, hvilket er ca. 10 gange højere end normale LCD-tv og 4 gange højere end de lyseste HDR-tv. Hensigten var at illustrere, at LCD-teknologien stadig har potentiale til mere. 

4000 nits lysstyrke

Tv’et på 85-tommer var placeret ovre i hjørnet af Sony’s stand på CES og det er da også på nuværende tidspunkt kun en prototype. Sony ville gerne vise, at man kan nå de lysstyrke-værdier, som visse dele af filmbranchen drømmer om hvad angår HDR (high dynamic range).

Sony Backlight Master Drive


Skærmen bruger ifølge Sony et bagbelyst LED-system med local dimming – kaldet Backlight Master Drive - så lyset kan styres i over 1000 zoner på skærmen, der også har 4K-opløsning. Sony hævder, at skærmen ramme lysniveauer på helt op til 4000 nits. Godt nok ikke på hele skærmen samtidig, men i mindre segmenter af billedet. Samtidig kan skærmen vise dyb sort, så man får et billede med ekstremt høj dynamikområde, hvilket er påkrævet for bedst mulig gengivelse af HDR.

Normale LCD-tv når typisk en maksimal lysstyrke på 300-400 nits, mens de nye LCD-tv med HDR, som kommer på markedet i foråret 2016, vil nå op på ca. 1000 nits.

4000 nits er sjovt nok samme mål, som Dolby sigter imod med Dolby Vision-formatet. Når Hollywood-studier skaber en film i Dolby Vision gøres det med højlys i op til 4000 nits, hvorimod den åbne HDR10 standard typisk siger imod lidt over 1000 nits. Alligevel understøttede skærmen fra Sony ikke Dolby Vision-formatet. På nuværende tidspunkt er det kun LG, TCL og amerikanske Vizio, der støtter op om Dolby Vision på tv-skærme.

Sony Backlight Master Drive


Billedet på skærmen så imponerende ud og zonerne blev styret så præcist, at billedet umiddelbart ikke blev overeksponeret eller mistede detaljer. De dybe mørke nuancer og klare lyse nuancer gav masser af dybde i billedet. De lyseste punkter i billedet var til tider nærmest for intense, så man var nødsaget til at knibe øjnene sammen. Farverne fremstod klare og fyldige, idet skærmen havde et større farverum end normale HD-skærm. Det er vel nok det bedste HDR-billede, som vi har set på et LCD-tv.

Sony har på nuværende tidspunkt ikke konkrete planer om at lancere tv-skærme med Backlight Master Drive-systemet, men der kommer en neddroslet version kaldet ”Slim Backlight Drive” i XD94-topmodellen. Med demonstrationen ville Sony gerne vise, at der er mere potentialet i LCD. De mener sågar, at de med prototypen kan bringe LCD meget tæt på OLED. Sony forsker stadig i OLED-tv.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |