Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: HDI Dune HD TV-101/301 - FlatpanelsDK

Test: HDI Dune HD TV-101/301

18 Apr 2012 | Torben Rasmussen |


Markedet for medieafspilning har eksisteret adskillige år forud for den obligatoriske implementering af DLNA i alle TV, men har tidligere været forbeholdt den skare af entusiaster, som heller ikke var blege for at kaste sig ud i mediecenterløsninger. Med indtoget af de nyere kompakte afspillere i samme fysiske størrelse som eks. Apple TV er mediestreaming blevet mere spiseligt for den brede befolkning.

I denne omgang ser vi nærmere på to medieafspillere fra HDI, som tilhører entry segmentet for medieafspillere rent prismæssigt og funktionsmæssigt. De to afspillere tilhører HDI's nyligt lancerede "TV"-serie, som pt. er repræsenteret ved Dune HD TV-101 og Dune HD TV-301, der er et bud på en mediestreamer med yderligere mulighed for visning af både IPTV og DVB-T (via en USB-dongle). Prismæssigt set har Dune-afspillerne været placeret på den anden side af 2.000 kr. og budt på muligheder såsom integreret BluRay-drev og interne 3.25" harddiske, men i disse "TV"-modeller er disse options skåret delvist fra (301'eren har plads til en 2.5" HDD) og man har samtidigt satset på et billigere chipset/processor. Vi ser i denne anmeldelse nærmere på hvilke muligheder man får med en lille medieboks fra et firma, der ellers har satset ret hårdt på de mere "nørdede" hjemmebiografsetups.

For en mere detaljeret liste over filkompatibilitet mv. henvises der til producentens hjemmeside: HDI Dune. NB! Boksen understøtter ikke 3D.

Pris og forhandler:

Sammenlign medieafspillere såsom HDI Dune hos PriceRunner.


Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online
Dune HD TV-301Dune HD TV-101
HDMI
Optisk lyd
Wi-Fi (option)(option)
Ethernet 1 Gbit/s

100 Mbit/s
USB
2 stk. USB 2.0
1 stk. USB 3.0 (udgang)

1 stk. USB 2.0
Komponent videoudgang
Analog lydudgang
Størrelse (HxBxD): 16,0 cm x 11,5 cm x 3,6 cm11,0 cm x 7,7 cm x 2,6 cm
Vægt0,40 kg (uden HDD)0,15 kg
I kassenIR-fjernbetjening
Batterier
AV-kabel
HDMI kabel
IR modtager
Strømforsyning
Quick guide
IR-fjernbetjening
Batterier
AV-kabel
Strømforsyning
Quick guide

De første indtryk

Den fysiske fremtoning af de to afspillere minder en del om Apple TV med deres sorte finish, men 301'erens mulighed for en tilføjelse af en intern 2.5" HDD gør den en del større. Begge afspillere er passivt kølet dvs. der er ikke tilføjet en blæser i afspillerne, hvilket dog kun har været muligt ved at putte strømforsyningen i en ekstern enhed. Fronten af de to adskiller sig ved, at 101'eren skæmmes af dens eneste USB-port, som noget mere æstetisk har fundet vej til siden af 301'eren, hvor der også gemmer sig en SD-kort læser. Materialet føles en anelse billigt og knapt så poleret som andre afspillere i samme prisklasse.

101 front301 front
Dune HD TV 101 og 301 front


Den mest markante forskel på 101'eren og 301'eren skal findes på siden af 301'eren, hvor der er plads til isættelse af en 2.5" HDD til lagring af mediefiler. Tilslutningen sker gennem et klap på siden, som åbnes med et snuptag og disken kan skubbes ind på plads.

301 HDD
Dune HD TV 301 harddisk tilslutning


På bagsiden af boksene finder vi flere forskelle, hvor 101'eren kun er forsynet med et analogt lydoutput, en HDMI-udgang, en strømtilslutning, en IR-indgang (til det medfølgende IR-øje) og en ethernet port, så har 301'eren ydermere en ekstra USB 2.0 port, samt en USB 3.0 port, der dog kun kan bruges til at tilslutte 301'eren til en PC med henblik på at tilgå den interne HDD. Dertil findes der ydermere en komponent videoudgang og en optisk lydudgang for de der eksempelvis ønsker at bruge afspilleren mere dedikeret til musik uden at TV'et skal være tændt. Begge afspillere har mulighed for tilkobling af en WIFI-antenne, men for begges vedkommende er dette et tilkøb.

101 back
101 back
Bagsiden af Dune HD TV 101 og 301


Der medfølger IR-fjernbetjening til begge afspillere, der er forholdsvis tarvelige i kvalitet og kaotiske i opbygning, men dette er vel efterhånden normen for alt AV-udstyr i dag, så det skal ikke lægges HDI specielt til last. De to fjernbetjeninger adskiller sig i mængden af knapper, og hvor 301'erens måske har et par for mange, så mangler 101'erens især en genvej til undertekster og sprog.

Fjernbetjening til hhv. 301 og 101
Fjernbetjeningen til hhv. Dune HD TV 301 og 101


Forud for testen

De to HDI afspillere er testet på hhv. et Sharp LE820 og et Pioneer LX5090. De er tilsluttet via HDMI. Mediefiler er gemt på en NAS med NFS og SMB services kørende, koblet til boksene via en 1 Gbit/s switch. Som testmateriale har vi benyttet en række testfiler af forskellig bitrate, længde og filtype. For så vidt muligt, har vi selv konverteret mellem filformater for at have kontrol over indholdet. Vi har ligeledes benyttet både indlejrede og eksterne (.srt) undertekster til de klip hvor dette var muligt.

Strømforbrug

Nedenfor ses strømforbruget på de to mediebokse. Boksene slukkes ikke helt pr. default og står altid i en form for instant-standby, som afkorter opstartstiden. Dette kan dog justeres i menuen hvorved opstartstiden dog også forøges ganske betragteligt.



Dune HD TV 101Dune HD TV 301 (uden HDD)
Instant standby3 W4,3 W
Standby0,23 W0,23 W
I brug (afspilning af film)4,8 W5,2 W


Dune-afspillerne forbruger omkring 5 W i brug og 0,23 W i standby. Benyttes instant-standby mangedobles standbyforbruget og faktisk er der mindre end 2 W forskel på blot at lade afspilleren stå i hovedmenuen og at sætte den på instant-standby. Det er ikke meget der er sparet og især på 301'eren er der nærmest intet at hente.

Brugerfladen

Opsætningen af Dune HD TV-101/301 er enkel, men den indledende guide indstiller dog ikke håndtering af eksempelvis 1080p24 håndtering korrekt, så man er tvunget til at skulle en tur igennem de øvrige instillingsmuligheder efterfølgende. Selve menusystemet er opbygget omkring 5 overordnede punkter: Kilder, TV (som ikke virker uden dongle), Favoritter, Apps og Opsætning - læg i øvrigt mærke til, at man ikke har fået oversat alle menupunkter til dansk, hvilket går igen i undermenuerne. Man har valgt at klistre en vejrwidget (som dog kan slås fra) i højre hjørne, så man kan få oplyst hvilket vejr man går glip af imens man ser film.

Om man synes om ikonstrukturen, som vi også så på den seneste opdatering til Apple TV, må være op til den enkelte, men personligt finder jeg den ikke så inspirerende. Baggrunden og ikonernes grundfarve kan ændres og arrangementet af ikonerne (store/små, listevisning mv.) kan styres, men ret meget andet spræl kan der ikke tilføjes. Hvis man begiver sig ud i diverse internet fora, så findes der nogle skins, der kan ændre ikonernes udseende og baggrundene, men de skal downloades separat og kræver, at man har et systemlager koblet til afspilleren enten i form af en USB-disk eller - for 301'erens vedkommende - en intern harddisk.

Dune HD TV interface
Brugerfladen på Dune HD TV


Startskærmen er listen over kilder, hvor der også kan tilføjes genveje til eks. en NAS-server, USB drev eller 3. parts plugins såsom Zappiti, My Movies eller Yadis. Mere om dette senere.

Listen over Apps tæller hele 4 af slagsen: Webbrowser, Internet radio, Radiotime og Shoutcast. Hvor de tre sidste giver dig adgang til musiktjenester på nettet, så er webbrowseren så tæt på ubrugelig, at den ikke fortjener flere ord end dét. Hvis man er vild med Apps eller Smart TV, så vil udbuddet og funktionaliteten af Dune HD TV-101/301 nok skuffe en del, og Dune-universet byder ikke på en App-store, hvor man kan udvide funktionaliteten. Retfærdigvis skal det siges, at der findes nogle 3. parts plugins, som kan give eksempelvis Youtube adgang, men der skal igen ledes efter dem på internetfora rundt omkring og der er ret få at finde.

Navigering i menuerne er hurtig, men i de tilfælde hvor man har behov for at indtaste oplysninger (eks. i forbindelse med opkobling til en NAS), så daler hastigheden drastisk. Ikke i form af sløvhed fra boksen, men simpelthen fordi HDI har valgt at bruge samme inputstruktur, som man kender det fra de ældste SMS-inputs fra mobiltelefoner, hvor multiple tryk på samme numeriske tast ændrer bogstav. Når der skal indtastes netværksstier, så er dette ikke en super hurtig metode. Pinen er dog kort, da man typisk kun bruger disse features én gang under opsætningen.

Tilgang af filer placeret på en NAS-enhed kan ske gennem en række forskellige protokoller såsom Samba, NFS, UPnP. HTTP eller DLNA. Opsætningen af disse systemer kræver også en hvis mængde teknisk snilde, men friheden ved brug af et centralt lager, som kan tilgås af alle enheder på lokalnetværket, gør det "besværet" værd. NAS-enheder er efterhånden blevet så billige, at de kan erhverves for under 1.000 kr. for 1 TB lagerplads. Navigering rundt i mapper mv. på netværks-shares foregår ligeledes hurtigt.

Styr Dune med din smartphone

Ud over den medfølgende fjernbetjening, så kan HDI's enheder også styres med en applikation til din smartphone eller tablet. HDI har en egenudviklet gratis version, men andre udviklere tilbyder også løsninger uden beregning. Du får nøjagtig samme mulighed med disse apps, som du har med IR-fjernbetjeningen og responsen er ligeså hurtig som med denne. Opsætningen er let og kræver blot, at din smartphone/talbet er koblet på samme netværk som Dune-afspilleren.

Herunder ses et screenshot af iPhone-applikationen, som HDI selv leverer. Da der kun er et vist antal knapper på fjernbetjeningen egner App'en sig bedst til telefoner og ikke så godt til tablets. Den store skærm på tablet'en udnyttes ikke rigtigt til andet end at give større knapper, idet man ikke kan få interfacet - dvs. eksempelvis mappestrukturer mv. - ført over på din smartphone. En fed feature kunne have været, at man kunne browse sin film/musiksamling og så sætte afspilningen i gang på Dune-afspilleren.

SmartPhone controls

Interface til iPhone applikationen fra HDI til styring af Dune-afspillere


Hvis man derimod installerer 3. parts "jukeboxe" på afspilleren, såsom MyMovies, så findes der dog hertil en applikation (som i den fulde udgave dog koster penge) hvorfra man kan se sin filmsamling og starte en afspilning. Selve opsætningen af disse jukeboxe kræver dog en mere omfattende indsats fra brugeren end blot at give Dune-afspilleren adgang til film/musiksamlingen. Jeg vil i denne anmeldelse begrænse mig til at se på én 3. parts jukebox, nemlig Yadis, men for de brugere der har fået blod på tanden og hellere vil satse på en "mere komplet" løsning, så er der en fin guide til opsætning af MyMovies på en Dune-afspiller og en iPad her: http://www.mediasmartserver.net/2011/04/11/controlling-dune-windows-media-center-with-the-my-movies-ipad-app/. Løsningen er gratis for op til 50 film (og virker kun for film), så hvis man blot vil afprøve det, så kan både indekseringsprogrammet til Windows og App'en til såvel Apple og Android enheder hentes gratis.

Yadis på Dune HD TV

Når jeg nu har kritiseret interfacet på Dunes afspillere, så er det vist på sin plads, at forklare at der findes alternativer leveret af 3. parts udviklere. Om HDI blot har anerkendt, at andre laver disse interfaces bedre end dem selv skal jeg lade være usagt, men blot dét at der findes alternativer er i høj grad positivt.

Som nævnt tidligere, så findes der forskellige varianter af interfaces, som dog alle er fokuseret på filmvisning og ikke musik. De mest populære af slagsen hedder hhv. Yadis (Yet another Dune Index Skinner), Zappiti og MyMovies. Jeg gennemgår her kort førstnævnte, men brugen af de to øvrige er meget lig Yadis. Dét som Yadis gør, er basalt set at præsentere dine film på en mere overskuelig måde, samtidigt med at interfacet er anderledes end dét HDI selv leverer. Populært sagt, så giver disse plugins dig mulighed for at have en "moviewall" hvor du kan navigere mellem dine filmcovers.

Jeg vil ikke gennemgå hele opsætningen af Yadis, men der er en smule forarbejde, som skal udføres på en computer forud for brugen af disse alternative interfaces. Først skal der installeres en såkaldt "scraper" på computeren, som læser informationerne i de film man har liggende og derefter udfylder et grafisk appellerende film-ark hvori informationer om filmene gemmes i et format, som Dune-afspilleren kan vise. Som med opsætningen af MyMovies findes der udførlige guides på nettet, hvor opsætningen af Yadis gennemgås i detaljer: http://www.mediasmartserver.net/2011/02/04/guide-setting-up-yadis-2-0-for-the-dune/. Afhængigt af hvor filmene er gemt (NAS, intern HDD i 301'eren, en USB-disk mv.) så kan der være forskelle i opsætningen.

Det færdige resultat og det nye interface skal gemmes et sted, som Dune-afspilleren efterfølgende kan åbne, hvilket eksempelvis kunne være en USB-stick, som sættes i afspilleren. Eksporteres Yadis-interfacet til roden af en USB-stick, så vil Dune-afspilleren vise et Yadis-ikon direkte på "kilde"-skærmen når afspilleren startes og man er klar med det samme.

Ved opstart af Yadis præsenteres man for enten film eller serie-inddelingen. Herfra kan filmene sorteres på forskellige måder, eks. efter genre, navn, år, instruktør osv. Alle disse informationer blev gemt da filmene blev skannet på computeren tidligere. Yadis viser filmene på en moviewall hvor man herefter kan vælge at afspille filmen direkte, eller åbne detaljerede oplysninger om filmen først. Vores filmbibliotek består af testklip, som af gode grunde ikke ligger i den database Yadis henter beskrivelser fra, så vi har manuelt måtte oprette filmene, hvilket er en langsommelig affære. Herunder har vi begrænset os til at oprette 7 af vores HD demoklip og puttet dem på en moviewall.

Yadis
Yadis Moviewall.


Vi oplevede ingen nævneværdig tøven i navigeringen af Yadis, hvilket dog kan skyldes den beskedne størrelse af vores filmbibliotek. På tidligere modeller har hastigheden af både Dune-afspillerne og af Yadis været kritiseret, men under denne test var der ingen problemer.

Medieafspilning

Alt det foregående har muligvis været spildte kræfter hvis ikke Dune-afspilleren rent faktisk klarer afspilningen af mediefiler overbevisende. Vi har testet kompatibiliteten med en række filmformater, såsom BDMV (BluRay Lite), MKV, ISO, M4V, AVI, MJPEG og generelt blev alle filer med undtagelse af MJPEG afspillet uden problemer. Film starter hurtigt og håndtering af forskellige frekvenser (23.976 Hz / 24 Hz / 50/60 Hz osv.) foregik problemfrit. Boksen understøtter undertekster gemt både som indlejrede eller eksterne og ens personlige præference for de to kan indstilles på forhånd så disse pr. default vises. Ligeledes kan default sproget for en film forvælges, hvilket kan være en hjælp hvis ungerne har tegnefilm liggende de selv skal kunne starte.

Videoen herunder viser navigering i brugerinteracet, samt hvor hurtigt en film startes via Yadis. Det kunne se ud som om filmen hakker i det, men det er en artefakt fra optagelsen - alt kører glat.



Vi oplevede ganske få hak i afspilning, hvor de lejlighedsvise opbremsninger i filmene syntes at være en følgevirkning af eksempelvis aktivering af undertekster, skift af sprog, skip af kapitel eller lignende. Vi oplevede dog en tendens til, at småhak kunne forekomme hele minutter efter at man havde sprunget i kapitler. En enkelt gang oplevede vi også at et DTS MA lydspor koksede og nægtede at spille videre af sig selv. Et stop af filmklippet og en efterfølgende genstart kurrerede dog problemet.

Af praktiske detaljer omkring selve filmafviklingen kan nævnes muligheden for at justere lydforsinkelse og timing af undertekster direkte fra en genvej tilgængelig under afspilningen. Har man derfor problemer med lipsync eller at underteksternes timing ikke synes korrekt, så kan dette håndteres hurtigt. Ligeledes er der mulighed for at ændre underteksternes placering i det vertikale plan, dvs. film i 2.35:1 formatet kan få underteksterne skubbet ned i det sorte område, hvis de ikke skulle være placeret der pr. default - eller omvendt, hvis man er forsynet med en 2.35:1 skærm såsom Philips' Cinema TV. Desværre huskes disse justeringer ikke fra gang til gang, så hvis en film stoppes, så er det kun placeringen af underteksterne der bibeholdes - deres timing er glemt. Afspillerne husker dog hvor meget man har set af hver enkelt film og starter afspilningen fra samme sted hvor man stoppede. Apropos, så findes der tilsyneladende ikke nogen "progress bar", der kan vise hvor i filmen man rent faktisk er - en lidt mystisk mangel.

Musikafspilning klares gennem Dunes eget interface (intet 3. parts interface her), hvor der er mulighed for at benytte spillelister (M3U eller PLS), hvilket de fleste i MP3-generationen er bekendte med. Der er derfor rig mulighed for at gemme festmixes eller personlige favoritter, som kan placeres som genveje direkte i "Favorit"-fanen på hovedskærmen. Muligheden for tabsfri afspilning af eksempelvis FLAC-formatet taler for køb af 301-modellen, da man her får mulighed for direkte tilslutning af afspilleren til et anlæg via den optiske udgang. Desværre mangler fjernbetjeningen en dedikeret musik-genvej, så betjening af musikken kræver til en hvis udstrækning brug af et TV for at starte en afspilningsliste.

Den nye Apple TV med 1080p
Afspilning af et musikalbum. Hvis der er hentet albumcover kan dette vises under afspilning.


Billedvisning kan også klares direkte i boksen, hvor man blot navigerer til den mappe hvor fotosamlingen er gemt. Der findes forskellige fremvisningsmetoder, men på grund af interfacets lidt "Windows"-agtige opbygning med mapper er billedfremvisningen ikke så lækkert udført, som man eksempelvis ser det på interfaces til smartphones eller i Apple TV. Man er ydermere begrænset til visning af JPG, PNG, BMP eller GIF billeder, hvilket udelukker ukomprimerede RAW billedfiler (selv open source formatet DNG). Det er muligvis ikke et større tab for de fleste, men alligevel lidt en skuffelse når man nu kan afspille tabsfri video og musik.

Øvrige funktioner

I tilfælde af at du benytter 301-modellen vil den interne harddisk i afspilleren kunne tilgås direkte fra dit netværk, hvilket essentielt gør den til en lille NAS-server (med de lagerbegrænsninger én 2.5" HDD sætter). Ethernet-hastigheden på 1 Gbit/s i 301'eren gør medieoverførsler hurtige selv for film i BluRay-størrelse. Installerer du en USB-enhed til Dune-afspillerne kan denne også formatteres som et systemdrev, hvorved den på samme måde kan tilgås over netværket.

En feature vi desværre ikke kunne afprøve var muligheden for benyttelse af boksene som TV modtager i form af IPTV eller DVB-T. I princippet skulle det være muligt, at bruge boksene som modtager for eksempelvis TDC Home Trio eller Waoo. At dømme efter folks erfaringer i andre fora, så er brugen af Digital TV-funktionen dog ligeledes ikke en plug'n'play løsning og der kræves tilkøb af en USB-dongle før funktionen kan bruges. Hvis man først har fået det aktiveret, så skulle der dog ydermere være mulighed for optagelse direkte i Dune-boksenes hvis man har lagerplads tilsluttet - hvordan man så end får tilsluttet både en USB-lagerplads og en USB DVB-T dongle skal jeg lade være usagt... måske understøttes USB-hubs. Vi hører gerne fra brugere, der har benyttet deres afspiller til dette formål - giv dit besyv med i den tilhørende forumtråd (se nederst).

Konklusion

HDI har med deres TV-serie af Dune-modellerne skabt en række afspillere, som henvender sig til den mere beskedne hjemmebio-entusiast, eller blot brugeren, der ikke har behov for at kunne tilslutte BluRay-drev eller 3 TB intern harddisk.

I en tid hvor Smart-TV er særdeles hot, så kan det dog undre, at man finder så få (læs: ingen) funktioner, som kan give nyere TV eller en afspiller som Apple TV det mindste kamp til stregen. Man har i stedet videreført sin ekspertise inden for afspilning af film og denne diciplin mestrer afspillerne da også til fulde. Filmunderstøttelsen og afviklingen af samme fejler intet, og selv tunge film med bitrater på 50 Mbit/s eller mere afvikles uden problemer (via Ethernet-tilslutning).

Interfacet virker en smule uddaterede ift. andre afspillere på markedet, men som ren filmafspiller kan dette dog kompenseres vha. 3. parts interfaces, som til gengæld tager sig pænt ud. Det kan anbefales enhver, der overvejer brugen af Dune-afspillere, at forsøge sig med en af de alternative film-interfaces for et lidt mere appellerende udseende.

Bortset fra den fysiske fremtoning, så er Dune HD TV-101 og 301 to ret ens maskiner, hvilket ikke er underligt set i betragtning af, at det er samme chipsæt der driver de to. For de godt 300 kr. der er i prisforskel får man i 301'eren mulighed for tilslutning af en intern 2.5" harddisk, en ekstra lyd- og videoudgang, en bedre fjernbetjening, samt et IR-øje til at gemme boksen væk i et skab. Med i kassen til 301'eren følger også et HDMI-kabel, hvilket der åbenbart ikke kunne blive råd til på 101'eren, så hvis man forestiller sig, at blot én af disse features kunne være anvendeligt, så er der en del der taler for 301'eren frem for 101'eren. Har man derimod kun brug for en netværksafspiller, så får man altså samme oplevelse med 101'eren.

Alt i alt er Dune HD TV udmærkede afspillere - så længe man kun har tænkt sig at afspille film.

Pris og forhandler:



Flydende filmafvikling
Hurtigt interface
Bred formatsupport
NAS-funktionalitet
Mulighed ofr 3. parts software


Kedeligt interface
Manglende apps/tjenester
Dårlig musikstyring



Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |

'Dybet', 'Aliens', 'Titanic' og 'Livsfarlig løgn' endelig klar i 4K i Danmark

26 Mar 2024 |

Disney Sjov vender tilbage på dansk tv

26 Mar 2024 |