Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSkal danske film ud på DVD og i biograf samtidig? - FlatpanelsDK

Skal danske film ud på DVD og i biograf samtidig?

12 Mar 2014 | Rasmus Larsen |

Filminstituttet foreslår, at danske film kommer langt hurtigere ud på DVD og streaming efter biografpremieren. I dag er der et 4 måneders vindue, men der debatteres lige nu om vinduet skal fjernes fuldstændig, så danske film kan komme i biograf og på DVD/streaming samtidig.

Danske film skal frigives hurtigere

”De nuværende salgsstrukturer er, efter Filminstituttets opfattelse, alt for fastlåste, og der er for eksempel behov for etablering af et egentligt ’premium-vindue’ til streaming af film, mens de endnu er forholdsvis nye”, står der i forslaget til den nye Filmaftale.

”Derfor mener jeg sagtens, at mindre danske film kan få premiere på nettet og i biograferne samtidig”
Den nye Filmaftale skal gælde fra 2015 og det er et stort ønske, at den såkaldte holdback-periode, som forhindrer salg på DVD/Blu-ray og streaming i 4 måneder efter biografpremieren, ændres. Holdback-perioden har i flere omgange været kritiseret for blandt andet at opfordre til piratkopiering. Politikerne har også meldt sig på banen.

- ”Hvis en dansk film kun går en uge i biograferne, er det jo tåbeligt at vente fire måneder, før den kan ses andre steder. Derfor mener jeg sagtens, at mindre danske film kan få premiere på nettet og i biograferne samtidig”, siger Michael Aastrup Jensen, Venstres kulturordfører til DR Kultur.

Enhedslisten er også med på idéen, men vil gerne holde fast i en periode på 30 dage.

- ”Jeg mener, at en holdback-periode på 30 dage ville være fint. Biograferne tjener langt de fleste penge på filmene i starten, og det skal de stadig have mulighed for” , siger Jørgen Arbo-Bæhr, Enhedslistens kulturordfører til DR.

Biograferne er imod

Biografernes brancheforening Danske Biografer er imod forslaget. Her mener man, at det vil ramme de små og mellemstore danske film.

- »Jo større film bliver i biografen, jo større bliver de på alle andre platforme. Det er den eneste vej frem”, siger Kim Pedersen til Politiken

Forslaget til Filmaftalen for 2015-2018 kan hentes her, hvis du er nysgerrig.

Hvad mener du? Ville de købe eller leje flere danske film, hvis de kom hurtigere ud?

- Kilde: DR, Politiken

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |

'Dune 2' kan nu købes og lejes i 4K Dolby Vision & Atmos – se priser

16 Apr 2024 |

Bekræftet: Disney+ får Europa League & Conference League i Danmark

16 Apr 2024 |