Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img class="imgresponsive" src="billeder/ikon_DIY_fotoramme.jpg"></div>"Gør det selv" fotoramme - FlatpanelsDK "Gør det selv" fotoramme">

"Gør det selv" fotoramme

03 Aug 2009 | Torben Rasmussen |

Introduktion


Digitale fotorammer er voldsomt populære, og siden deres fremkomst for adskillige år siden, så er størrelsen også kommet op i anseelige proportioner. En 15" fotoramme koster dog stadig på den forkerte side af 1200 kr., og skal den have fancy features som WIFI-adgang, så rammer vi nærmere 2000 kr. før vidunderet står hjemme i stuen.


Er du for nærrig til at spendere dine hårdt tjente penge på sådant legetøj, så har du dog andre muligheder. Efterhånden som teknologien løber fra alt dine andre gadgets, så hober der sig sikkert skrottet elektronik op, som du ikke rigtigt nænner at smide ud - sådan er det i hvert fald herhjemme. Én af disse elektroniske levn er min kones ældre Toshiba Satellite bærbar på 14.1" udstyret med en Intel Celeron Mobile processor, som har stået på en hylde det sidste år, og denne sag vil jeg i denne artikel omdanne til en WIFI-kompatibel fotoramme.


Det bør nævnes, at 99% af alle fotorammer på markedet benytter sig af de prisbillige TN paneler, hvilket hidtil har afholdt mig fra at smide penge efter dem, da betragtningsvinklerne efterlader en del at ønske. Det skal dog ikke afholde mig fra at begive mig ud på"gør det selv"-eventyr, selvom panelet i den udvalgte bærbare også er af TN-typen.


Udstyret


Til denne transformation fra bærbar til fotoramme har jeg benyttet mig af følgende:



  • Carte blanche til at ødelægge konens gamle bærbare PC

  • 1 stk. Toshiba Satellite SA50. 14.1" LCD, 512 MB RAM, 1.4 GHz Celeron Mobile, WIFI B/G, halvdødt batteri (20 min levetid).

  • Sort aluminumsramme med glas med interne mål på 35x28 cm

  • Et stykke hvidt karton i stedet for passepartout

  • 1 sæt skruetrækkere til Philips-skruer, samt en alm. stjerneskruetrækker

  • 1 plade gennemsigtig acryl, 3 mm

  • Ø3 mm plasticskruer med tilhørende gevind

  • Ø6 mm skruer med tilhørende gevind

  • Diverse typer skumfyld med klæbeflade

  • Diverse bor, hobbyknive mv.

  • Mere tålmodighed end jeg normalt er i stand til at udvise...


Da jeg ikke selv er i besiddelse af noget der rimer på"powertool", havde jeg allieret mig med min ingeniørfrænde, studiekammerat, best buddy, mv., Jesper Rasmussen, som fortjener en stor tak for sin hjælpsomhed i dette weekendprojekt. Ligeledes har jeg fået en hjælpende hånd med et par besværlige skruer, og en halvdefekt strømforsyning på min arbejdsplads - tak for det.


Fremgangsmåde







Der findes adskillige tutorials på nettet om hvordan man samler sin egen fotoramme, og der er sjældent nogen der har gjort det helt ens (se link til andre DIY projekter nederst). Typisk så er fremgansmåderne opdelt i to lejre: De der skiller den bærbare helt ad og sætter delene på en ny"backbone", og de der bruger skallen fra den bærbare, og blot limer det hele på en ramme. Jeg svejede mellem de to fremgangsmåder, men endte til sidst et sted midt imellem. Hvilken måde man ender med kan i sidste ende være bestemt af hvordan din bærbare er sat sammen.


Første skridt var at finde en instruktion til hvordan den bærbare kan skilles ad. Jeg var heldig, at der rent faktisk var nogen der havde lavet et site, dedikeret til at vise hvordan Toshiba-bærbare var sat sammen (se link nederst).

Jeg fandt en model, der lignede tilpas meget (en Tecra), og identificerede de kritiske punkter, hvor man skulle udvise lidt agtpågivenhed med sin skruetrækker og armbevægelser.


Herover ses ofret - Toshiba Satellite - som den så ud før forvandlingen.


Det kritiske punkt, var hvordan skærmen var monteret og hvordan skærmkablet kunne vrides rundt. På min Toshiba var kablerne heldigvis samlet i et rundt kabel, som føres fra motherboard til skærm via skærmhængslet. På visse andre bærbare er der tale om et fladkabel, som kan være svært at bukke rundt med.


Da man, med denne type skærmforbindelse, releativt let kan vride skærmen rundt som man ønsker, så var idéen herfra at vende skærmen 180 grader, og montere den på bagsiden af chassiset af den bærbare. Herefter vil de overflødige overdele blive afmonteret for at mindske højden.


Rule no. 1: Afmontér batteriet og strømforbindelsen inden du starter.


Billedet herunder viser maskinen med afmonteret keyboard, plasticramme omkring skærm, samt plasticcoveret over power-knappen. Disse dele var rimeligt enkle at få pillet af.


Highslide JS


Skærmen er fastmonteret med et lille arsenal af små Philips-skruer, som var monteret relativt stramt. Efter at have molestreret mindst én af disse skruer til ukendelighed, måtte jeg smide håndklædet i ringen og få boret en af dem ud. Når man afmonterer en LCD-skærm fra en bærbar, så er der et par detaljer man skal passe lidt på med, såsom selve skærmkablet fra motherboard til skærm, samt den højspændings-enhed der sørger for spændingsforsyningen til baggrundsbelysningen. På billedet herunder ses denne såkaldte inverter"up close". Et godt råd er: Hvis et kabel kræver kræfter at få ud, så gør du det forkert. Lad være med at hive i nogen kabler!


Highslide JS


Efter at have lirket skærmen fri af den ramme, kom turen til selve chassiset. Skærmen var monteret på et sæt solide metalhængsler, som sad fastforankret på overdelen af chassiset, og sammen med resten af den grå overdel kunne der vindes et par millimeter i højden ved at afmontere disse. Billedet herunder viser den skrællede bærbare uden overdel og skærmramme. Touchpad'en er blevet skruet af topdelen og ligger nu frit.


Highslide JS


En irriterende detalje ved denne maskine er måden power-knappen er integreret med resten af maskinen. Der er tale om en flad metalskinne hvori alle knapperne er indkapslede og lederbanerne er trukket med et stykke fleksibelt PCB, der kontakterer på bundkortet via en ZIF-socket (Zero Insertion Force). Denne anordning gør det næsten umuligt at trække en separat power-knap ud til kanten af fotorammen, og det originale kabel til power-knappen er selvfølgelig kun 3 cm lang... Tak for det Toshiba.


Nu hvor alting sådan set var så adskilte som jeg ønsker det, så kom turen til selve placeringen i en fotoramme. Jeg fik desværre ikke knipset et billede af selve rammen før monteringsprocessen, men der var tale om en ganske almindelig sort alu-ramme med indre mål på 35x28 cm. Dette er en anelse større diagonalt end de ca. 14" skærmen måler, så der skal lidt afdækning ind i rammen for ikke at afsløre, at der er tale om en LCD skærm. Havde jeg været mere professionel og mindre utålmodig, så burde jeg nok have købt en passepartout-ramme, skåret til de rette dimensioner, men kl. 14.00 en lørdag eftermiddag får man ikke sådanne ting smidt i nakken hvor som helst. Ergo måtte jeg putte noget hvidt karton bag rammens glas i stedet. Glasset og LCD-panelet blev rengjort med en gang æter, som bekvemt nok var ved hånden - har du ikke sådan noget i dit skab?


Herunder ses alu-rammen bagfra, hvor LCD panelet hviler på frontglasset i rammen, og den hvide karton kan ses langs kanterne. LCD panelet er fæstnet ganske løst til kartonen med lidt dobbeltklæbende tape, for at sikre at de to ikke skrider ift. hinanden.


Highslide JS


For at støtte og fastholdeLCD panelet inde i alu-rammen, blev der indsat noget isolering i et mere fast skummateriale langs kanten af panelet. Fladkablet, der løber langs bagsiden, blev fastgjort med lidt tape for at sikre, at det ikke bliver revet over ved et uheld når resten af delene monteres ovenpå.


Et par striber tynd skummåtte blev placeret på bagsiden af chassiset, hvor jeg forsøgte at undgå at dække de steder, der vil udvikle mest varme under brug. Inverteren fra skærmen kunne bekvemt nok placeres dér hvor batteriet før sad. Billedet herunder viser bunddelen af chassiset med resterne af den bærbare i. Jeg har fjernet DVD-drevet, flyttet PC-speakerne, og trukket WIFI-antennen fri af sin løbebane (det er det tynde sorte kabel, der kan ses løbe ud over kanten lidt til venstre for midten). Antennen blev herefter ført rundt langs kanten af rammen på indersiden.


Highslide JS


Nu kom turen til den nye bagplade, som jeg valgte at lave i gennemsigtig acryl. Man kunne sagtens have valgt et andet materiale, eller noget mindre gennemsigtigt, men det virkede blot tillokkende at kunne fremvise indmaden i dette hjemmebyg-projekt, når gæster spørger i fremtiden. Pladen blev udskåret i mål ca. ½ cm smallere end selve rammen, og jeg skylder næsten at vise det fikse instrument, der blev benyttet til den præcise udskæring - se herunder.


Highslide JS


Med acrylpladen udskåret, blev der tilføjet beslag med skruegevind til indersiden af alu-rammen. De krævede lidt filen for at kunne gå ind i den slidse, som i forvejen holder på vinkelbeslaget i hjørnerne, men slutresultatet blev et ret godt match. Der blev herefter boret et passende antal huller i acrylpladen - dels til monteringen af den bærbare på undersiden af pladen, og dels til fastgørelsen af pladen til selve rammen.


Inden det hele blev skruet sammen, fandt jeg det dog nødvendigt lige at tjekke at maskinen stadig fungerede. Som det kan ses, så er min computer muligvis i fare... Det tror jeg på! Og ja - jeg har 4 arme, så dette billede kunne tages af mig alene.


Highslide JS


Tilfreds med funktionaliteten, blev de sidste skruer skruet i. Powerknappen blev trukket op gennem bagpladen, og det samme gjorde touchpad'ens fladkabel. Jeg har endnu ikke besluttet mig om sidstnævnte skal have lov at blive. Herunder ses den færdige bagside. Jeg har puttet lidt skum ind langs kanten som afskærmning, men jeg har endnu ikke helt besluttet mig for om de også skal blive der. Luftflowet vil unægteligt blive bedre uden.


Highslide JS


De næste par billeder er lidt close-ups af rammen før den bootes (Plasticskruer klippes til så snart funktionaliteten er verificeret).





Og her er et shot af forsiden og tykkelsen:



Et sidste boot før skruerne klippes til...


Highslide JS


... og voila. Så var den egentlig i skabet (eller skabet). Musen foran rammen er nødvendig til at få sat softwaren mv. op, da touchpad'en bagpå ikke er så nem at danse med. Lidt mere om det i næste afsnit.



Softwaren


Jeg har gennetrawlet nettet for gode slideshowfremvisere, der gerne skulle opfylde de fleste krav på nedenstående liste



  • Skal køre under Windows XP. Jeg er ingen haj til Linux, så dette vil være smartest, da XP ligger på maskinen nu.

  • Være i stand til at starte et slideshow direkte ved opstart, uden indgriben fra brugeren.

  • Kunne hente billeder fra en webserver - smartest ville være Flickr, eller Picasa.

  • Have mulighed for at indstille tidsintervallet mellem hvert billede i fremvisningen.

  • Have en fade-overgang mellem billederne. Evt. også lidt zoom og panorering for at give billederne lidt dynamik.

  • Randomisere valget af billeder, så jeg ikke får den samme smøre hver gang rammen starter.

  • En manuel option for skift af billeder, såsom musetast eller tasteturtryk vil også være smart, da jeg så kan køre en VNC forbindelse fra eks. min iPhone, eller andre PC'ere i hjemmet, og styre billedeskift den vej.


Efter al min søgen fandt jeg en screensaver, der kunne nogle af ovenstående ting, nemlig Slickr, men desværre så kører dette program via OpenGL, hvilket grafikkortet i maskinen ikke kan trække. Resultatet var meget ringe og hakkende, hvilket var synd, da Flickr-integrationen var lækker.


Herefter faldt valget på Google Picasa 3, som tilbyder en del af de ovenstående features, såsom download fra Picasa webalbums, overgange mellem billeder og integration som screensaver. Desværre er der også et par småting som ikke er så fede ved Picasa: Hvem har bestemt at billederne kun må vises i 9.6 sekunder i"cross-fade"-mode og i 23.6 sekunder i"zoom-og-panorer"-mode? Det er komplet ulogisk at sætte sådan en restriktion på et program. Zoom-og-panorer trækker for mange systemressourcer, så blæseren kører konstant, så nu må jeg trækkes med at mine billeder lynvises i ca. 10 sekunder...


Da jeg ikke ønsker at rammen skal køre 24-7, så har jeg installeret et lille freewareprogram, der kan slukke PC'en på et fast tidspunkt - jeg har valgt kl. 23.00 - og så skal jeg blot selv tænde rammen. Windows er blevet strippet for alt unødig software, ud over antivirus og et par nyttige strømstyringsprogrammer, så den booter på lidt under 45 sekunder. Screensaveren startes automatisk via en genvej placeret i"Start"-folderen i Windows.


Tidsforbrug og budget


At skille den bærbare ad tog vel en halvanden times tid sammenlagt, og skete i etaper. Der er mange skruer, og mange kabeltræk at tage hensyn til, så man bør udvise lidt forsigtighed. Montering af display og PC i rammen, tilskæring af acrylplace, samt boring af de nødvendige huller tog vel et par timer, plus et indlagt stop i Johannes Fog efter skruer og acrylplade. Den sidste tilpasning og samling af delene tog nok også et par timer sammenlagt, plus lidt løst på at fikse et par uhensigtsmæssigheder undervejs. Opsætning af software (oprydning i dette tilfælde) tog godt en times tid.


Rammen mangler stadig en dedikeret fod, som nok løses med et par alu-bogstøtter fra Ikea næste gang jeg kommer forbi, og ligeledes bør der findes en alternativ måde at tænde maskinen på, da powerknappen sidder lidt for langt væk fra kanterne. Det er altid godt at have lidt at gå og nusse med efterfølgende.


Materialeprisen for det hele fordeler sig således:



  • Alu-ramme: 99 kr. (Føtex)

  • Karton til indramning: 10 kr. i en boghandel

  • Acrylplade: 99 kr. (Johannes Fog)

  • Diverse skruer til rammen: 76 kr. (Johannes Fog)

  • Plasticskruer og gevind er venligst sponsoreret af private

  • Ødelagt køkkenudstyr ved uautoriseret modifikation af acrylplade: 100 kr.


Ser man bort fra den ødelagte køkkenkniv, så beløber projektet sig i ca. 300 kr. for en 14" fotoramme med WIFI-adgang, og så er den bærbare endda stadig funktionel. Skulle man få lyst til at surfe på den, så er der stadig adgang til USB-stik så der kan tilsluttes mus og tastetur.


De løbende udgifter til strøm afhænger naturligvis af hvor ofte man har rammen tændt, men i tændt tilstand forbruger den ca. 21 W, og 0.9 W i standby. Effektforbruget kan nok nedsættes en lille smule ved at udskifte harddisken med en eller anden form for solidstate-disk, såsom et CF-kort med IDE-interface, men sådanne opgraderinger er ikke planlagt pt.


Sidste ord


I dette projekt blev der brugt en forholdsvis ny bærbar. Den ville uden tvivl kunne være solgt i den blå for et anstændigt beløb, men vi ville aldrig have brugt den igen herhjemme. En mindre kraftig bærbar kunne sagtens have fungeret ligeså godt, og skulle man have fået blod på tanden, så kan man jo kigge i brugtannoncerne efter noget der passer til ens budget.


Jeg kan varmt anbefale, at man kaster sig ud i et lignende"gør det selv"-projekt - især hvis man i forvejen går og overvejer at anskaffe sig en 7" fotoramme fra Brugsen til 500 kr.


Links


Inspiration til fotorammer: http://likelysoft.com/hacks/pictureframes.shtml

Toshiba samlevejledninger: http://www.irisvista.com/


Link til debat af denne artikel: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=69375#69375

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |