Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDigitalt Tv og HDTV - FlatpanelsDK

Digitalt Tv og HDTV

29 Oct 2009 | Rasmus Larsen |

Er du stadig lidt forvirret mht. de mange termer og teknologier knyttet til digitalt Tv og HDTV? Så få styr på det hele i denne artikel, hvor Flatpanels kigger på hvad begreber som DVB-T, DVB-C, mpeg4 og HDTV egentligt er for nogle størrelser.



Vi kigger også nærmere på hvad fremtiden bringer på Tv markedet. Den digitale overgang er overstået, men næste digitale overgang sker i 2012. Læs videre..


Vores store HDTV tema ruller! Vi bringer nyheder, anmeldelser og artikler og kigger nærmere på mulighederne der findes for HDTV og digitalt Tv på det danske marked. Følg vores store HDTV og Digitalt Tv Tema her


Digitalt Tv er ikke HDTV



Digitalt Tv har eksisteret i nogle år efterhånden og betyder, at man modtager Tv signalet digitalt i stedet for analogt. Digitalt Tv kan modtages over antenne såvel som parabol og kabel-tv. Digitalt Tv er imidlertid ikke det samme som HDTV (high definition Tv).



Med digitalt Tv menes en pendant til de analoge signaler, som du lige nu kan modtage f.eks. fra dit kabel-tv stik i væggen. Modsat det analoge signal, modtager du nu signalet digitalt, hvilket betyder mindre støj og generelt bedre billede. Opløsningen er dog den samme som de signaler du altid har modtaget, og der er således et langt stykke vej op til HD signaler.

HD signaler er som sådan også digitale signaler, men kaldes i dag HD eller HDTV.




HD vs SD


Hvor HD opløsningen i dag er enten 1920x1080 (1080p) eller 1280x720 (720p), er analogt og digitalt Tv i Danmark og Europa typisk 720x576 (576i). Et HDTV signaler indeholder således væsentligt flere punkter end et konventionelt Tv signal, og derfor kan detaljegraden øges.



Digitale tunere



Når forskellen mellem digitalt Tv og HDTV er på plads, skal man være opmærksom på, at der findes forskellige typer af modtagere alt efter om du modtager Tv fra en stue/husantenne, kabel-tv eller parabol. En modtager kaldes for en tuner, og der findes i dag tre forskellige typer tunere til digitale signaler.



Tunere til digital modtagelse kaldes DVB (Digital Video Broadcasting) og de tre standarder hedder DVB-T, DVB-C og DVB-S.




Hus- & stueantenne

Hvis du stadig har en husatenne på taget, kan du benytte denne til at modtage digitalt Tv. Alternativt kan du også benytte en lille stueantenne, som i langt de fleste tilfælde er en lige så god løsning.




For at modtage digitalt Tv over antennenettet, kræves en DVB-T (t for terrestrial) tuner. I dag har de fleste nye Tv en indbygget DVB-T tuner og kan derfor modtage følgende kanaler digitalt: DR1, DR2, DR Update og TV2. Fra den 1. november kan du også modtage DR HD, DR Ramasjang og DR K.




Kabel Tv

Hvis du modtager kabel-tv i dag og får signalet direkte fra væggen, modtager du med stor sandsynlighed et analogt kabel-tv signal.
Hvis du vil modtage dette signal digitalt, skal du bruge en tuner af typen DVB-C (c for cable). Denne tuner kan du enten købe som en separat boks, der står ved siden af Tv’et eller købe et Tv med en indbygget DVB-C tuner.




Hvis du vælger den eksterne boks, får du denne fra din udbyder af kabel-tv, som typisk er TDC (YouSee) eller Telia Stofa. Eksempler på DVB-C tunere er TDCs (YouSee) Selector og Telia Stofas Zaptor.



Hvis du har et Tv med en indbygget DVB-C tuner, skal du have et dekoder-kort fra din udbyder, som igen typisk er enten TDC (YouSee) eller Telia (Stofa).




Parabol

I dag modtager en stor del af befolkningen også Tv over parabol. For at modtage digitalt over en parabol kræves en DVB-S (s for satellite) tuner.




Det er sjældent, at DVB-S tunerne er integreret direkte i Tv’et, og derfor kræves typisk en ekstern DVB-S tunerboks.





Analog er en anden historie



Hvad du lige har læst, gælder imidlertid ikke for de analoge signaler, og i denne forbindelse kan du glemme begreberne DVB-T, DVB-C og DVB-S.



Hvis du vil modtage analoge signaler, som du har gjort på dit kasse-Tv, skal du ikke tænke på ekstra bokse eller specielle former for tunere. I dag kan stort set enhver analog tuner nemlig modtage analoge signaler fra både kabel-tv og hus/stueantenner.



Næsten samtlige nye Tv kommer med en indbygget analog tuner, så du altid kan modtage dit Tv i analog format. Med ankomsten af fladskærme går vi dog mod den digitale alder, da en fladskærm er et digitalt display. Fladskærme arbejder derfor også typisk bedre med de digitale signaler.



Mpeg-2 og mpeg-4



Når man sender et Tv signal, være det gennem antennenettet, kabel-tv eller parabol, komprimeres signalet typisk. Det kræver en del båndbredde at sende Tv signaler, så derfor er dette en nødvendighed. Nogle signaler er mere komprimeret end andre, men fælles gælder det, at man enten bruger mpeg-2 eller mpeg-4 til dette.
Mpeg-4 kan også optræde som H.264 i Tv sammenhæng.



Mpeg-2 er det traditionelle komprimeringsformat, som bruges på DR1, DR2, DR Update og TV2 over antennenettet. Mpeg-4 er en forbedret komprimeringsform, der kan få samme billede til at fylde mindre, når det skal sendes fra udbyderen til forbrugeren - eller få bedre billedkvalitet.



Et digitalt signal kan både bruge mpeg-2 og mpeg-4, men når man går over til HDTV kanaler, bliver mpeg-4 en nødvendighed.





Mange gamle fladskærme har kun tunere der understøtter mpeg2. Alle nyere fladskærme understøtter dog mpeg4. Understøtter din fladskærm ikke mpeg4 for den pågældende type tuner, kræves derfor en ny tuner enten integreret i Tv’et eller som en separat boks, typisk kaldet en settop boks.



Mpeg-2 og mpeg-4 diskussionen gælder for kabel-tv (DVB-C), antenne-nettet (DVB-T) og parabol (DVB-S).

Næste generation af DVB-T hedder DVB-T2 og bliver højest sandsynligt det navn, som standarden optræder under i fremtiden.



Fremtiden på Tv markedet


Antennenettet (DVB-T)

1. november 2009 skiftede man til et digitalt sendenet for antenne-nettet. Det betyder altså, at man ikke længere kan modtaget analogt Tv over husantenne eller stueantenne, og nu skal have fat i en DVB-T tuner for fortsat at se Tv. Det hele er nu i digitalt format og det analoge antenne-net er dødt.



I forbindelse med den digitale overgang åbnede DR også op for tre nye DR kanaler, henholdvis DR Ramasjang, DR K og DR Update. Dette omfatter blot den offentlige del af antenne-nettet, som er en del af medielicens-aftalen. Når denne er betalt, kan du gratis hente alle DR kanaler og TV2 ned på dit Tv.



Boxer står for det kommercielle

I takt med overgangen bliver det også muligt at abonnere på programpakker over husantenne, ligesom det kendes fra f.eks. kabel-tv og parabol i dag.

Det er det svenske firma Boxer, der skal administrere den kommercielle del af antenne-nettet fra 2009 og fremad. Samtidig med, at man går over til et rent digitalt antennenet i 2009, åbnes der også yderligere kapacitet; de såkaldte MUX.

I dag har vi DR1, DR2, DR Update og TV2, som alle ligger på MUX1 (som er gratis at hente fra). Efter 1. november 2009 bliver også MUX2 (også gratis) til MUX6 tilgængelige.

MUX2 vil indeholde nye public service kanaler fra DR, herunder DR Ramasjang, DR K og DR HD.




Boxer skal stå for DVB-T nettet


Fra MUX3 til MUX6 vil Boxer udbyde forskellige programpakker, som bliver betalingskanaler.



Har du en fladskærme der kun er kompatibel med mpeg-2 kan du i dag kun modtage kanalerne på MUX1 på antennenettet; altså DR1, DR2 og TV2.

Ønsker du derimod at modtage de nye public service kanaler som fra DR (samt DR Update, der flytter) over antenne-Tv, skal du have en mpeg-4 kompatibel tuner. Betalingskanalerne er også mpeg-4 og skal desuden bruge en form for kortlæser i DVB-T tuneren, som kan afkode signalet fra Boxer.



Det er således ikke kun HDTV kanaler der bliver mpeg-4, men også de nye digitale Tv kanaler.
Der findes MUX7 og MUX8, men disse er ikke frigivet endnu.



I 2012 sker der endnu en ændring på antennenettet. Fra 2012 bliver MUX1 nemlig også en mpeg-4 platform og derfor skal du senest i 2012 have en DVB-T tuner der understøtter mpeg-4, hvis du vil se DR1, DR2 og TV2. Du kan dog allerede nu foreberede dig og åbne op for de tre nye DR kanaler ved at købe en DVB-T tuner med mpeg4 (eller have denne indbygget i fladskærmen).




Parabol/Satellit-Tv (DVB-S)

Canal Digital og Viasat er udbyderne af parabol/satellit-Tv i dagens Danmark. Canal Digital har længe kørt med en ren digital platform, hvorfor de også betragtes som udbyderen med generel bedst kvalitet. Canal Digital har også været forgangsmænd for udbredelsen af HDTV og har i dag 15 HDTV kanaler i alt.



Det er sjældent der er indbyggede DVB-S tunere i Tv, som kræves til parabol-Tv. Det er dog begyndt at komme i flere modeller fra 2010. Se en liste her.
Canal Digital og Viasat har derfor eksterne bokse, der er en form for ekstern DVB-S boks. Her benytter man allerede i stor stil mpeg4, blandt andet fordi man har en væsentlig del HDTV kanaler.



Kabel-tv (DVB-C)

For kabel-tv er historien ikke helt den samme, men overgangen til digitalt vil højest sandsynligt også ske indenfor nogle år. Man kan allerede i dag vælge digitalt kabel-tv hos f.eks. YouSee og Telia Stofa. Det kræver en DVB-C tuner. I dag kører digitalt kabel-tv med mpeg-2, og HD kabel-tv med mpeg-4. Der er ikke faste planer for en eksklusiv overgang til mpeg-4.
Parabol er allerede digitalt og der findes også HDTV kanaler på parabol.



Læs mere om digitalt Tv og HDTV i vores store HDTV og Digitalt Tv Tema.



Vil du have forslag til fladskærme der kan håndtere digitalt Tv og HDTV, så kig i vores liste med anbefalinger her: TV- og monitoranbefalinger

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |

'Dybet', 'Aliens', 'Titanic' og 'Livsfarlig løgn' endelig klar i 4K i Danmark

26 Mar 2024 |