Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-cinemaxx3d.jpg"></div>3D underholdning en realitet - FlatpanelsDK 3D underholdning en realitet">

3D underholdning en realitet

06 Nov 2009 | Rasmus Larsen |

Følg vores store 3DTV Tema her på FlatpanelsDK. Temaet vil indeholde indsigtsartikler, blik ind i 3D projektorrummene, udsigter til 3DTV fladskærme i 2010 og et stort interview med Panasonic

Både Sony og Panasonic meldte på IFA 2009, at de er på vej med 3D LCD-TV og plasma-Tv, og CinemaxX har netop lanceret 3D biografer i København, Århus og Odense. Vi tog en tur i CinemaxX København for at se Disneys nye roste animationsfilm, Up, i 3D. Vi er overbevist – sådan da.

3D ligner en realitet og noget som vi kommer til at høre meget mere om i 2010. CinemaxX starter dog allerede nu, og det faktum, at biograferne tager 3D til sig, er i mine øjne en af de vigtigste drivere for 3D udviklingen. For uden 3D indhold, rykker 3D markedet sig ikke.

En snak med CinemaxX filmchef

FlatpanelsDK tog en snak med Rikart Købke, filmchef for CinemaxX, og han fortalte lidt mere om 3D satsningen i CinemaxXs biografer.

Først og fremmest har man valgt at satse på RealD 3D teknologien frem for Dolbys 3D teknologi. Bevæggrundene er ifølge Rikart Købke, at RealD leverer den bedste 3D oplevelse pt. Han uddyber og fortæller, at problemet med 3D hidtil har været, at 3D gengivelsen dels kræver en lysstærk gengivelse af billedet på biograflærredet, dels kræver, at man kan håndtere ghosting (skygger).

ReadlD
RealD 3D teknologi


Begge dele håndterer RealD, men den mest markante udvikling der er sket i 3D og grunden til at 3D for alvor bliver en realitet i dag, er, at man har nu gengiver 3D billederne på lærredet progressivt frem for interlaced.

I praksis betyder progressivt, at man konstant viser fulde billeder, hver gang en ny scene opdateres på lærredet. Interlaced derimod viser kun halvdelen af billedet første gang og anden halvdel af billedet anden gang – og så er det hjernens opgave at sætte det korrekte billede sammen.


Problematikken er høj grad aktuel for al Tv-transmission og film i dag, men problemet udvikler sig, når 3D kommer ind i billedet. Således har man hidtil oplevet, at 3D er en sløj fornøjelse, men lige så meget, at det afleder hovedpine og andre gener.

Dette er man ude over ved overgangen til progressiv 3D teknologi og derfor er 3D mere aktuelt end nogensinde. Det er endeligt modent til et marked, der har hungret efter det lige siden 60’erne… men stadig med 3D briller naturligvis.

3D er modent

Både CinemaxX, Sony, Panasonic – og resten af Tv-slænget – lover, at 3D i dag er bedre end hvad du hidtil har oplevet, men vi lod det komme an på en prøve og tog turen ind på en af de første scener, der er skabt til den nye 3D oplevelse – en scene der formentlig også kan løfte noget af sløret for, hvad vi kan forvente os af 3D Tv til hjemmebiografen i 2010.

CinemaxX København
CinemaxX København


Scenen hedder CinemaxX på Fisketorvet, hvor 2 sale er omdannet til ægte 3D biografer. Salene er samtidig omdannet til sande billedkvalitetsmirakler, og smider film ud i en opløsning på 4Kx2K (fire gange højere end Full HD). Vi tog turen til CinemaxX og satte os til rette blandt en ret massiv mængde besøgende på premieredagen for 3D.

3D oplevelsen starter først fra det tidspunkt, hvor trailerne ruller over lærredet og vi bliver heldigvis fri for at se de indledende reklamesports i 3D – men det er nok bare et spørgsmål om tid før det ændrer sig. Trailerne afslørede egentlig meget godt, hvad vi kan forvente os af 3D fremover, og ikke mindst traileren for den kommende animationsfilm A Christmas Carol med Jim Carrey som hovedperson, gav os et glimt ind i en ret fantastisk ny verden.

Disney Up
Disney Up


Filmen Up er nyeste animationsfilm fra Disney. Jeg har altid fundet stor glæde i animationsfilm fra Disney, der er lette og hjertelige, men også engang i mellem minder os om moralske principper i livet. Jeg havde allerede set Up på forhånd, men historien er mindst lige så medrivende som første gang, og det første kvarter af filmen er utroligt rørende.

Og 3D oplevelsen? Jo, 3D oplevelsen var overbevisende. Rikart Købke havde forberedt mig på, at 3D skal fungere som et ekstra element i film og dette var egentlig også den oplevelse jeg sad med efter filmen. Vil man skydes rundt i sæder, få vand i hovedet og opleve hæsblæsende 3D rutsjebaner, så går turen imidlertid til forlystelsesparkerne.

3D
3D billedet uden 3D briller


3D på biograflærredet udvider oplevelsen af filmen – det udvider dimensionen. 3D effekten fungerer fortrinsvis ind i billedet, så man oplever dybden i f.eks. landskaber, men der er også 3D effekter, som træder ud af billedet og nærmer sig ansigtet. I lige præcis Up har Disney ikke gjort sig så meget i sidstnævnte, men vi oplever på et tidspunkt et fly sprænge i atomer, med en vildfaren propel, der nær havde ramt mig (jaja, det sagde de andre også, men den var tættest på mig).

3D effekten opleves forskelligt fra scene til scene og i visse close-ups af eksempelvis ansigter, oplevede man ikke rigtig nogen nævneværdig effekt. 3D effekten blev dog fremhævet radikalt, når landskaber eller billeder, som i sin naturlige tilstand har dybdeniveauer, blev gengivet. Her var 3D effekten imponerende og overbevisende og bidrager til at bringe biografoplevelsen et niveau op – en 3D oplevelse der i 2010 også skal hjem i stuerne

Traileren til A Christmas Carol illustrerede i endnu højere grad denne ekstra dimension, med sneen der daler blødt og fredfyldt omkring dig i lokalet. Fantastisk!

Content is King

Et gammelt ordsprog i medieverdenen lyder; ”Content is King”. Indholdet skal drive udviklingen, for er der ikke 3D indhold, så bliver 3D ikke en succes. Det har der ikke hidtil været, men nu har prominente og toneangivende studier taget 3D udviklingen til sig. Og selvom vi i første omgang vil opleve, at det er animationsgenren der driver 3D udviklingen, så kan vi også forberede os på film som Avatar, der er instrueret af manden bag megasuccesen Titanic.

Rikart Købke kunne også løfte lidt af sløret for hvad vi kan forvente os af 3D indhold fremover. Up bliver selve introduktionen til 3D. De første spæde skridt mod en ny verden, som skal følges op af A Christmas Carol omkring juletid og senere af 3. kapitel i den banebrydende Toy Story fortælling, der i første version markerede indtoget af animationsfilm og nu i tredje version markerer indgangen i 3D verdenen.


Avatar


Avatar nævnte jeg før og vi fik også en trailer at se. Rikart Købke kunne imidlertid ikke bekræfte om denne også skulle rulle over lærredet, men det det opsigtsvækkende i Avatar er, at den ikke er en animationsfilm og jeg ser frem til at se, hvordan en sådan produktion klarer sig under 3D forholdene.


Tintin i 3D af Peter Jackson og Steven Spielberg


Og det bliver endnu mere opsigtsvækkende når Peter Jackson og Steven Spielberg slår hovederne sammen og skaber en 3D trilogi af den populære, nostalgiske Tintin serie.

Alice In Wonderland, Tim Burton
Alice In Wonderland, Tim Burton


Senere kan vi også se frem til produktioner som Alice in Wonderland af Tim Burton, og så er der også potentiale for gensyn med tidligere 3D produktioner som Polar Ekspressen, Beowulf og Shrek 3D. Hvis ikke i biografen, så hvert fald når 3D bliver aktuelt hjemme i stuerne i 2010.

3D ind i stuerne

Personligt krummer jeg stadig tæer over tanken om at sidde med 3D briller hjemme i stuen, men ikke desto mindre hilser jeg 3D udviklingen velkommen. Familier på 4 eller 5 har måske en anden holdning, men Sony og Panasonic er ikke blege for at udråbe 3D til næste generation af hjemmeunderholdning på trods af behovet for 3D briller.

Panasonic 3D
Panasonic 3D


3D brillerne er da heller ikke de mest fancy i verden og jeg var selv spændt på, hvor frustreret det skulle vise sig at blive for en person, der hverken bærer briller eller kontaktlinser til dagligt at skulle påduttes en sådan gimmick i halvanden time i CinemaxXs 3D sal.
Jeg fandt dem dog overraskende nok ikke generende. De klemte ikke hovedet og ørene sad stadig på sin plads efter forestillingen. De er endda designet sådan, at de kan sidde udenpå rigtige briller.

Panasonic 3D
Panasonic 3D

Både Sony og Panasonic har annonceret, at 2010 bliver året, hvor de vil lancere 3D Tv. Panasonic har endda gjort det så konkret, at de har præsenteret et 50” 3D plasma-Tv for blot få dage side.

En af de helt store drivere for udviklingen af 3D er imidlertid også spilindustrien. Sony har gode kort på hånden, da de kan skabe synergien med deres PlayStation 3. Og vi skal ikke vente længe for Sony har allerede annonceret, at de er på vej med en opdatering, der vil gøre selv tidligere spil 3D kompatible.

Jeg oplevede 3D spil fra PlayStation 3 på IFA 2009 messen tilbage i september og min oplevelse var den samme. 3D effekten varierer, men når den fungerer, så bidrager den oplevelsen med en ekstra dimension.

Ikke blot en engangsforestilling

3D er nu. Indholdet er på vej i form af både film og spil. Biografer og ikke mindst Tv producenter er samtidig ved at tage 3D til sig og 2010 kan vise sig at blive året, hvor 3D får sit endelig gennembrud efter at have trådt vande i så mange år.

3D bidrager til en ekstra dimension i film og spil. Det er ikke en gigantisk wauw-oplevelse, men alligevel en oplevelse der har gjort mig mere hooked på fænomenet end tidligere.

A Christmas Carol 3D
A Christmas Carol 3D


Jeg er hvert fald ikke selv i tvivl om, at jeg også skal ind og se A Christmas Carol, som er næste film i rækken af 3D eventyret. Og for de der stadig er skeptiske, så må jeg hellere nævne, at det ikke krævede nogen salgstale at overbevise min bedre halvdel. Hun er selv klar til at tage skridtet ind i 3D verdenen igen.

Prøv selv

CinemaxX 3D biografer åbnede officielt d. 2. oktober. Up går stadig, og ud over 3D effekten, kan filmen også meget anbefalelsesværdig. Jeg er selv opvokset med flere af Disney klassikkerne og jeg er ikke i tvivl om, at Up kan smides ind i samme kategori, da det er den bedste produktion fra Disney jeg har set i en del år. A Christmas Carol med Jim Carrey har netop også fået premiere i 3D og jeg ser frem til at tage turen i biografen igen.

3D
Tom Hanks


Panasonic og Sony lancerer 3D Tv til hjemmet i 2010. Panasonic har tidligere nævnt, at man satser på første halvdel af 2010, mens Sonys udsigter til 3D er lidt længere. Her får vi angiveligt lov til at vente til slutningen af 2010.

Læs mere på www.cinemaxx.dk
Læs mere om Sonys 3D satsning her: Mere info om Sonys 3D satsning
Læs mere om Panasonics 3D satsning her: Panasonic satser stort på 3D

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |