Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af Panasonic's 2015 skærme - FlatpanelsDK

Første indtryk af Panasonic's 2015 skærme

26 Feb 2015 | Rasmus Larsen |

Vi bragte et fuldt overblik over Panasonics 2015 skærme for et par dage siden. Her er vores første indryk af skærmene, HDR, bredere farverum, den nye Firefox OS platform, Panasonic’s 65” 4K OLED-prototype og et par andre ting.

Første indtryk af Panasonics nye tv

Panasonic lancerer forskellige tv-skærme i flade og buede varianter – visse med HDR, men flest uden. Ultra HD er det overordnede tema for Panasonic i 2015. Der er stadig ikke konkret information omkring OLED, men Panasonic fremviste endnu engang et 65” 4K OLED-tv ved arrangementet. Det vender vi tilbage til om lidt.

Panasonic buet tv
De nye skærme er nydelige og samtidig beskedne. Den største variation i designudtrykket finder man i de forskellige stande, som skifter afhængigt af modellen. De tynder rammer går igen på nærmest alle modellerne og nogle af de dyrere bruger materialer såsom aluminium.

Generelt harmonerer Panasonics nye LCD-skærme bedre med det moderne hjem end deres plasma-tv gjorde, og vil formentlig stå flot til de fleste stuer. De buede tv er dog lidt tykkere og vil også blive dyrere end deres flade modstykke, siger Panasonic.

Firefox OS er det nye styresystem i skærmen og det opleves væsentlig forbedring i forhold til Panasonics gamle platform, med særlig vægt på ”en god brugeroplevelse”. Vores umiddelbare indtryk er, at Panasonic leverer med en smidig og hurtig brugerflade, som giver intuitiv mening at betjene. Det er så simpelt, at de fleste vil kunne gribe fjernbetjeningen og navigere rundt, hvilket bestemt ikke er normen på tv-skærme.

I skrivende stund er der dog stadig uklarhed om apps, og Panasonic advarer om, at ikke alle apps vil blive klar og konverteret til lanceringen. I stedet kan du forvente adgang til visse ”gamle” apps uden alle de optimeringer, som Firefox OS bringer med sig.

Det er altid svært at bedømme billedkvalitet ved arrangementer, hvor tv-skærme er omhyggeligt opsat til at imponere (og de så bestemt flotte ud). Panasonic havde dog opsat nogle demorum, hvor vi fik mulighed for at kigge nærmere på HDR (high dynamic range) og det bredere farverum (DCI). Det var et interessant indblik ind i fremtidens tv-teknologi, hvor billederne er lysere og har mere ”punch”, farverne er mere naturtro og mørke toner er mere detaljerede.

Netflix og Panasonic meddelte desuden, at Netflix’s 4K HD-streaming vil blive understøttet på de nye 8 serier. Ved arrangementet demonstrerede man HDR med Netflix’s Marco Polo-serie, der lader til at blive noget af det første som vi forbrugere kan opleve i HDR.


High dynamic range

Panasonic understregede, at vi kiggede på en prototype af et HDR-tv og at 8-serierne først senere på året modtager en softwareopdatering, der aktiverer HDR. Grunden er, at man stadig venter på, at branchen når til enighed om en HDR-standard og den bedste praktiske implementering heraf. På trods af forbeholdene fremstod HDR-videomaterialet imponerende. Fotoet herunder fanger ikke rigtig effekten, men HDR-effekterne opleves ofte i himlen eller når solen lyser ind fra siden. På et mere generelt plan kan man sige, at hele dynamikområdet i billedet løftes med HDR. Hvid bliver hvidere, sort bliver sortere og denne kontrast er med til at give liv til billederne.

Panasonic HDR


HDR får billedet til at fremstå mere virkeligt, fremfor et billede i en ramme. Til tider kan HDR dog også blive for lyst, f.eks. på en fuld hvid baggrund, hvor et Netflix log ind i mellem kiggede frem. Panasonic fortalte os, at det netop er scener som disse, man forsøger at finde en god løsning på. Det er ikke meningen, at pupillerne skal sættes på en prøve hver gang en hvid baggrund ruller over skærmen.

Allerede på nuværende tidspunkt er vi rimelig overbeviste om, at HDR har en fremtid i stuen så længe industrien angriber det med den rette forsigtighed; ved at bruge HDR, når det giver mening. Vi har nu set flere demoer og det bedste eksempel på velfungerende HDR-indhold er nok Life of Pi-filmen, men Marco Polo ser også nydelig ud. Panasonic vil støtte op om den åbne HDR-standard og har ingen aktuelle planer om at understøtte Dolby Vision.

Bedre farver og OLED-teknologi

Panasonic ønskede også at vise, hvordan de kan forbedre farverne på vores tv-skærme ved at øge farverummet (i high-end-modellerne). Panasonic hævder, at deres skærme kan gengive 98% af det såkaldte DCI-farverum, som bruges i biografer. DCI indeholder væsentlig flere af de farver, som det menneskelige øje kan se, sammenlignet med det nuværende Rec.709, der bruges i nærmeste alle tv-skærme. De hævder også, at tv-skærme med ”quantum dots” typisk kun når 92% af DCI, og at deres egen fosfor-baserede løsning er langt mere energibesparende.

Panasonic LCD vs. OLED


Vi havde ingen mulighed for at bekræfte disse påstande, men vi fik mulighed for at undersøge det praktiske resultat. Det giver farverne et godt skub i den rigtige retning og ser unægtelig flot ud. Med et bredere farverum kan skærmene gengive nogle af de farver, som vores skærme i dag ikke er i stand til, for eksempel Coca Cola rød. Panasonic sammenlignede i denne forbindelse den nye CX800 med et lille professionel studiemonitor med OLED (fra Sony); en typisk referenceskærm i filmstudier. Hensigten var at vise os, hvordan man nærmer sig OLED-billedkvalitet med et LCD-panel. Og ja, det gør man, men OLED-skærmen fremstod stadig synligt bedre (og er mange gange dyrere).

Vi bliver dog igen nødt til at påpege, at man ikke får gavn af det større DCI-farverum i stuen, med mindre man også får fat på indhold skabt i DCI. Status på forbrugermarkedet lige nu: tæt på 0%.

Apropos OLED, så havde Panasonic endnu engang medbragt sit 65” 4K OLED-TV, som imponerer gang på gang. Det var ganske simpelt - uden sammenligning - det bedste tv på messegulvene. Hvis du allerede har oplevet et af de nye 4K OLED-TV, så kommer det sandsynligvis ikke som en overraskelse, og Panasonic er da også selv enig. De forsikrede os igen, at de arbejder på at lancere et OLED-TV. De fortalte os, at en lancering i slutningen af 2015 lige nu kan kategoriseres som et ”måske”. Vi tror vores øjne, når vi ser det, men vi krydser uden tvivl fingre.

Panasonic 4K OLED


Et trådløs lydsystem

En sidste ting, som vi ønsker at fremhæve, er Panasonics trådløse lydsystem til tv-skærme. Det er ikke det første af sin art, og bliver bestemt heller ikke det sidste. Det er nu nemmere end nogensinde at udvide til surroundsound i stuen. Det kræver ikke længere højttalerkabler i alle husets samlinger, men du slipper naturligvis ikke for strømkablet.

Du kan tilføje flere højttalere til opsætningen efter behag, og lydoplevelsen løftes betydeligt i forhold til de indbyggede tv-højttalere. For at komme i gang skal du have fat i enten ALL70-soundbaren eller ALL30-speakerboardet, da disse fungerer som knudepunkt i systemet. Funktionaliteten er stadig ikke indbygget direkte i tv-skærmene.

Panasonic Multi-room


Panasonic bekræftede ikke, men det lader til, at du også kan bruge højttalerne sammen med andre mærker af tv-skærme.

De nye tv-skærme fra Panasonic lander i foråret og henover sommeren, afhængigt af modellen. Priserne kendes endnu ikke. Følg linket for mere information omkring Panasonic’s 2015 skærme.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |