Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKunde vandt MPEG2-sag i Højesteret, får penge retur - FlatpanelsDK

Kunde vandt MPEG2-sag i Højesteret, får penge retur

29 Nov 2013 | Rasmus Larsen |

Der har været skrevet og sagt meget om mpeg2-sagen over de seneste år, og sagen nåede helt til Højesteret da den havde principiel karakter. Højesteret har nu dømt til fordel for kunden, som får pengene for sit mpeg2-tv retur, dog minus 2300 kroner fordi kunden kunne bruge tv’et i en periode.

Kunde vandt MPEG2-sag i Højesteret

Forud for det digitale skift til mpeg4 i november 2009 blev der stadig solgt tv med den gamle mpeg2-standard. Mange kunder mener, at de ikke fik den fornødne rådgivning fra forhandlerne, så sagen har sidenhen kravlet op igennem retssystemet. Tv’et i den pågældende sag blev købt i januar 2008.

Højesteret har nu dømt i den principielle sag. Dommen faldt ud til fordel for kunden, Heinz Reichstein, som skal have sine penge retur af Expert. Det var samme dom som der faldt i Østre landsret, men Højesteret har dog besluttet at trække 2.300 kroner fra (ud af 6.499), idet kunden havde gavn af tv’et i en periode indtil tv-signalet skiftede fra mpeg2 til mpeg4.

- ”Højesteret tiltrådte, at Expert i januar 2008 burde have vidst, at det pågældende tv ikke uden ekstraudstyr, ville kunne vise de nye DR-kanaler med starttidspunkt i 2009 og DR1, DR2 og TV2 fra et tidspunkt i 2012. Fordi Expert undlod at give Heinz Reichstein oplysning om forholdene, var TVet mangelfuldt. Da en mangel, der består i, at en sælger har forsømt at give oplysning til køberen om, at et TV inden for dets normale brugsperiode ikke vil kunne modtage de almindelige danske public service-kanaler, medmindre der tilkøbes ekstraudstyr, som udgangspunkt ikke kan anses for uvæsentlig, havde Heinz Reichstein ret til at ophæve købet” fremfører Højesteret i afgørelsen

Branchen reagerer

Det er Kammeradvokaten, som har ført sagen for Heinz Reichstein. Dansk Erhverv har stået på den modsatte side og argumenteret for, at tv-forhandlerne ikke kan spå. De har ment, at sagen kan få stor konsekvens for tv-forhandlerne.

- ”Vi ankede Østre Landsrets dom til Højesteret, fordi sagen er meget principiel. Tv-forhandlerne skal selvfølgelig informere om de produkter de sælger med den aktuelle viden, de har, men de kan ikke spå. Det mener vi stadig. Men selvom vi er skuffede er vi glade for, at Højesteret foretager et fradrag for nytte for den brug, forbrugeren har haft tv'et”, siger markedschef Lone Rasmussen, Dansk Erhverv til BFE (Brancheforeningen Forbrugerelektronik).

BFE har også reageret på sagen.

- ”Dommen er overraskende, for det var et fuldt funktionsdygtigt fjernsyn på købstidspunktet - og der var ikke et alternativ i butikkerne; det kom først et år senere. Fjernsyn i dag er som computere og mobiltelefoner: Udviklingen går rasende stærkt, og vil man have adgang til den nyeste teknologi, så må man skifte hyppigt eller opgradere.” siger BFE's direktør Laila Kelp Rasmussen.

Der ligger op mod 2000 andre sager omkring samme problematik, som har været sat i bero. Herudover har Forbrugerklagenævnet 90 sager liggende. Har du ikke allerede klaget, så er det for sent, da den 2-årige reklamationsret gælder.

- Kilde: Berlingske

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |