Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Lydforbedringer til dit TV - FlatpanelsDK

Guide: Lydforbedringer til dit TV

22 Oct 2014 | Tommy Lindegaard |

Du har netop svunget dankortet, er blevet flere tusinde kroner fattigere, men et lækkert TV rigere. Når du kommer hjem og vil se den første film er al lyd dog tam, flad og blottet for detaljer. Hvad gør du så?

Der er findes mange forskellige måder at forbedre lyden på, og en række forskellige måder at forbinde ekstern lyd til sit TV. Denne guide er lavet både til dig som netop har købt TV, eller dig der bare gerne vil forbedre lyden i din TV-stue og ønsker, at se på de forskellige lydsystemer og tilslutningsmuligheder.

Mulighederne indenfor lyd

Den bedste lyd er også den dyreste
Normalt ville man i en artikel starte med det mest relevante, men jeg vil hellere starte med den bedste kvalitet. Selvom et klassisk 5.1 eller 7.1 lydsystem er ved at være et levn fra fortiden, så er deciderede anlæg med store fronthøjtalere, en centerhøjtaler, to baghøjtalere og en subwoofer stadig den bedste lyd-investering til dit TV, det er også det dyreste.

Typiske gulvhøjtalere


De mange højtalere forbindes til en surroundreceiver og disse har ofte flere zoner, og derfor kan man udbygge sit system, så man har ikke kun har vellyd i stuen, men også i køkkenet eller kontoret. Surroundsystemet store ulemper er pris, de mange kabler, og at man selv og eventuelle partnere skal affinde sig med lidt større højtalere.

I Hi-fi miljøet snakker man ofte om WAF, ”Wife Acceptance Factor”, men mange mænd vil også gerne have pæne højtalere. Derfor har en del højtalerproducenter også lavet designlinjer så man kan få lækker lyd og fedt design i stuen.

Alt-i-en på godt og ondt
En række TV mærker har også ville forbedre lyden, og derfor lavet komplette surround systemer med højtalere, hvor det hele styres af en forstærker eller Blu-ray afspiller. Nogle har kablede højtalere, andre har trådløse og en helt tredje mulighed er kablede fronthøjtalere, men trådløse baghøjtalere.

5.1 All-in-one system


Med disse lydsystemer får man en alt-i-en løsning, som desværre også betyder, at du sjældent ikke kan udskifte højtalerne, eller udvide til flere rum, hvis det ønskes. Kan du leve med kompromiserne, får du dog ofte value-for-money, men som med al lyd, så hør systemet før du køber, og man får hvad man betaler for. Vil du bruge under 4000 kroner, så kan et 2.1 system være det bedste valg, da der så er brugt flere penge på at få god lyd fordelt på 2 højtalere, i stedet for tynd lyd fordelt på 5 højtalere.

Trådløs er det hotte lige nu
Tidens trends er dog, at så meget som muligt skal være trådløst, og af samme årsag har en del TV producenter også lavet et Multiroom system, som desværre ofte kun virker til det ene mærke. Et eksempel er Samsungs WAM højtalere som vi har anmeldt for nyligt.

Samsung WAM og Sonos


Multiroom er smart ved, dels at være trådløst, men også, som navnet angiver, at kunne placeres i forskellige rum, og altså ikke kun stuen, som lydforbedring til TV’et. En anden mulighed for flerrumslyd er Sonos, der nok er den mest populære løsning. Fordelen ved Sonos er samtidig, at det er ligegyldigt hvilket TV mærke du har.

Fælles for Sonos og andre Multiroom højtalere er muligheden for at udvide til mange enheder og en del af dem tilbyder også 5.1 hvis du køber en subwoofer. Fordelen ved disse trådløse højtalere er deres fleksibilitet og en del tilbyder også ganske fin lyd.
Man betaler dog en høj pris for at det skal være trådløst, da alle højtalere skal have forstærker og diverse trådløse forbindelser integreret. Hvis du udvider til et helt 5.1 setup, ender du nemt med at have betalt 20.000 kroner i alt. For de penge kan man få et godt klassisk surround system med en surroundreceiver, fem højtalere og en subwoofer, som lyder langt bedre.

Soundbars er den simple løsning
En sidste og fjerde løsning kunne være en soundbar eller en såkaldt lydsokkel. Soundbaren er typisk til dem som ønsker at hænge deres TV på væggen, hvor en lydsokkel står på TV bordet, og så sættes TV’et ovenpå. Soundbars og lydsokler fås med og uden subwoofer, for at kunne passe til de flestes øre og pengepung.

Sound bar


De fleste soundbars og lydsokler er, som Sonos og store anlæg, ligeglad med hvilket TV mærke du har. De fleste soundbar og lydsokler koster under 5000 kroner, så det er en billig måde at forbedre lyden på sit TV. Ulempen for soundbars er dog, at man meget sjældent kan udvide og dermed få lyd i flere rum.

En del soundbars og lydsokler med subwoofere reklamerer også med 5.1 lyd, men for en soundbar der kun er en meter lang, vil du aldrig få meget mere end stereo ud af enheden. Soundbaren kan meget vel have 5 højtalere i sig, men hvor stor lydforskel tror du højtalerne kan give med 10 cm imellem hver højtalerenhed? De vil dog stadig forbedre lyden af dit TV kraftigt, men forvent ikke biografoplevelser, som reklameret.

Hvordan forbinder du lyd til TV’et

Det første du skal gøre er, at kigge på siden og bagsiden af dit TV. På langt de fleste TV er der en række HDMI stik, et optisk stik, og et minijack stik. Det bedste kabel er dog HDMI, så hvis du har den mulighed, så benyt det.

Verden går dog ikke af lave, hvis du bliver tvunget til at bruge det optiske stik. Det optiske stik er dog at foretrække frem for minijack, da minijack er et analog stik. TV’et skal konvertere et digitalt signal, om til analog, før du kan bruge minijack, og dermed går noget lydkvalitet tabt.

 Phone cable and port


HDMI og optiske stik er digitale, og de to stik giver mulighed for 5.1 lyd, hvis du har højtalerne til det. Da kablerne er digitale behøver du heller ikke betale en formue for dem, det vigtigste er afskærmningen, men hvis du bare skal bruge 2 meter behøver du ikke give flere hundrede kroner. Det er kun hvis du skal have meget lange kabler, at det kan betale sig at købe et godt kabel, for digitale kabler kan ikke farve lyden, så enten går signalet igennem, eller også gør det ikke.

Optical cable and port


Optisk stik bruger er et lyslederkabel der understøtter 5.1 lyd, men hvis du udnytter alle 6 lyd kanaler, bliver lyden komprimeret. Optisk kabler kan dog ikke erstatte HDMI i meter-længden, da optiske kabler sjældent er over 10 meter, da optiske kabler over 10 meter oftere mister forbindelsen. Bruger du det optiske stik til et stereo-setup er lyden dog ukomprimeret.

Optisk kabel er derfor fint til soundbars og lydsokler, men kan sagtens bruges til 5.1 systemer med Multiroom eller Sonos højtalere. Køber du et godt surroundanlæg går du måske glip af detaljer og dynamik ved at bruge det optiske stik, så brug hellere HDMI, hvis muligt.

HDMI cable and port


HDMI er det optiske stik overlegen på de fleste punkter. HDMI er ukomprimeret selvom du bruger alle 8 kanaler svarende til 7.1 systemer. Samtidig sender HDMI-stikket også video, og moderne TV har også andre interessante HDMI muligheder kaldet ARC og CEC, som vi gennemgår nedenunder.



HDMI ARC forklaret
ARC står for Audio Return Channel og det betyder, at der i kablet er en kanal til at sende lyd begge retninger. Det kan være smart hvis dine højtaler er tilsluttet en surroundreceiver eller Blu-ray afspiller.

Vil du gerne se Netflix på dit Smart TV, behøver lyden ikke komme ud af TV’et, men kan sendes til din soundbar eller lignende. Det samme gør sig gældende hvis du skal se en Blu-ray, du har altså kun behov for ét HDMI kabel mellem dit TV og dit lydsystem, uden ARC skal du sende lyden tilbage via optisk kabel eller minijack stik.

Ikke alt er dog lyserødt, for en del TV sender kun lyd tilbage med ARC i to kanaler, altså stereo, mens andre sender det tilbage i 5.1, men komprimeret i Dolby Digital. ARC er en bekvemmelig løsning, men kan resultere i, at du ikke får det fulde udbytte ud af dit anlæg.

ARC komprimering eller stereo konvertering er dog mest kritisk for dem med surroundreceiver og gode højtalere, men her anbefales det at tilslutte alle lyd og videokilder til surroundreceiveren, så TV’et kun får video signal, mens receiveren håndterer lyden.

HDMI CEC forklaret
CEC står for Consumer Electronics Control og navnet er meget sigende. Har du et TV og en forstærker, så kan du med TV'ets fjernbetjening ændre lydstyrken på forstærkeren, eller få forstærkeren til at tænde sammen med TV'et. CEC åbner derfor op for, at vi behøver færre fjernbetjeningerne, forudsat, at alle enheder har HDMI CEC.

HDMI CEC er ikke noget man ser på særlig mange produkter, men det er fordi producenterne kalder funktionen noget andet. Sony kalder CEC for Bravia Link eller Bravia Sync, Samsung kalder det Anynet+, LG kalder det SimpLink og Philips kalder der EasyLink. Uanset om du har det ene mærke eller det andet, så virker CEC på tværs af mærkerne, så du skal ikke være bange for at en soundbar eller forstærker ikke kan betjenes, blot fordi det ikke er samme mærke som dit TV.

Med hensyn til HDMI kabler, så er alle HDMI kabler fra version 1.2 og opefter CEC kompatibelt, så det er vigtigere at kigge efter de respektive mærkers kælenavn for CEC. I dag har langt de fleste TV CEC, med nogle få undtagelser, blandt andet Samsungs billige plasma-TV. Alle TV anno 2014 fra LG, Panasonic, Sony og Philips har HDMI CEC.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Streamingforbruget når nye højder Danmark

16 Apr 2024 |

Altibox udmelder store prisstigninger på tv-pakker

16 Apr 2024 |

DTS:X lander på Disney+ i maj med 18 Marvel-film og Queens-koncert

15 Apr 2024 |

Medie: Disney tæt på store fodbold-rettigheder i Danmark

15 Apr 2024 |

Omfanget af hackede Roku Smart TV langt større end først antaget

15 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 LG OLED (B4, C4, G4) – starter lavere

12 Apr 2024 |