Guide: Her kan du se film, serier & sport i 4K UHD og HDR - FlatpanelsDK
OLED

Guide: Her kan du se film, serier & sport i 4K UHD og HDR

18 Nov 2016 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Det er blevet nemmere at finde indhold i den fantastiske billedkvalitet, men markedet overflyder ikke ligefrem. FlatpanelsDK giver dig overblik over, hvor du får fat i film, serier, tv-programmer og sport i 4K-opløsning og HDR – fra UHD Blu-ray til streaming og kanaler – samt hvad det teknisk kræver.

Opdateret 23.06.17: Netflix kan ses i 4K på en Kaby Lake-baseret Windows 10 PC via Edge-browseren.
Opdateret 22.06.17: UHD Blu-ray har fået Dolby Vision, Amazon Video tilføjet i oversigten, Viaplay tilbyder sport i 4K, Google Play opdateret, Videobutik på Xbox har fået film i 4K HDR, tabel opdateret & smårettelser

Guide til indhold i 4K og HDR

’4K Ultra HD’ er en opløsning på 3840x2160 pixels, som er fire gange højere end Full HD (1920x1080). Det giver flere detaljer i billedet. HDR står for ”High Dynamic Range” og udvider lysdynamikken samt farverummet i indhold. Tilsammen kan de to nye teknologier give et kraftigt løft af billedoplevelsen.

For at kunne læne sig tilbage og nyde oplevelsen, kræver det dog, at du fodrer husalteret med indhold, som er skabt i UHD og HDR. Mange moderne skærme kan opskalere til begge formater, men det kan ikke sammenlignes med den ægte vare. Dette betyder naturligvis, at du skal have fat i skiver eller tv-tjenester, som tilbyder UHD og HDR.

Læs også: HDR (High Dynamic Range) på tv-skærme forklaret

Herudover er der nogle tekniske forhold, som man bør være opmærksom på. Du skal eksempelvis have en ny Blu-ray-afspiller, hvis du vil se skiver i 4K/HDR. Det er heller ikke altid nok, at dit spritnye Ultra HD-tv har en app til f.eks. Netflix. Tv’et skal nemlig kunne dekode streaming i den højere kvalitet – ellers får du maksimalt HD-kvalitet. Herudover skal streamingudbyderen til tider certificere skærmen før der åbnes for sluserne til den bedste kvalitet.

Teknisk kan indhold i UHD og HDR leveres komprimeret i et af to komprimeringsformater:
 • HEVC: Branchestandard og efterfølger til MPEG4)
 • VP9: Googles standard (HDR kræver VP9-2)

 • HEVC er mest udbredt, men visse tjenester kræver VP9. Begge formater skal understøttes i hardwaren af tv-skærmen eller boksen.

  I tabellen herunder har vi inkluderet hvem, hvad og hvordan. Læs mere om hver enkelt tjeneste/mulighed i afsnittene efter tabellen.  4K & HDR i Danmark

  Følgende tjenester og muligheder er officielt tilgængelige i Danmark og du kan derfor uden videre købe eller tegne abonnement. Længere nede har vi inkluderet tjenester i USA, som kan tilgås vha. unblocking-tjenester.  UHD Blu-ray

  Ultra HD Blu-ray

  Ultra HD Blu-ray bygger ovenpå den gamle Blu-ray-standard og tilbyder filmskiver i Ultra HD og HDR. Udvalget af film har rundet 117 titler i Danmark, men for at opleve dem skal du have en UHD Blu-ray-afspiller. Skiverne kan ikke afspilles i den højere kvalitet på din gamle afspiller. Samsung, Panasonic, LG, Oppo, Sony og Microsoft (Xbox) har afspillere i handlen. Herudover skal du bruge en Ultra HD-skærm; gerne med HDR.

  Det er stadig på skiverne, man får den bedste billedkvalitet da bitrate (eller komprimeringsgraden) ikke er lige så presset som på streamingtjenester.

  Indhold: The Revenant, Life of Pi, X-Men, The Martian, Star Trek, m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 & Dolby Vision (fra 2017)
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Blu-ray-afspiller  Netflix HDR

  Netflix

  Netflix begyndte at streame i 4K Ultra HD-opløsning i april 2014 og udvidede med HDR i april 2016. Indtil videre er det primært Netflix’s egne tv-serier og film, som ligger tilgængelige i den højere billedkvalitet. Selskabet har lovet at udvide kataloget markant over de kommende år da alle nye produktioner optages i UHD og/eller HDR.

  For at få adgang til Netflix’s bedste billedkvalitet skal du have et Ultra HD-tv med HEVC og en Netflix app. Netflix skal også have godkendt tv’et. Det er de fleste nyere modeller, men ikke alle. Alternativt skal du bruge Nvidia Shield, PlayStation 4 Pro eller Chromecast Ultra. Netflix anbefaler en internetforbindelse på minimum 25 Mb/s, men i praksis er 18-20 Mb/s nok.

  Indhold: House of Cards, Daredevil, Breaking Bad, Marco Polo, Sense8 m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks, som er ”Netflix Recommended” samt Kaby Lake-baseret PC med i Edge-browseren (kun 4K - ikke HDR) + dyreste abonnement  Amazon HDR

  Amazon Video

  Amazon lancerede sin streamingtjenesten globalt, herunder i Danmark, i december 2016 i forbindelse med ‘The Grand Tour’ fra de tidligere ’Top Gear’ værter. Amazon producerer selv tv-serier, film og programmer, som ofte tilbydes i 4K og/eller HDR.

  Amazon kræver ikke ekstrabetaling for at få adgang til den bedre billedkvalitet, men det stadig kun relativt få platforme, som har adgang til Amazon og færre, som kan streamer i 4K/HDR. App’en findes på Smart TV fra Samsung, LG og Sony samt på spilkonsoller (kræves at app’en hentes fra den amerikanske butik).

  Indhold: The Grand Tour, Man in the High Castle, Bosch m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks  YouTube HDR

  YouTube

  YouTube har tilbudt streaming i 4K længe før alle andre og tilbyder sågar 8K. Tjenesten består primært af brugergenereret indhold, hvilket vil sige, at man typisk finder flotte naturscener og timelapse-optagelser i de høje opløsninger – ikke film og tv-serier. YouTube lancerede også HDR-streaming den 8. november 2016.

  YouTube’s 4K-indhold kan ses på enhver PC, da det ikke er kopibeskyttet. Vil du set på dit Ultra HD-tv skal du sikre dig, at tv’et har såkaldt VP9-dekodning. VP9 er Googles eget komprimeringsformat og et alternativ til HEVC. For at modtage HDR fra YouTube kræves VP9-Profile2 (også kaldet VP9-2). Det kræver ny hardware, som kun udvalgte Smart TV fra 2016 og frem besidder.

  Indhold: Timelapses og andet brugergenereret indhold
  Opløsning: Op til 8K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: VP9 (HDR kræver VP9-2)
  Kræver: UHD Smart TV eller boks  Viasat Ultra

  Viasat Ultra

  Viasat har lanceret første tv-kanal i Ultra HD med ’Viasat Ultra’. Det er en sportskanal, som vil sende primært fodbold i den høje opløsning. Indledningsvis dækker det over Premier League, Champions League og La Liga. Når kanalen ikke sender live-sport fyldes op med indhold fra Red Bull TV. NHL sendes også i 4K. Der sendes ikke i HDR.

  Tv-kanalen kan ses hos Viasat. Dit TV skal have HEVC-dekodning og der skal indsættes et CA-modul fra Viasat. Ellers kan du købe deres nye 4K-boks. Herudover tilbyder Waoo kanalen via boks og Stofa via CA-modul. Kanalen tilbydes ikke hos YouSee, Boxer eller Canal Digital.

  Indhold: Sport
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD-tv eller tv-boks  Viaplay

  Viaplay

  Sport i 4K-kvalitet tilbydes også hos Viaplay, som i maj 2017 begyndte forsøg med at streame i den høje kvalitet. Det tilbydes bl.a. fodbold fra Champions League, La Liga og Premier League samt Formel 1. Det hele er stadig meget nyt, men ambitionen er at tilbyde det samme som på ’Viasat Ultra’ kanaler.

  For at få adgang skal du have sportspakken hos Viaplay samt Chromecast Ultra, som er den eneste enhed, der pt. understøttes. Viaplay lover bredere understøttelse i fremtiden. Du skal også have en hurtig internetforbindelse på minimum 25 Mb/s.

  Indhold: Sport
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: Chromecast Ultra + Viaplays sportspakke  Love Nature 4K

  Love nature

  Love Nature handler, som navnet indikerer, om naturprogrammer. Det er verdens største katalog af dokumentarer om dyreliv og natur i op til 4K-kvalitet, siger de. Tjenesten tilbydes officielt i 32 lande, herunder Danmark, og koster 43 kr/md. for fuld adgang uden reklamer. En andel af omsætningen doneres til velgørende formål. Der er en 30 dages prøveperiode.

  Der tilføjes årligt ca. 200 timers underholdning i 4K-kvalitet. Love Nature kan ses i 4K-kvalitet på Android TV fra Sony og Philips samt Nvidia Shield-boksen. Tjenesten findes også på visse andre enheder, såsom Apple TV og PC/Mac i HD-kvalitet. Der tilbydes ikke HDR-kvalitet.

  Indhold: Natur- og dyredokumentarer
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: Android TV og bokse  UltraFlix 4K

  Ultraflix

  Ultraflix bryster sig af at have det største katalog af indhold i 4K Ultra HD. Tjenesten tilbydes i Europa, USA og Canada. I mange kredse kritiseres tjenesten dog for dels at opskalere HD-indhold og sælge det som 4K, dels for at have for lav bitrate. Der tilbydes ikke HDR.

  Ultraflix findes bl.a. på Android TV, herunder Sony TV og Nvidia Shield samt på Samsung TV. Udvalgt indhold kan ses gratis, så det er nemt at komme i gang. Andet indhold kan lejes fra $10 og op.

  Indhold: Film, IMAX-naturproduktioner, koncerter mm.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV samt bokse  Mad Max 4K

  Demoindhold i 4K + HDR

  Hvis du gerne vil have demoindhold, der kan viser potentialet i din nye skærm, så findes der videofiler, som kan downloades og lægges over på en USB-nøgle eller harddisk.

  Vi anbefaler sædvanligvis siden demo-uhd3d.com, som har et stort udvalg, herunder mange af de demofilm, som producenterne selv bruger på messer og i butikker. Her er demofiler i både 4K UHD og HDR. Der findes andre sider, hvis du søger efter eksempelvis ”uhd demo” på Google.

  Kræver: UHD-tv + USB-nøgle

  Amerikanske tjenester

  Følgende tjenester er endnu ikke lanceret officielt i Danmark, men internettet er globalt – grænsebomme er kunstigt opsat. Disse kan nemt og lovligt omgås med diverse unblocking-tjenester. Vi har derfor inkluderet dem for helhedens skyld, såfremt du har mod på at prøve.


  Google Play Film 4K

  Google Play Movies

  Google begyndte at udleje film i 4K Ultra HD i november 2016. Indtil videre tilbydes film i den højeste kvalitet dog kun i USA og Canada på trods af, at den danske pendant ’Google Play Film’ er tilgængelig herhjemme. Ved lancering var der 125 film tilgængelige.

  Det er muligt at købe eller leje film i 4K-kvalitet som dansker hos Google, men det kræver typisk, at man køber gavekort for at betale. Film tilbydes endnu ikke i HDR heller. Du kan kigge med fra Sony Android TV, Chromecast Ultra og Nvidia Shield.

  Indhold: Film
  Opløsning: Op til 4K
  Komprimeringsformat: VP9
  Kræver: Sony Android TV, Chromecast Ultra eller Nvidia Shield.  Xbox 4K

  Xbox One videobutik

  Microsoft begyndte at tilbyde film i 4K-opløsning og HDR i maj 2017. Film i den højeste kvalitet er kun tilgængelige for amerikanere og ved lancering var der kun 1 titel. Microsoft lover flere titler i de kommende måneder.

  Modsat Google, har Microsoft både 4K og HDR. For at få adgang kræves en Xbox One S, altså den nyeste version. Som dansker kan man få adgang ved at skifte region på sin Xbox og derefter betale vha. gavekort.

  Indhold: Film
  Opløsning: Op til 4K
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: Xbox One S
  Vudu 4K

  Vudu

  Vudu er en amerikansk filmtjeneste, som sælger og udlejer film, ligesom iTunes og Blockbuster i Danmark. De har et sundt udvalg af film i 4K UHD og er desuden begyndt at tilføje HDR-kvalitet – dog kun i Dolby Vision til at starte med. Vudu er en af de få, som tilbyder lyd i Dolby Atmos.

  Vudu lancerede også for nylig en gratis version af deres tjeneste, ”Vudu Movies on Us”, hvor du kan se film med reklamepauser. Det er en oplagt måde at afprøve tjenesten på. Film koster typisk $10 at leje og $25 at købe.

  Indhold: The Lego Movie, Edge of Tomorrow m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: Dolby Vision
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Smart TV eller boks
  Sony Ultra 4K

  Sony Ultra

  Sony lancerede i 2016 den såkaldte ”Ultra” streamingtjeneste. Det er igen en filmtjeneste, som udlejer og sælger film enkeltvis. De fleste titler er fra Sonys eget Hollywood-studie, men de tilbyder også film fra andre studier. Der tilbydes både 4K UHD og HDR.

  Sony Ultra er kun på Sonys egne enheder og det dækker pt. udelukkende over 2015 og 2016 Android TV. Selskabet håber på, at tjenesten kan få købere til at vælge Sony TV fremfor andre mærker. Selskabet vil senere lancere tjenesten på PC (kræver en 7-gen Intel processor af hensyn til DRM). Underligt nok findes den ikke på PlayStation 4 Pro.

  Indhold: Elysium, Concussion, Spider-Man m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Sony Android TV (snart PC)
  FandangoNOW 4K

  FandangoNOW

  FandangoNOW hed tidligere M-Go og udlejer og sælger film enkeltvis. Ud over at streame film tilbydes en download-funktion (Vidity), såfremt der er tilsluttet en USB-harddisk med den rigtige krypteringsteknologi.

  Selskabet siger, at de har et katalog på over 40.000 titler, men kun en mindre andel er i 4K og HDR. Nye film i den højeste kvalitet koster typisk 30 dollars at købe. Tjenesten er tilgængelig på tværs af enheder, men for 4K/HDR kræves et LG eller Samsung TV, eller en Roku-boks.

  Indhold: The Revenant, The Martian, X-Men m.fl.
  Opløsning: 4K Ultra HD
  HDR-format: HDR10
  Komprimeringsformat: HEVC
  Kræver: UHD Samsung og LG TV samt Roku-boks  Del endelig dine erfaringer med at opstøve film og tv-serier i 4K og HDR i kommentarfeltet herunder.

  Bliv også klogere i 4K HDR temasektionen  Del på:


  Flere fokusartikler

  Farang C More

  Interview: C More søsætter satsning på originalt indhold

  21 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
  Apple TV gaming

  Bedste spil til Apple TV

  28 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  Sony X800 UHD Blu-ray

  En status på UHD Blu-ray: Afspillere, film, Hollywood & formater

  09 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  YouSee 2017

  Interview: YouSee om fremtiden, tv-oplevelsen, 4K, eksklusivt indhold & platforme

  02 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  Viaplay 4K sport

  Viaplay streamer nu sport i krystalklar 4K-kvalitet

  03 May 2017 | Rasmus Larsen |
  Sport i TV

  Pristjek: Her får du mest sport for pengene

  02 Apr 2017 | Samlino |
  Multi HDR

  Nævn ikke formatkrigen

  27 Mar 2017 | Yoeri Geutskens |
  Viaplay

  Viaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu

  23 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |