Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Hvad er MHL? Og sådan bruger du det - FlatpanelsDK

Guide: Hvad er MHL? Og sådan bruger du det

31 Jul 2012 | Rasmus Larsen |

Du har måske allerede stiftet bekendtskab med MHL-kabler, hvis du har et nyere Samsung, Sony, LG eller Nokia-produkt, men for de fleste er MHL relativt nyt territorium. I denne guide kigger vi nærmere på, hvad MHL er og hvordan det giver brugere af smartphones og tablets mulighed for at sende video og lyd til tv-skærmen.

MHL: Mobile High-Definition Link

MHL står for Mobile High-Definition Link, og kan transportere både Full HD-video og lyd
Du kender allerede HDMI-kabler, som bruges imellem f.eks. Blu-ray-afspillere og tv-skærmen. Tænk på MHL som et tilsvarende kabel; blot designet til mobile enheder, såsom smartphones og tablets.

MHL-standarden er skabt af et konsortium bestående af blandt andet Nokia, Sony, Samsung, Toshiba og Silicon Image. Det lille 5-ben stik kan overføre video i fuld 1080p HD-opløsning, 192khz lyd og 7.1 surround sound-lyd. Der findes både små MHL-kabler og stikindgange/udgange, men MHL kan også konverteres til et HDMI-kabel i den ene ende.

Det unikke ved MHL er imidlertid, at der ikke er dikteret én speciel stiktype og fordi der kun anvendes 5-ben i stikket, kan video og lyd sendes ud vha. en række forskellige kabler og stik via MHL-standarden.

MHL kan forbinde din smartphone eller tablet til en PC-skærme eller tv-skærm
MHL kan forbinde din smartphone eller tablet til en PC-skærme eller tv-skærm


Folkene bag MHL har planer om at udvide MHL til også at kunne fjernstyre fladskærms-tv, når en smartphone eller tablet er tilsluttet – endda på tværs af forskelle mærker. MHL kan samtidig lade din smartphone/tablet op, når enheden er tilsluttet eksempelvis et fladskærms-tv via MHL. Det kræver dog, at fladskærmen understøtter MHL.

Idéen er, at MHL skal gøre det nemmere for brugeren at tilslutte smartphones og tablet til tv-skærmen eller PC-skærmen. MHL kan dog potentielt også benyttes i en lang række andre enheder, hvis producenterne vælger at tage teknologien til sig.

Hvordan ser MHL ud?

Hvordan ser MHL ud? Det kan være svært at give en konkret svar på, og hvis du søger efter billeder på nettet vil du formentlig også finde flere forskellige løsninger. De typiske MHL-løsninger i dag er integreret i de små micro-USB-kabler, men MHL-kabler kan også se anderledes ud.

De første MHL-kabler er betydeligt mindre end HDMI-kabler
De første MHL-kabler er betydeligt mindre end HDMI-kabler


MHL er i dag primært ”tilbehør”, forstået på den måde, at man skal bruge en adapter, der omformer stikket til et HDMI-kabel. Det skyldes, at de fleste fladskærms-tv ikke understøtter MHL, og derfor skal stikket omdannes til HDMI i den ende, som skal tilsluttes fladskærms-tv’et. Har du imidlertid en af Samsung eller LGs nye topmodeller kan du nøjes med et MHL-kabel og du får desuden fuld MHL-understøttelse, herunder også muligheden for at oplade din smartphone samtidig med, at du afspiller film.

Smartphone og tablet med MHL kan forbindes til alle fladskærms-tv via en MHL til HDMI adapter
Smartphone og tablest med MHL kan forbindes til alle fladskærms-tv via en MHL->HDMI adapter


Samsungs Galaxy SII smartphone var den første enhed til at gøre brug af MHL og siden da har Samsung og LG også lanceret PC-monitors og tv-skærme med MHL-indgang. Senere er en række andre MHL-baserede produkter blevet lanceret på markedet, herunder LG-smartphones, HTC-smartphones, receivere fra Onkyo og ikke mindst Samsungs nye Galaxy SIII smartphone.

Hvorfor er MHL nødvendig?

Den opmærksomme forbruger vil nok spørge, hvorfor MHL er nødvendig? Der findes allerede alt for mange stikstandarder i dag, og tv-producenternes manglende evne til at dræbe gamle standarder såsom scart, komposit, komponent, s-video og D-SUB (VGA) tegner ikke godt for MHL. Skal vi nu have endnu flere stik i vores fladskærms-tv? Og når MHL primært bruges sammen med en adapter, hvad er der så galt med HDMI-kabler?

MHL-standardens åbne design kan være både en dyd og en hovedpine


Firmaerne bag MHL håber dog alligevel på at kunne gøre MHL populær. MHL har først og fremmest den fordel, at stikket kan være meget småt og derfor passer perfekt til smartphones og tablets. MHL har også den fordel, at det kan kombineres ind i andre stik til f.eks. opladning eller dataoverførsel; typisk USB-stik. Det kan HDMI ikke.

Alligevel har MHL allerede været omdrejningspunkt i en kontrovers omkring Samsungs nye Galaxy SIII. Forgængeren, Galaxy SII, var den første til at implementere MHL, men med Galaxy SIII skiftede Samsung stiktypen og gjorde med ét slag alt tidligere MHL-udstyr ubrugeligt til stor irritation for købere. MHL-standardens åbne design kan være både en dyd og en hovedpine, da det ikke dikterer én stikstandard. Dit MHL-udstyr og dine MHL-kabler virker derfor ikke nødvendigvis på tværs af producenternes enheder.

MHL vs. AirPlay
Er MHL dødfødt? Er MHL allerede overhalet af bedre trådløse alternativer?


Det største spørgsmål er dog om MHL allerede er overhalet af trådløse standarder? Mange forbrugere overfører allerede deres video og lyd trådløst fra smartphones og tablets til fjernsyn og anlæg via DLNA eller Apple AirPlay – i de fleste af tilfældene uden kvalitetstab, så hvad skal vi bruge endnu en kabelstandard til? Vi får se om MHL får et gennembrud.

Hvad er dine erfaringer med MHL? Har du prøvet det på din smartphone eller mener du det er overflødiggjort af trådløse teknologier?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |