Guide: Her kan du se film & tv-serier i 4K UHD og HDR - FlatpanelsDK
Panasonic OLED

Guide: Her kan du se film & tv-serier i 4K UHD og HDR

18 Nov 2016 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Det er blevet nemmere at finde indhold i den fantastiske billedkvalitet, men markedet overflyder ikke ligefrem. FlatpanelsDK giver overblikket over, hvor man får fat i film og tv-serier i 4K Ultra HD-opløsning og HDR (High Dynamic Range) – lige fra UHD Blu-ray til streaming – samt hvad det teknisk kræver.

Guiden opdateres løbende

Guide til indhold i 4K og HDR

’4K Ultra HD’ er en opløsning på 3840x2160 pixels, som er fire gange højere end Full HD (1920x1080). Det giver flere detaljer i billedet. HDR står for ”High Dynamic Range” og udvider lysdynamikken samt farverummet i indhold. Til sammen kan de to nye teknologier give et kraftigt løft af billedoplevelsen.

For at kunne læne sig tilbage og nyde oplevelsen, kræver det dog, at du fodrer husalteret med indhold, som er skabt i UHD og HDR. Mange moderne skærme kan opskalere til begge formater, men det kan ikke sammenlignes med ægte materiale. Dette betyder naturligvis, at du skal have fat i skiver eller tjenester, som tilbyder UHD og HDR.

Læs også: HDR (High Dynamic Range) på tv-skærme forklaret

Herudover er der nogle tekniske forhold, som man bør være opmærksom på. Du skal eksempelvis have en ny Blu-ray-afspiller, hvis du vil satse på skiver. Det er heller ikke altid nok, at dit spritnye Ultra HD-tv har en app til f.eks. Netflix. Tv’et skal nemlig kunne dekode streaming i den højere kvalitet – ellers får du maksimalt HD-kvalitet fra streamingtjenesten. Herudover skal streamingudbyderen til tider certificere skærmen før der åbnes for sluserne til den bedste kvalitet.

Teknisk kan indhold i UHD og HDR leveres komprimeret i et af to komprimeringsformater:
 • HEVC (branchestandard - efterfølger til MPEG4)
 • VP9 (Googles standard - HDR kræver VP9 Profile 2)

 • HEVC er mest udbredt, men visse tjenester kræver VP9. Begge formater skal understøttes i hardwaren af tv-skærmen eller boksen.

  I tabellen herunder har vi inkluderet hvem, hvad og hvordan. Læs mere om hver enkelt tjeneste/mulighed i afsnittene efter tabellen.  4K & HDR i Danmark

  Følgende tjenester og muligheder er officielt tilgængelige i Danmark og du kan derfor uden videre købe eller tegne abonnement. Længere nede har vi inkluderet tjenester i USA, som kan tilgås vha. unblocking-tjenester.  UHD Blu-ray

  Ultra HD Blu-ray

  Ultra HD Blu-ray bygger ovenpå den gamle Blu-ray-standard og tilbyder filmskiver i Ultra HD og HDR. Udvalget af film har rundet 50 titler i Danmark, men for at opleve dem skal du have en UHD Blu-ray-afspiller. Skiverne kan ikke afspilles i den højere kvalitet på din gamle afspiller. Samsung, Panasonic og Microsoft (Xbox) har afspillere i handlen. Herudover skal du bruge et Ultra HD-tv; gerne med HDR.

  Det er stadig på skiverne, at man får den bedste billedkvalitet, da bitrate (eller komprimeringsgraden) ikke er lige så presset som på streamingtjenesterne.

  Indhold: The Revenant, Life of Pi, X-Men, The Martian, Star Trek, m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 (Dolby Vision fra 2017)
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Blu-ray-afspiller
  Netflix HDR

  Netflix

  Netflix begyndte at streame i 4K Ultra HD-opløsning i april 2014 og udvidede med HDR i april 2016. Indtil videre er det primært Netflix’s egne tv-serier og film, som ligger tilgængelige i den højere billedkvalitet. Selskabet har lovet at udvide kataloget markant over de kommende år da alle nye produktioner optages i UHD+HDR.

  For at få adgang til Netflix’s bedste billedkvalitet skal du have et Ultra HD-tv med HEVC og en Netflix app. Netflix skal også have godkendt tv’et. Det er de fleste nyere modeller, men ikke alle. Alternativt skal du bruge en boks såsom Nvidia Shield, PlayStation 4 Pro eller Chromecast Ultra. Netflix anbefaler en internetforbindelse på min 25 Mb/s.

  Indhold: House of Cards, Daredevil, Breaking Bad, Marco Polo, Sense8 m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks, som er ”Netflix Recommended” + dyreste abonnement
  YouTube HDR

  YouTube

  YouTube har tilbudt streaming i 4K længe før mange andre og understøtter sågar 8K. Tjenesten består dog primært af brugergenereret indhold, hvilket vil sige, at man typisk finder flotte naturscener og timelapse-optagelser i de høje opløsninger – ikke film og tv-serier. YouTube lancerede også HDR-streaming den 8. november.

  YouTube’s 4K-indhold kan ses på enhver PC, da det ikke er kopibeskyttet. Vil du set på dit Ultra HD-tv skal du sikre dig, at tv’et har såkaldt VP9-dekodning. VP9 er Google’s eget komprimeringsformat og et alternativ til HEVC. For at modtage HDR fra YouTube kræves VP9-Profile2. Det kræver ny hardware, som nogle kun udvalgte 2016-skærme har.

  Indhold: Timelapses og andet brugergenereret indhold
  Opløsning: Op til 8K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: VP9 (HDR kræver VP9 Profile 2)
  Kræver: UHD Smart TV eller boks
  Viasat Ultra

  Viasat Ultra

  Viasat har lanceret første tv-kanal i Ultra HD med ’Viasat Ultra’. Det er en sportskanal, som vil sende primært fodbold i den høje opløsning. Indledningsvis dækker det over Premier League, Champions League og La Liga. Når kanalen ikke sender live-sport fyldes op med indhold fra Red Bull TV. NHL sendes også i 4K. Der sendes ikke i HDR.

  Tv-kanalen kan ses hos Viasat. Dit TV skal have HEVC-chip og der skal indsættes et CA-modul fra Viasat. Ellers kan du købe deres nye 4K-boks. Herudover tilbyder Waoo kanalen via boks og Stofa via CA-modul. Kanalen tilbydes ikke hos YouSee, Boxer eller Canal Digital.

  Indhold: Sport
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD-tv eller tv-boks
  Google Play Film 4K

  Google Play Film (fra november)

  Google vil begynde at udleje og sælge film i 4K Ultra HD fra november 2016. Det blev bekræftet, da selskabet præsenterede den nye ’Chromecast Ultra’. De præcise detaljer kendes endnu ikke, men udvalget af film i den høje opløsning er naturligvis stadig begrænset, så det bliver ikke hele kataloget.

  Google har heller ikke kommenteret på, hvilke enheder, man kan se med fra, udover Chromecast Ultra. Det vides ikke om film også bliver tilgængelige i HDR-format.

  Indhold: Film
  Opløsning: Op til 4K
  HDR-format: ?
  Komprimeringsformat: ? (sandsynligvis VP9)
  Kræver: Chromecast Ultra (evt. andre)
  Amazon Video 4K

  Amazon Video (fra december)

  Amazon overgås efter flere estimater kun i udbredelse af Netflix. Amazon producerer selv film og tv-serier og har som bekendt rettigheder til det nye ’Top Gear’ program; ’The Grand Tour’. Hidtil har de kun streamet ud i få lande, herunder USA, men fra december starter Amazon en global udrulning, som også bringer tjenesten til Danmark. Indtil videre er det kun bekræftet, at The Grand Tour kan ses på vores kanter, men rygterne går på, at det er en større udrulning.

  Amazon tilbyder 4K Ultra HD såvel som HDR (både via HDR10 og Dolby Vision). Ud over at være en abonnementstjeneste, lejer Amazon film og tv-serier ud enkeltvis.

  Indhold: The Grand Tour, The Man in The High Castle, Transparent m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks

  Love Nature 4K

  Love nature

  Love Nature handler, som navnet indikerer, om naturprogrammer. Det er verdens største katalog af dokumentarer om dyreliv og natur i op til 4K-kvalitet, siger de. Tjenesten tilbydes officielt i 32 lande, herunder Danmark, og koster 43 kr/md. for fuld adgang uden reklamer. En procentdel doneres til velgørende formål. Der er en 30 dages prøveperiode.

  Der tilføjes årligt ca 200 timers underholdning i 4K-kvalitet. Love Nature kan ses i 4K-kvalitet på Android TV fra Sony og Philips samt Nvidia Shield-boksen. Tjenesten findes også på visse andre enheder, såsom Apple TV og PC/Mac i HD-kvalitet. Der tilbydes ikke HDR-kvalitet.

  Indhold: Natur- og dyredokumentarer
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: Android TV og bokse
  UltraFlix 4K

  Ultraflix

  Ultraflix bryster sig af at have det største katalog af indhold i 4K Ultra HD. Tjenesten tilbydes i Europa, USA og Canada. I mange kredse kritiseres tjenesten dog for dels at opskalere HD-indhold og sælge det som 4K, dels for at have for lav bitrate. Der tilbydes ikke HDR.

  Ultraflix findes bl.a. på Android TV, herunder Sony TV og Nvidia Shield samt på Samsung TV. Udvalgt indhold kan ses gratis, så det er nemt at komme i gang. Andet indhold kan lejes fra $10 og op.

  Indhold: Film, IMAX-naturproduktioner, koncerter mm.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV samt bokse
  Mad Max 4K

  Demoindhold i 4K + HDR

  Hvis du gerne vil have lidt demoindhold til at opdage potentialet i din skærm, så findes der videofiler, som kan downloades og lægges over på en USB-nøgle/harddisk.

  Vi anbefaler sædvanligvis siden demo-uhd3d.com, som har et stort udvalg, herunder mange af de demofilm, som producenterne selv bruger på messer og i butikker. Her er demofiler i både 4K UHD og HDR. Der findes andre sider, hvis du søger efter eksempelvis ”uhd demo” på Google.

  Kræver: UHD-tv + USB-nøgle


  Amerikanske tjenester

  Følgende tjenester er endnu ikke lanceret officielt i Danmark, men internettet er globalt – grænsebomme er kunstigt opsat. Disse kan omgås med diverse unblocking-tjenester. Vi har derfor inkluderet dem for helhedens skyld, såfremt du har mod på at prøve.  Vudu 4K

  Vudu

  Vudu er en amerikansk filmtjeneste, som sælger og udlejer film, ligesom iTunes og Blockbuster i Danmark. De har et sundt udvalg af film i 4K UHD og er desuden begyndt at tilføje HDR-kvalitet – dog kun i Dolby Vision til at starte med. Vudu er en af de få, som tilbyder lyd i Dolby Atmos.

  Vudu lancerede også for nylig en gratis version af deres tjeneste, ”Vudu Movies on Us”, hvor du kan se film med reklamepauser. Det er en oplagt måde at afprøve tjenesten på. Film koster typisk $10 at leje og $25 at købe.

  Indhold: The Lego Movie, Edge of Tomorrow m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks
  Sony Ultra 4K

  Sony Ultra

  Sony lancerede i 2016 den såkaldte ”Ultra” streamingtjeneste. Det er igen en filmtjeneste, som udlejer og sælger film enkeltvis. De fleste titler er fra Sonys eget Hollywood-studie, men de tilbyder også film fra andre studier. Der tilbydes både 4K UHD og HDR.

  Sony Ultra er kun på Sonys egne enheder og det dækker pt. udelukkende over 2015 og 2016 Android TV. Selskabet håber på, at tjenesten kan få købere til at vælge Sony TV fremfor andre mærker. Selskabet vil senere lancere tjenesten på PC (kræver en 7-gen Intel processor af hensyn til DRM). Underligt nok findes den ikke på PlayStation 4 Pro.

  Indhold: Elysium, Concussion, Spider-Man m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Sony Android TV (snart PC)
  FandangoNOW 4K

  FandangoNOW

  FandangoNOW hed tidligere M-Go og udlejer og sælger film enkeltvis. Ud over at streame film tilbydes en download-funktion (Vidity), såfremt der er tilsluttet en USB-harddisk med den rigtige krypteringsteknologi.

  Selskabet siger, at de har et katalog på over 40.000 titler, men kun en mindre andel er i 4K og HDR. Nye film i den højeste kvalitet koster typisk 30 dollars at købe. Tjenesten er tilgængelig på tværs af enheder, men for 4K/HDR kræves et LG eller Samsung TV eller en Roku-boks.

  Indhold: The Revenant, The Martian, X-Men m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Samsung og LG TV samt Roku-boks
  Del endelig dine erfaringer med at opstøve film og tv-serier i 4K og HDR i kommentarfeltet herunder.

  Bliv også klogere i 4K HDR temasektionen  Del på:


  Flere fokusartikler

  Viaplay 4K sport

  Viaplay streamer nu sport i krystalklar 4K-kvalitet

  03 May 2017 | Rasmus Larsen |
  Sport i TV

  Pristjek: Her får du mest sport for pengene

  02 Apr 2017 | Samlino |
  Multi HDR

  Nævn ikke formatkrigen

  27 Mar 2017 | Yoeri Geutskens |
  Viaplay

  Viaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu

  23 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |
  Panasonic EZ1000

  Første indtryk af Panasonics EZ1000 OLED

  13 Feb 2017 | Rasmus Larsen |
  Geoblokering

  Nye EU-regler for geoblokering: Reaktioner fra de danske aktører

  10 Feb 2017 | Rasmus Larsen |
  Smart TV

  CES 2017 trends: Hvad skal der ske med "Smart TV"?

  10 Feb 2017 | Rasmus Larsen |
  Sony 2017 event

  Et nærmere kig på Sonys 2017 tv-skærme

  06 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |