Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOLED-skærm i Apple Watch bekræftet - FlatpanelsDK

OLED-skærm i Apple Watch bekræftet

28 Apr 2015 | Rasmus Larsen |

Vi spekulerede i at det var tilfældet ved præsentationen og nu er det så bekræftet fra flere fronter. Apple Watch er det første Apple-produkt med OLED-skærmteknologi. 

Første Apple-produkt med OLED

Alle andre Apple-produkter bruger LCD-skærme. Det er gode skærme, og med de seneste års udvikling i pixeltæthed er de blevet decideret nydelige. Men OLED er fremtiden.

Der er konkret tale om en bøjelig OLED-skærm med en opløsning på 272x340 pixels (290 ppi) i 38mm-versionen og 312x390 pixels (302 ppi) i 42mm-versionen. Apple kalder skærmen for et ”flexible Retina display”. iFixit har pillet urets dele ud og kigget nærmere på dem her. De ved endnu ikke hvem der producerer skærmen, men deres bedste gæt er LG.Display. Det er også vores gæt.

Apple Watch


OLED-skærme er fundamentalt anderledes end LCD-skærme idet de selv kan skabe lys, hvorimod LCD-skærme skal bruge en bagbelysning, typisk i form er af lysdioder. Det gør OLED-skærme papirtynde, men også bøjelige. Selvom skærmen i Apple Watch er bøjelig, er den imidlertid monteret fladt i uret. Der er stadig betydelige udfordringer forbundet med bøjelige skærme, når de ikke er indkapslet, da OLED-materialet reagerer på oxygen og fugt.

OLED-skærme kan desuden gengive perfekt sort, hvorfor skærmen i Apple Watch også ”flyder ud” i rammen omkring. Strømforbruget på OLED-skærme er i øvrigt lavest, når der vises sort.

OLED kendes allerede fra Samsungs Galaxy-telefoner, der har brugt OLED i flere generationer. Samsung har løbende udbygget produktionen af små mobilskærme, men de løb ind i problemer da de ville producere store OLED-tv, hvorfor projektet er på pause. Samsung er for nylig begyndt at udbygge produktionen af bøjelige OLED-skærme til bl.a. Galaxy S6 Edge, ligesom LG er det. LG er pt. den eneste fabrikant, der kan masseproducere OLED-tv uden at omkostningerne løber løbsk.

Forskel på safir og glas

Dr. Raymond Soneira har haft mulighed for at kigge nærmere på ståludgaven af Apple Watch. Den bruger - sammen med 18 karat Edition udgaven- safirglas, der er ekstremt modstandsdygtigt overfor ridser. Safir måler 9 på Mohs-skalaen og er kun overgået af få andre mineraler, herunder Diamant. Kun disse mineraler kan ridse safir-glasset.

Soneira påviser, at safir-glasset reflekterer en smule mere lys end det forstærkede glas, der bruges i den billigste Apple Watch Sport udgave. Det kan gøre skærmen en smule sværere at se i stærkt modlys, f.eks. sollys udendørs. Det betyder også, at selvom betragtningsvinklerne i OLED-skærme er nærmest perfekte, så falder farveintensiteten en smule, hvis man kigger på uret fra en vinkel. Soneria’s målinger viser ydermere, at den højeste lysstyrke på skærmen er 482 cd/m2 – hvilket er højt for OLED - og at skærmen viser det fulde sRGB-farverum, ligesom skærme i mobiler, tablets og PC’er.

Med en OLED-skærm i et Apple-produkt er der lagt op til en kraftig udbygning af produktionskapaciteten for fremtidens skærmteknologi. Det estimeres, at der allerede er bestilt 2-3 millioner eksemplarer af Apple Watch. Sammen med Samsungs bestræbelser på mobilfronten og LGs bestræbelser på tv-fronten, ser det ud til, at OLED endelig kan blive produceret i en skala, der gør teknologien billig nok til at overtage for LCD.

Og måske signalerer det snarlig brug af OLED i andre Apple-produkter.

- Kilde: iFixit & DisplayMate

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |