Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFlere detaljer om 4K Blu-ray-formatet - FlatpanelsDK

Flere detaljer om 4K Blu-ray-formatet

09 Sep 2014 | Rasmus Larsen |

På IFA 2014 bekræftede Blu-ray-gruppen, at et 4K Blu-ray-format kommer i slutningen af 2015. Nu har de også bekræftet detaljerne, blandt andet at man vil udnytte op til 100GB diske og tilføje understøttelse af mange billedforbedrende parametre, såsom HFR, 10-bit farver og andet. 

Detaljer om 4K Blu-ray bekræftet

Selvom flere forbrugere er sprunget på streaming-vognen og selvom flere streamingtjenester vil have et forspring i at levere 4K-indhold, så mener Blu-ray Association, at der stadig er et markedet for fysiske skiver i fremtiden, idet 4K Blu-ray-diske vil indeholde meget mere end bare højere opløsning.

I et interview med CNET har BDA bekræftet, at 4K Blu-ray-formatet vil understøtte ikke blot 4K-opløsning, men også HDR (højere dynamikområde), 10-bit farvedybde og op til Rec.2020 farverummet. Formatet vil desuden understøtte HFR (high frame rate) op til 60 billeder per sekundet i 4K, men efter sigende ikke HFR i 120 billeder per sekund og derover.

4K Blu-ray


Den bedre 10-bit farvedybde vil forbedre farvenuanceringen i billeder og reducere farveproblemer i f.eks. glidende farveovergange såsom en blå himmel. HDR vil gøre det muligt at forbedre detaljer i de meget mørke skyggeområder af billedet og de meget lyse områder af billedet. Rec.2020 farverummet gør det muligt for filmskaberne at gengive omkring 75% af de farver, som det menneskelige øje er i stand til at se, sammenlignet med omkring 30-35% i Rec.709, som bruges til HD-indhold i dag.

Rec.2020 er faktisk en del bredere end farverummet, som bruges i biografer, men ingen tv-skærme understøtter på nuværende tidspunkt Rec.2020. Potentielt kan OLED-skærme og LCD-skærme med såkaldte ”quantum dots” understøtte Rec.2020 i de kommende år, men tv-producenterne har ikke annonceret planer.

HFR gør det muligt at vise flere billeder på sekund, som det kendes fra f.eks. Hobbitten-filmene, der er optaget i 48 billeder per sekund. De kommende Avatar-film vil muligvis blive optaget i 60 billeder per sekund. Her går grænsen dog også for det nye 4K Blu-ray-format kan, da der ikke understøttes ægte HFR i 120 billeder persekund og derover. Det er formentlig en begrænsning i HDMI 2.0 kablet, som 4K Blu-ray-afspillere forventes at bruge.

Den nye 4K Blu-ray-standard vil efter sigende fungere på nuværende 50GB Blu-ray-diske (men ikke eksisterende afspillere). Det bliver dog også muligt at udsende film på skiver med op til 100GB kapacitet. Herudover skifter man til HEVC-dekodning, som er langt mere effektiv end mpeg4 (H.264), som bruges i dag. 4K Blu-ray vil understøtte 50-60 Mb/s bitrate, og muligvis op til 100 Mb/s, hvilket er omkring det dobbelte af de nuværende Blu-ray-diske.

BDA kommenterer desuden på den debat, der er om forskellen på Full HD og Ultra HD-opløsning. De køber ikke snakken og siger, at der er synlige forbedringer alene i springet i opløsning.

I en separat meddelelse, bekræfter Dolby desuden, at de første Blu-ray-film med Dolby Atmos kommer til efteråret på de eksisterende Blu-ray-diske. Det synes derfor også mere end plausibelt, at Dolby Atmos vil være understøttet af 4K Blu-ray-standarden.

Men er markedet løbet fra dem?

Blu-ray-gruppen er ikke de eneste, som har planer om at inkorporere elementer i Ultra HD-standarden udover opløsning.

Netflix har allerede annonceret planer om at bruge HDR, HFR og større farverum i fremtidigt indhold, da alle deres tv-serier i øjeblikket skydes i 4K-format. Amazon lancerer en 4K-streamingtjenester senere på året, og mange andre forventes at følge trop i slutningen af året og i løbet af 2015.

Ingen streamingtjenester vil kunne matche den høje bitrate på de fysiske Blu-ray-skiver i nærmeste fremtid, men i takt med at internet-infrastrukturen udbygges til at kunne klare 100, 300 sågar 500 Mb/s forbindelser i normale hjem, vil streamingudbyderne begynde at eksperimentere med streams i højere kvalitet.

På trods af de skiftende vinde, mener BDA, at verden fortsat vil bruge fysiske diske i overskuelig fremtid – også selvom Blu-ray aldrig har nydt samme succes som DVD-formatet.

- Kilde: BDA, Dolby and CNET

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Netflix' satsning på live-sport begynder at tage form

29 Mar 2024 |

Apple eksperimenterer med sport i 8K 3D

29 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i april

29 Mar 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |