Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHEVC vs. VP9 - kan Google vinde? - FlatpanelsDK

HEVC vs. VP9 - kan Google vinde?

11 Feb 2014 | Rasmus Larsen |

HEVC er den naturlige efterfølger til mpeg4 (H.264) standarden og den udbredte opfattelse er, at HEVC bliver næste generation indenfor komprimeringsteknologi, som også vil muliggøre 4K-streaming. Google har dog en konkurrent kaldet VP9 og de sætter den i øjeblikket op som et alternativ til HEVC – men kan Google vinde? 

HEVC vs VP9 – codec krigen

Et codec er en forkortelse for coder-dekoder og er hele årsagen til at tv-udbydere kan udsende eller streame video via tv-kablerne og internettet. Uden komprimeringsteknologierne ville det være tæt på umuligt. Videosignaler ville simpelthen fylde for meget.

HEVC - eller H.265 - er den direkte efterfølger til mpeg4 (H.264) og udviklet i et fællesskab mellem MPEG og VCEG. Den nye standard siges at være dobbelt så effektiv, eller med andre ord; en videofil kan fylde det halve uden at det påvirker billedkvaliteten negativt. VP9 er efterfølgeren til VP8 og er udviklet af Google, som tidligere erhvervede VP8 fra On2 Technologies. Afhængigt af hvem du spørger, er VP9 nogenlunde på niveau med HEVC teknisk, og genbruger da også mange af de samme tekniske parametre.

HEVC og VP9 kæmper således side og side om at blive den nye de-facto standard for komprimering indenfor tv, streaming, Blu-ray og 4K-signaler generelt. Men er der så tale om en formatkrig? Det kan man vel godt kalde det, men det er også vigtigt at huske, at de to formater sagtens kan leve i lykkelig sameksistens. Det virkelig spørgsmål er i stedet, hvilket format der vil ende med at blive det foretrukne i alt fra tv-skærme, mediebokse, set-top-bokse og lignende? Hvilket af de to formater er et must-have, når man køber nyt fladskærms-tv?

H.265 sammenlignet med H.264
Bemærk hvordan H.265 kun bruger omkring halv bitrate (610 Kbps) i forhold til H.264 (1183 Kbps)


Hvis du deltog på CES 2014 – som vi gjorde – så hørte du sikkert om, at Google havde indgået ”partnerskaber” med 19 hardware-fabrikanter, herunder nærmest alle de prominente tv-producenter. Hvad Google derimod ikke sagde direkte var, at aftalerne mest af alt er hensigtserklæringer lige nu, og gennem omhyggeligt formulerede PR-sætninger fik de visse medlemmer af teknologipressen til at berette, at de nye 2014 Smart TV vil inkludere understøttelse af VP9. Problemet er bare, at det ikke er korrekt. Måske i 2015 – tidligst.

HEVC har på den anden side bred support blandt hardwareproducenterne, og det er svært at finde et 2014 mærkevare Ultra HD-tv uden HEVC-understøttelse. Allerede nu synes der at tegne sig et billede af, at HEVC foretrækkes af tv-producenterne, som støtter fuldhjertet op omkring initiativet.

Samsung, LG, Sony og Panasonic vil alle inkludere HEVC i deres 2014 Ultra HD-modeller, og Samsung lader endda ejere af deres 2013 Ultra HD-tv tilføje HEVC via Evolution Kit. Netflix begynder at streame i 4K om nogle måneder, og de vil ligeledes bruge HEVC. Store amerikanske udbydere såsom Comcast, Paramount, DirecTV og Amazon har også sagt, at de vil begynde at streame 4K i 2014, hvilket kun kan betyde én ting: de vil også bruge HEVC. Apple og Microsoft har mere end indikeret, at du vil støtte op omkring HEVC, som det primære format. Der begynder at tegne sig et mønster her.

VP9 – måske i 2015, måske ikke

VP9 er derimod ikke integreret i noget hardware endnu. Den eneste måde, hvorpå du kan se VP9-enkodet indhold, er ved at gå på YouTube – og kun hvis du bruger Chrome-browseren og specifikt beder den om at gengive YouTube i VP9 gennem en parameter-kommando. Hvis du finder et af de mange 4K streams på YouTube, som har været tilgængelige i et par år, så får du den ned med H.264 (mpeg4) i stedet. Google har bestemt muskler i form af deres ejerskab af YouTube – en vigtig aktør på området – men er det nok til at overbevise branchen? Hvis VP9 ender med kun at blive brugt på YouTube, vil det formentlig lide samme skæbne som VP8, og Google vil blive tvunget til også at tilbyde en HEVC-enkodet version af alle YouTube-videoer – ligesom de gør i dag med H.264.

Set i et større perspektiv, er en af de virkelig styrker ved VP9, at det er gratis at bruge for både indholdsskabere og hardwareproducenter, men hardwareproducenterne frygter alligevel, at VP9 – ligesom VP8 – vil blive ramt af patentretssager. Den nuværende mpeg4 (H.264) er licensbaseret. De seneste udmeldinger fra gruppen bag peger på, at HEVC vil blive gratis at bruge for indholdsskabere, mens hardwareproducenter skal betale licens. Alligevel lader hardwareproducenterne til at mene, at HEVC er fremtiden; ikke mindst fordi der er mange interessenter bag.

Branchen synes bange for at støtte op omkring noget, som Google står bag alene. På den anden side er der dog også bekymring omkring licens-delen af HEVC, som stadig ikke er faldet helt på plads. Enkelte patenthavere har indikeret, at de ikke vil licensere deres patenter igennem HEVC-gruppen, hvilket kan blive et problem.

Det kan bestemt ikke udelukkes, at VP9 i fremtiden kan leve et stille liv som et YouTube-codec, ligesom VP8 gør det i dag. Google forsøger imidlertid at positionere VP9 som en reel konkurrent til HEVC og som et format, der kan tjene det brede marked. Det virker dog stadig usandsynligt, at VP9 kan blive en reel konkurrent til HEVC.

Læs mere om den næste generation af codecs og HEVC i vores artikel om emnet.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |