Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSådan fungerer Apple AirPlay & AirPlay Mirroring - FlatpanelsDK

Sådan fungerer Apple AirPlay & AirPlay Mirroring

14 Sep 2012 | Rasmus Larsen |

Apple lancerede i 2004 AirTunes til at streame musik trådløst mellem enheder. Senere blev systemet udvidet til også at håndtere trådløs streaming af billeder og video, og senest til spil. Navnet blev i den forbindelse ændret til AirPlay og AirPlay Mirroring blev lagt ovenpå. Men hvordan fungerer AirPlay egentlig? Er der kvalitetstab? Og hvad er fordelene ved Apples AirPlay-system fremfor DLNA? FlatpanelsDK går i dybden med AirPlay i denne artikel.

Denne artikel vil tage et kig på den tekniske del af AirPlay. Søger du i stedet information om hvordan du kan bruge AirPlay i dagligdagen kan vi henvise til vores test af Apple TV-boksen

Introduktion til AirPlay

AirPlay er udviklet af Apple og giver mulighed for at streame musik, film, billeder og spil imellem Apple-enheder eller AirPlay-kompatible-enheder. AirPlay fungerer på flere forskellige niveauer og det er eksempelvis også muligt at streame blot lyden til anlægget, mens videoen forbliver på eksempelvis en iPad. AirPlay Mirroring kan også sende hele skrivebordsbilledet fra en Mac eller iPhone/iPad over til en tv-skærm.

Send video, billeder og musik fra en Apple-enhed hen på Tv-skærmen med AirPlay
Send video, billeder og musik fra en Apple-enhed hen på Tv-skærmen med AirPlay


AirPlay bliver ofte sammenlignet med DLNA, men der er fundamentale forskelle på de to streaming-systemer
AirPlay bliver ofte sammenlignet med DLNA, der er et åbent system, hvor brugere også kan streame musik, billeder og film (dog ikke spil) imellem enheder. DLNA findes f.eks. i fladskærms-tv, Blu-ray-afspillere, tablets og meget mere. AirPlay har dog nogle fundamentale forskelle fra DLNA, som gør, at kun en lille del af AirPlay-systemet er sammenligneligt. Resten er ganske unikt og findes ikke i lignende form i dag. AirPlay er derfor ikke det samme som DLNA.

For at forstå AirPlay bliver man nødt til at opdele AirPlay i to elementer, hhv.
  • AirPlay
  • AirPlay Mirroring

    Det er også vigtigt at skelne imellem de to forskellige AirPlay enheder:
  • AirPlay-afsendere (såsom iPhone/iPad/iPod/iTunes)
  • AirPlay-modtagere (Apple TV, AirPort Express og anlæg med indbygget AirPlay)

    Herunder gennemgår vi hvordan AirPlay og AirPlay Mirroring fungerer i to separate afsnit. Vi vil fremover kalde iPad, iPhone og iPod for iOS-enheder.

    Sådan fungerer AirPlay

    Der er ikke nogen, der har kunnet give et fuldstændig svar på, hvordan hele AirPlay-systemet fungerer for Apple holder streng kontrol med AirPlay. Selvom koden er forsøgt opbygget fra grunden af tredjepartsfirmaer, er det stadig ikke alle teknologiske elementer af AirPlay, som kendes. Vi kender dog nok til at gå i detaljer og mange af de ukendte elementer kan vi udlede.

    AirPlay kan deles op i tre elementer, som også hjælper os med at forstå systemet:
  • Fotos
  • Musik
  • Video

    Foto-delen er relativ let at begribe. Her streames billeder blot fra en iOS-enhed over på en tv-skærm via Apple TV-boksen. Billeder sendes uden kvalitetstab, da billedfilen blot overføres til Apple TV-boksens interne hukommelse og vises kort efter. Jo større billede (jo flere megapixels) desto længere tid tager det at få vist på tv-skærmen.

    Med musik- og videodelen bliver det lidt mere kompleks, for her bliver vi igen nødt til at skelne imellem to forskellige scenarier. Du kan enten benytte AirPlay til:
  • At streame musik og video, som er lagret direkte på en iOS-enhed.
  • At streame musik og video, som du har fundet via din iOS-enhed på internettet. Det kan f.eks. være online-videotjenester eller internetradio-tjenester.

    Send video, billeder og musik fra en Apple-enhed hen på Tv-skærmen med AirPlay
    Musik der streames trådløst fra en iPhone til AirPlay-højttalere sendes i Apple Lossless-musikformatet


    Lad os først kigge på musik og video, som er lagret lokalt på en iOS-enhed. Musik bliver streamet i Apple Lossless-format ved 44100 Hz i op til 2 stereo-kanaler indtil videre. Med andre ord uden kvalitetstab, da filen holdes i Lossless-formatet. Video streames i H.264-format uden komprimering (ud over den komprimering der blev foretaget første gang videofilen blev optaget eller behandlet andetsteds), og derfor kan der ind imellem opstå lidt ventetid, før en hjemmevideo på f.eks. iPhone vises på tv-skærmen, da en videofil er ret stor. Jo hurtigere trådløst netværk man har i hjemmet, desto mindre ventetid.

    AirPlay streamer i Lossless-format, og afspiller du media fra internettet streames der direkte fra internetkilden uden konvertering


    Ser du video fra en internetkilde, såsom YouTube eller Netflix på f.eks. din iPad, og streamer du musikken/videoen videre til Apple TV, så sker der noget helt andet. Her giver din iOS-enhed besked til AirPlay-modtageren (f.eks. Apple TV-boksen) om, at der er noget internetindhold, som du vil opleve. Apple TV får dermed godkendelse til at afspille musik eller video direkte fra internettjenesten. Der streames således ikke noget mellem iOS-enheden og AirPlay-modtageren. I stedet åbner AirPlay-modtageren en direkte forbindelse op til internettjenesten, uden kvalitetstab. Kvaliteten er så god, som internettjenesten tillader det.

    Send video, billeder og musik fra en Apple-enhed hen på Tv-skærmen med AirPlay
    Fordi alt indhold krypteres får Apple lov til at sende indhold mellem enhederne


    Android har ikke en pendant til AirPlay fordi Android historisk ikke har været integreret og sikkert nok
    Der er dog visse udfordringer ved dette. For hvordan kan en Apple TV f.eks. få lov til at afspille en film eller et stykke musik fra en abonnementstjeneste uden at logge på? Det burde jo kunne misbruges til piratkopiering. Hele AirPlay-systemet kan dog ikke bruges til at kopiere indhold – f.eks. musik fra en musiktjeneste. Det er umuligt fordi iOS-enheden og AirPlay-modtageren først skaber en direkte godkendelse via et ekstremt sikkert AES (Advanced Encryption Standard) system, der er så sikkert, at ikke engang verdens kraftigste PC’er kan knække det, forlyder det.

    Det hele er muligt fordi Apples økosystem er så ekstremt integreret, at alle enhederne kan snakke sammen på kryds og tværs. Netop fordi økosystemet er så integreret er det muligt at dele indhold mellem enhederne uden fare for piratkopiering. Med andre ord er det netop det integrerede (som nogen fejlagtigt kalder ”lukket”), der giver de åbne muligheder – og desuden en af grundene til at Google stadig ikke har en pendant til AirPlay til Android-økosystemet. Android er ikke integreret og sikkert nok til at lade forbindelser imellem enhederne flyde frit, som det er muligt med AirPlay.

    Sådan fungerer AirPlay Mirroring

    AirPlay Mirroring er senere blevet tilføjet og åbner op for helt andre muligheder. Nu kan brugere sende deres komplette skrivebordsbillede fra en Mac eller kopiere alt der sker på en iOS-enhed over på tv-skærmen via Apple TV-boksen. AirPlay Mirroring åbner nu også op for, at man kan streame spil fra sin iPad eller iPhone over på tv-skærmen via Apple TV-boksen.

    Få billedet fra iPad eller iPhone hen på Tv-skærmen med AirPlay Mirroring
    Få billedet fra iPad eller iPhone hen på Tv-skærmen med AirPlay Mirroring


    Der er store perspektiver i AirPlay Mirroring, men de mest spændende muligheder holdes tilbage af trådløse netværk, der stadig er for langsomme
    AirPlay Mirroring fungerer dog lidt anderledes end AirPlay-delen. AirPlay Mirroring skaber et videostream af skrivebordsbilledet i videoformatet H.246 og streamer kontinuerligt dette til Apple TV-boksen, der sidenhen viser det på tv-skærmen. AirPlay Mirroring er derfor tæt bundet op på grafikkortet i din iPad/iPhone. I praksis tages faktisk samme videosignal, der sendes til skærmen på Mac-computeren eller iPad/iPhone-enheden. Det skal forstås på den måde, at så snart grafikkortet har gjort billederne klar, så kan det streames via AirPlay Mirroring til tv-skærmen. Det sikrer, at der er minimal forsinkelse da man reelt får billedet samtidig med skærmen på iOS-enheden eller Mac-computeren modtager det. Den lille forsinkelse der sker, skyldes i stedet det trådløse netværk i hjemmet. Igen gælder det, at jo hurtigere hjemmenetværk man har, desto lavere forsinkelse.

    Graden af reduktion i billedkvaliteten er der ikke nogen som kan kvantificere endnu (som nævnt er alle detaljer omkring AirPlay ikke kendt), men den er absolut minimal – hvis den overhovedet er der.

    AirPlay Mirroring tillader i øvrigt, at der kan vises to forskellige billeder på henholdsvis tv-skærmen og iPad/iPhone-skærmen. Dermed bliver det muligt at afvikle eksempelvis et spil på tv-skærmen, mens iPhone-enheden bruges som spilcontroller og viser f.eks. racerbanens forløb. AirPlay Mirroring kan også modtage signaler fra flere enheder samtidig. Ejer du to iPad med f.eks. Fifa-fodboldspillet installeret kan I spille mod hinanden ovre på den store tv-skærm ved begge to at aktivere AirPlay Mirroring.

    AirPlay og AirPlay Mirroring udgør til sammen Apples avancerede streamingsystem, men virker som illustreret lidt forskelligt. For brugeren er overgangen imellem de to systemer dog helt flydende. Det smarte ved systemet er, at der altid vælges den mest optimale løsning. Kan der streames direkte fra kilden (f.eks. en internettjeneste), så bliver der gjort det. Kan der ikke, så vil systemet i stedet streame fra iOS-enheden og altid foretrække AirPlay fremfor AirPlay Mirroring. Sidder du f.eks. på internettet med AirPlay Mirroring aktivitet og navigerer du til en hjemmeside med video, så vil din iPad/iPhone automatisk registrere, at der er et internetstream og der skiftes fra AirPlay Mirroring til AirPlay, mens videoen afspilles på tv-skærmen. Når du er færdig skiftes tilbage til AirPlay Mirroring – vel og mærke uden man bemærker overgangen.

    Den nye Apple TV med 1080p
    AirPlay Mirroring gør Apple TV til en spilkonsol


    AirPlay i fremtiden

    AirPlay er flere gange blevet udvidet og i det kommende iOS6 styresystem udvides AirPlay igen. Her får blandt andet Apple TV-boksen mulighed for at sende lyd fra film, spil og tv-serier trådløst videre til eksterne højttalere eller anlæg, som understøtter AirPlay (eller som har en AirPort Express tilsluttet). De nye iPods åbner også for første gang op for AirPlay Mirroring, når de lander i handlen om nogle få dage. Bemærk også, at AirPlay i dag kræver et trådløst netværk, men det forlyder, at Apple arbejder på ”AirPlay Direct”, hvor man kan skabe en forbindelse direkte mellem en iOS-enhed og en musikafspiller med AirPlay indbygget.

    I iOS 6 får Apple TV muligheden for at vise video på tv-skærmen og streame lyden trådløst til eksterne højttalere
    I iOS 6 får Apple TV muligheden for at vise video på tv-skærmen og streame lyden trådløst til eksterne højttalere


    AirPlay vil også løbende blive udvidet til fungere bedre og tættere sammen med spil og apps på iOS-enhederne. For at få fuldt udbytte af spil-delen kræver det dog som nævnt en hurtig trådløs router og ikke før næste generation af WiFi-standarden (læs mere om 802.11ac her) kommer, vil spildelen være helt perfekt.

    Læs også vores test af Apple TV-boksen, hvor vi forklarer, hvordan du kan anvende AirPlay i dagligdagen.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |