Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig på Telia TV - streaming af tv-kanaler - FlatpanelsDK

Første kig på Telia TV - streaming af tv-kanaler

07 Nov 2014 | Rasmus Larsen |

Mange danske tv-udbydere gør det muligt at tage tv-kanalerne, som man har hjemme i stuen, med på farten på tablet og mobil. Telia TV tager denne tanke helt ud og ”slipper tv’et fri”. FlatpanelsDK har prøvet Telia TV og deler her vores oplevelser med streamingtjenesten.

Telia TV er mobile-first

Tv-markedet ændrer sig markant i disse år. Normalt var tv noget man så på stue-tv’et, men nu kan man også se med på mange andre enheder. Idéen med Telia TV er dels at tv-oplevelsen ikke kun skal opbygges om stue-tv’et, dels at rive sig fri af bredbåndsabonnement. Alle kan tilmelde sig Telia TV, ligesom alle kan oprette et abonnement på Netflix.

Telia TV på iPad


Telia TV starter på de mobile platforme Apple iOS og Google Android via apps samt PC/Mac via browser (kræver Silverlight). Mulighederne for at få det op på tv-skærmen er pt. begrænsede. For selvom der findes en tv-boks, så kræver denne, at man også opretter bredbånd hos Telia - hvilket taler imod hele grundkonceptet. Senere – måske allerede før årsskiftet – kommer der understøttelse af Airplay og Chromecast, så man kan få billedet op på tv-skærmen trådløst, oplyser Telia til FlatpanelsDK.

Lad os derfor kigge på oplevelsen på mobil og tablet. Navigationen er opbygget omkring fire punkter i bunden:
1. Live
2. On demand
3. Movieshoppen
4. Søg

Telia TV tv-kanaler


Live giver adgang til de tv-kanaler, som findes i den tv-pakke, som man har valgt. Der er en scrollbar ude i højre, som kan bringes frem selvom man er midt i et tv-program. Klikker man en gang på ”tv-guide” får man de nuværende tv-programmer på de respektive tv-kanaler vist. Klikker man igen, får man en fuld tv-guide frem, hvor man kan læse en beskrivelse af programmet. Det er en nem og overskuelig måde at navigere på, men vi savner muligheden for at sætte en påmindelse på fremtidige programmer.

Det er ikke muligt at få adgang til TV3-kanalerne, hvilket mange sportsinteresserede vil savne.

Telia TV er opbygget omkring tv-pakker
Priser og pakker:
  • Grundpakke: 79 kr/md
  • Mellempakke: 229 kr/md
  • Fuldpakke: 299 kr/md
  • Tilvalgskanaler: 9-39 kr/md pr. stk.
  • Tilvalgspakker: 49-119 kr/md

    For et fuldt overblik se denne PDF.

    Når vi skiftede imellem tv-kanalerne, fik vi lov til at vente 5-10 sekunder – altså betydelig længere end en tv-oplevelse på stue-tv’et. Det er for lang tid og kan godt blive lidt frustrerende, når man vil zappe rundt.

    Telia siger, at der også findes arkiv-programmer, altså programmer som er sendt i de seneste uger. Pt. findes der dog kun arkiv på DR og MTV, og arkivet blegner således lidt i forhold til YouSee Play, der omvendt kun tilbydes til YouSee’s tv-kunder. På visse DR-kanaler er der mulighed for at starte programmet forfra, men ikke på andre tv-kanaler.

    Lige nu kan man kun se med på en skærm af gangen, men Telia oplyser, at de arbejder på at udvide til flere.

    On demand med fuldt HBO-katalog

    On-demand-sektionen giver som nævnt adgang til visse arkivprogrammer, men det er også her man finder tilvalgspakker, og her bliver det ret interessant. Man kan f.eks. abonnere på en HBO eller C More-pakke, hvilket giver adgang til en lang række tv-serier og film direkte fra Telia TV app’en. Det er også interessant, at HBO-pakken koster 69 kr/md, altså billigere end HBO Nordic’s eget abonnement.

    Telia TV


    Lige nu er navigationen i HBO en lidt blandet fornøjelse. Film-sektionen viser cover-billeder af filmene i én uendelig skærm, som man kan scrolle igennem. Sorteringsmulighederne er ret begrænsede. Tv-serie-sektionen vises i stedet som en liste af tekst, der giver en fornemmelse af en dårlig Android-portering af en smartphone-app på en tablet-skærm. Der er utrolig meget spildplads mod højre og navigeringen er ikke særlig visuel. Det kan gøres lidt mere appetitligt, specielt fordi HBO jo først og fremmest handler om fantastiske tv-serier.

    Ikke desto mindre er muligheden for HBO direkte i app’en uhyre interessant – specielt hvis de lovede Airplay og Chromecast-muligheder også kommer til at virke her. Det gør de ikke i HBO’s egen app.

    Telia TV Movieshoppen


    Movieshoppen er filmlejebutikken. Nye film koster 39 kroner, mens lidt ældre film typisk koster 19 eller 29 kroner. Man kan se en trailer før man lejer og der gives mulighed for at få undertekster.

    Selve lejeprocessen er dog rimelig håbløs, for det er ikke muligt at leje direkte gennem app’en på iPad eller iPhone. Man skal forbi en browser eller PC først. Det håber vi Telia TV ændrer på hurtigst muligt. Lige nu er andre filmlejebutikker såsom iTunes altså langt mere attraktive.

    Billede og lyd

    Telia siger, at der leveres SD-kvalitet (op til 1024x576 i 2200 Kb/s på tv og 2500 Kb/s på film), så desværre er billedkvaliteten ikke i toppen hvad angår tv-serier. Hvis man bruger Telia TV-boksen, som kan tilsluttes til tv-skærmen, så leveres der HD. Som på mange andre tjenester, bruges ”adaptive streaming”, så kvaliteten afhænger også på hastigheden af din internetforbindelse. Lyden leveres i stereo.

    Vi oplevede OK billedkvalitet på tv-kanalerne på en iPad. Kvaliteten starter lidt lavt, men kommer relativt hurtigt op i et lidt bedre niveau. Live-sport kan være en god indikator for hvor stabil streamingen er og kampen imellem FCK og Club Brügge i går aftes kørte stabilt, men dog med et par udfald, hvor kvaliteten lige tog et hurtigt dyk. Den kom op igen kort efter. Streamet blev dog cuttet omkring 35 minutter inde i første halvleg, men det var på undertegnedes egen opfordring. Billedet var fint, men spillet inde i Telia Parken :-) var elendigt.

    Jeg prøvede undervejs at sende billedet over på Apple TV via Airplay Mirroring (i stedet for Airplay), men selvom denne omvej ind i mellem virker hos andre streamingtjenester, så er den lukket ned i Telia TV app’en.

    Telia TV på PC


    Den eneste måde at se Telia TV på tv’et lige nu - udover at købe Telia-bredbånd og tv-boks - er ved at tilslutte en PC til tv’et; en meget omstændelig og dårlig løsning. Ikke dårlig blot fordi man skal have gang i en masse fiksfakseri, men også fordi billedkvaliteten, som man får via browseren, simpelthen ikke er god nok til den store skærm. Det er meget langt fra HD og slet ikke der hvor vi skal være. Det er ikke en erstatning for et normalt tv-abonnement og er desuden også dårligere end Watz Me Now, som er nærmeste pendant til Telia TV.

    Vi lader dog tvivlen komme Telia TV til gode, for vi ved reelt ikke hvad de har planlagt, når tjenesten udvides med tiltag til at få billedet op på den store skærm. Det må fremtiden vise.

    Film fra on-demand-sektionen starter noget hurtigere op end live-tv, og man kan spole i indholdet uden væsentlig forsinkelse. Det fungerer meget overbevisende. Det er typisk muligt at vælge undertekstsprog imellem de fire nordiske sprog, men ikke engelsk. Det sker uden forsinkelse. Vil man slå underteksterne helt fra skal man hen i indstillingsmenuen. Findes der mere end et lydspor, kan man også skifte imellem disse.

    Desværre er der ingen mulighed for at fortsætte der hvor man slap sidst i en film eller tv-serie. Der er heller ikke indikatorer på hvilket afsnit man er nået til i en tv-serie, hvilket kan gøre det svært at overskue, når man følger med i flere tv-serier samtidig. Det er små punkter, men noget Telia bestemt kan overveje til fremtidige opdateringer.

    Søgefunktionen er derimod meget veludført. Den søger på tværs af live-tv, filmlejebutikken og on-demand-sektionen, og sorterer automatisk på on-demand efter dato. Den er hurtig og man kan sågar søge på kategorier, som f.eks. ”dokumentarer”. Sådan skal det gøres, Telia.

    Telia TV søgefunktioner


    Fremtidens tv - eller hvad?

    Mange tv-udbydere taler i disse dage om fremtidens tv. Telia TV er en stor satsning og tv-oplevelsen ”slippes nu fri” så alle med internet kan abonnere, hvis de vil. Telia tror også på, at tv-oplevelsen går mod streaming og de mindre skærme, men gør den nu virkelig det? Netflix har pt. den bredeste tilgængelighed og siger, at langt størstedelen ser med på tv-skærmen. Pointen er; først når man giver seeren frit valg til at kigge med, hvor seeren vil, kan man reelt konkludere noget om præferencer. Og lige nu er det desværre meget vanskeligt at få Telia TV op på den store skærm i stuen, hvilket er en skam.

    Telia TV er lige nu mest af alt en mobil tv-oplevelse
    Telia TV er lige nu mest af alt en mobil tv-oplevelse. Det lover Telia at ændre på i fremtiden med bl.a. Airplay og Chromecast-understøttelse, men tiden må vise om det kan gøre Telia TV til et reelt alternativ til en direkte tv-opkobling, som mange danskere stadig har. Hvis det skal ske, skal begrænsningen på en bruger også fjernes.

    Når det er sagt, så er der dog mange gode idéer i Telia TV. Specielt idéen med at integrere HBO og C More Play direkte i app’en, så man ikke skal hoppe imellem flere apps, er god. Den er ikke ny, men hidtil har det bare krævet en tv-boks og et komplet tv-abonnement. Live-tv-oplevelsen er overordnet fin, men kanalskift tager lidt for lang tid, og så er arkivet/StartForfra meget begrænset. Movieshoppen – filmlejebutikken – er derimod et fejlskud. At man ikke kan leje filmen direkte fra app'en på iPad eller iPhone er rimelig håbløst. I stedet skal man igennem en PC eller browser.

    Overordnet er Telia TV et frisk pust. De gør opbrud med en del af strukturen indenfor abonnementsformer, men vi savner stadig 100 % frit kanalvalg – og ikke mindst, at man ikke er bundet til en grundpakke af tv-kanaler. Brugeroplevelsen er lidt blandet, og ikke helt der hvor den skal være. Netflix viste allerede i 2012, hvordan man lancerer en streamingtjeneste bredt på nærmest enhver enhed folk bruger i dagligdagen, og her burde de danske tjenester tage ved lære. Vi er dog fortrøstningsfulde, for Telia TV lover at udvide til andre platforme senere. Vi venter med spænding.

    Du kan selv prøve Telia TV her.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

    19 Apr 2024 |

    Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

    19 Apr 2024 |

    'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

    19 Apr 2024 |

    Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

    19 Apr 2024 |

    Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

    18 Apr 2024 |

    YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

    18 Apr 2024 |