Guide til det bedste Smart TV - FlatpanelsDK
webOS

Guide til det bedste Smart TV

28 Jul 2011 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Smart TV har adgang til internettet via tv-apps, som det kendes fra smartphones. Med apps får du adgang til f.eks. Netflix, Youbio, HBO, Viaplay, YouTube og TV2 Play, såvel som musiktjenester, spil og meget andet. Men Smart TV plages også af forsvindende apps og skiftende platform. Vi giver overblik over Smart TV, apps, og markedet generelt i vores guide.

Opdateret 18.11.2016: Canal Digital GO på Samsung Smart TV
Opdateret 12.10.2016: Nyt layout, nyt afsnit, opdateret tabel (flyttet til første afsnit), oversigt over apps der forsvinder, konklusion opdateret til 2016-forhold
Opdateret 18.8.2016: B&O får Android TV, ny overblikstabel, opdaterede beskrivelser, diverse
Opdateret 19.11.2015: Apps tilføjet i tabellen og visse beskrivelser ændret
Opdateret 2.7.2015: Info om 2015-modeller og seneste apps

Bedste Smart TV

Et godt Smart TV kan defineres ud fra mange parametre, men vi mener, at det skal være brugervenligt, hurtigt og ikke mindst have de tjenester/apps, som brugeren forventer. Det inkluderer naturligvis et bredt udvalg af streamingtjenester.

Desværre kan man ikke købe et hvilket som helst Smart TV i dag og forventer, at de har alle de relevante apps. Dels er det eksklusive aftaler, dels vil visse streamingudbydere bare ikke udvikle til mindre tv-platform. Flere tv-producenter forsøger i dag at opbygge eget tv-styresystem, hvor Google prøver at samle producenter under én fane med Android TV. Paradoksalt nok er der endnu ikke en eneste dansk app til Android TV på trods af at det kører på tværs af Sony, Philips og Bang & Olufsen TV (man kan dog bruge ”cast” fra en telefon/tablet).

Vi har grupperet efter styresystem i tabellen herunder:
 • Android TV bruges af Sony, Philips og B&O
 • LG bruger webOS
 • Samsung bruger Tizen
 • Panasonic bruger Firefox OS


  Apps der forsvinder

  Når tv’et træder ind i internettets alder, åbner der sig en verden af muligheder med filmleje fra sofaen, streamingtjenester og on-demand indhold. Smart TV har potentialet til at blive samme revolution for tv som smartphones er blevet for telefoner, men det kræver, at indholdsudbyderne følger med og at brugeroplevelsen er i top.

  Som tabellen ovenfor afslører, mangler relevante apps på mange platforme. Der er endnu ingen tv-platforme, som giver adgang til det hele, med mindre man er klar til at tilslutte en boks i form af Apple TV. Hvad værre er; apps forsvinder ofte efter du har købt et Smart TV og ejet det et par år.

  Se også guide til mediebokse
  Se også guide til streaming og apps

  De fleste producenter kører dog deres eget løb og forsøger at skabe eget styresystem/platform. Det går desværre ud over brugerne, dels fordi producenterne ikke har software-ekspertisen, dels fordi de ikke opdaterer ældre skærme. De manglende opdateringer betyder også, at ældre TV reelt glemmes efter de er blevet solgt.

  Vi har i nedenstående tablet samlet all møgsagerne for Smart TV, hvilket skulle give dig et indblik i hvor ofte apps forsvinder få år efter køb. I nedenstående artikel kan du læse mere og få overblik over hvor mange gange hver producent har skiftet tv-paltform (og glemt at opdatere de allerede-solgte tv-skærme):
 • Usmart TV: Forsvindende apps og skiftende platforme

  Sager med apps der forsvinder

  Eurosport Player forsvandt i september 2016 på 2012, 2013 og 2014 Samsung og Panasonic Smart TV samt Xbox
  TV2 Play forsvandt i november 2015 på 2010-2013 Sony Smart TV.
  YouTube forsvandt i april 2015 på Smart TV fra 2012 og tidligere.
  Viaplay forsvandt i august 2014 på Panasonic 2011-2013 Smart TV.
  Viaplay forsvandt i november 2015 på Smart TV fra 2011 og tidligere.
  DR TV’s løsning via HbbTV forsvandt i maj 2015 på Smart TV fra 2012 og tidligere.
  Netflix blev lanceret i Danmark i 2012, men tv-producenterne valgte, at app’en ikke skulle være tilgængelig på europæiske Smart TV fra 2010 og 2011, selvom selvsamme skærme i USA havde app’en.
  Skype forsvandt i juni 2016 på Smart TV fra alle fabrikanter, alle årgange.

  Overblik over platforme / producenter

  Herunder kan du læse mere om hver producents platform / skærme.

  Samsung Smart TV

  Samsung Smart TV
  Samsung lancerede Smart TV i 2011, men først da Samsung lancerede ny platform i 2013 blev det interessant. Det gav adgang til Netflix, HBO Nordic og Viaplay, men styremetoderne kan virke meget forvirrende med stemme-, bevægelses, hånd og klik-styring. I 2015 skiftede Samsung igen skiftet platform til Tizen, som de selv har udviklet.

  Platform: Tizen (fra 2015)
  Forcer: Tizen virker på tværs af tv, mobil og tablet, lovende platform, understøtter multi-tasking
  Ulemper: Få danske apps lige nu, virker kun på nye tv  LG Smart TV

   LG webOS
  LG lancerede første Smart TV i 2011 med Netcast-platformen, der dog aldrig slog igennem. I 2014 introducerede LG et nyt styresystem kaldet webOS med en simpel brugerflade i højsædet. Med webOS vil LG forsøge at skabe egen platform.

  Platform: webOS (fra 2014)
  Forcer: Simpelhed, lovende platform, understøtter multi-tasking
  Ulemper: Bevægelsesstyring, mangler HBO  Philips Smart TV

   Philips Android TV
  Philips var først med "NET TV" i 2010, men de udnyttede slet ikke forspringet. Philips havde længe den absolut dårligste platform - reelt blot en hjemmeside pakket ind i grafik. I 2014 forsøgte Philips at modificere Android fra mobiltelefoner til tv-skærmen, men igen uden held. Fra 2015 allierede Philips sig med Google og tog Android TV platformen til sig. Android TV virker på tværs af producenter og desuden på tv-bokse.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik, velfungerende stemmestyring
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløv, mange fejl  Sony Smart TV

  Sony Android TV
  Sony har igennem årene kørt deres eget løb med en lidt halvhjertet indsats på Smart TV området. Sideløbende prøvede de kræfter med "Google TV" - Google's tidligere forsøg på en tv-platform - men det blev en fiasko og kom aldrig til Danmark. Google TV er aflivet og fremover vil Google satse på "Android TV", som Sony tog til sig fra 2015.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik, velfungerende stemmestyring
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløv, mange fejl  Panasonic Smart TV

  Panasonic Smart TV
  Panasonic forsøgte sig i 2011 med en egenudviklet "Smart Viera", som dog aldrig fik vind under sejlene. I 2015 allierede Panasonic sig med Mozilla og begyndte at bruge Firefox OS i samtlige skærme. Panasonic har således outsourcet software-udviklingen. Firefox OS blev officielt erklæret dødt af Mozilla i september 2016 og det er uklart hvad Panasonic gør fra 2017.

  Platform: Firefox TV (fra 2015)
  Forcer: Relativ hurtig navigering, meget simpel og intuitiv
  Ulemper: Få danske apps, kanal-del ikke integreret  Bang & Olufsen Smart TV

  B&O Android TV
  Bang & Olufsen har primært satset på musiktjenester i deres tidligere Smart TV, hvilket giver mening pga. de kraftfulde højttalere i skærmene. I visse TV kan der isættes en Apple TV-boks på bagsiden, som kan styres med B&Os fjernbetjening. Fra 2016 vil B&O støtte op om Google's Android TV styresystem, men stadig gøre plads til en Apple TV-boks.

  Platform: Android TV (fra 2016). Apple TV som supplement
  Forcer: Android TV + Google Cast. Apple TV integration, musiktjenester direkte i B&O-tv
  Ulemper: Få danske apps (i Android TV), kan være lidt sløv, mange fejl  Sharp Smart TV

  Sharp Android TV
  Sharp har ligesom andre producenter igennem flere år tilbudt adgang til streamingtjenester via en portal, der har virket noget halvhjertet. Fra 2015 sluttede Sharp sig til Google og begyndte at implementere Android TV, men skærmene er aldrig kommet til Danmark. De har siden da også allieret sig med Roku i USA.

  Platform: Android TV (fra 2015)
  Forcer: Opbakning til Android fra udviklere, også spil og musik, velfungerende stemmestyring
  Ulemper: Mangler danske apps, kan være lidt sløv, mange fejl  Så hvad skal man købe?

  Markedet for Smart TV er stadig ikke modent. Udvalget af apps er spinkel og brugervenligheden halter stadig lidt. Producenterne begyndte i 2015 at køre nye tv-styresystemer ind, som er bedre end hvad vi så tidligere, men det ændrer ikke på, at ældre tv-skærme stadig glemmes, så snart de nye er ude. LG har webOS, Samsung har Tizen, Panasonic bruger Firefox OS, og Sony/Philips/Sharp/B&O bruger Android TV.

  Vores anbefaling er fortsat, at du ikke tømmer sparebøssen for at få et top-of-the-line Smart TV. Det er stadig begrænset, hvad du kan bruge det til. Producenterne har endnu til gode at bevise, at de ikke gang på gang lader kunder i stikken efter mindre end et år og at apps ikke fjernes i tide og utide få år efter køb. Vil du være prøvekanin?

  Smart TV er ikke på samme stadie som smartphones. Vores holdning er fortsat, at såfremt du primært vil se streamingtjenester er det bedre at købe en medieboks i stedet. F.eks. Apple TV eller Chromecast. De er langt billigere, mere brugervenlige, opdateres, og har meget større udvalg af app - og kan skiftes ud løbende. Find den bedste medieboks til streaming her.

  Læs også vores anmeldelser af TV

  Hvad er dine oplevelser med Smart TV og streaming på tv-skærme? Del dine erfaringer i kommentar-feltet herunder. • Del på:


  Flere fokusartikler

  Farang C More

  Interview: C More søsætter satsning på originalt indhold

  21 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
  Apple TV gaming

  Bedste spil til Apple TV

  28 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  Sony X800 UHD Blu-ray

  En status på UHD Blu-ray: Afspillere, film, Hollywood & formater

  09 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  YouSee 2017

  Interview: YouSee om fremtiden, tv-oplevelsen, 4K, eksklusivt indhold & platforme

  02 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
  Viaplay 4K sport

  Viaplay streamer nu sport i krystalklar 4K-kvalitet

  03 May 2017 | Rasmus Larsen |
  Sport i TV

  Pristjek: Her får du mest sport for pengene

  02 Apr 2017 | Samlino |
  Multi HDR

  Nævn ikke formatkrigen

  27 Mar 2017 | Yoeri Geutskens |
  Viaplay

  Viaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu

  23 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |