Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEn snak med Philips hollandske billedekspert - FlatpanelsDK

En snak med Philips hollandske billedekspert

13 Nov 2009 | Rasmus Larsen |

Mandag d. 9. november havde Philips inviteret FlatpanelsDK til et eksklusivt møde med en af Philips eksperter udi billedkvalitet, John van Lin fra Holland. Seancen foregik i Philips Cinema 21:9 Roadshow Truck, der kører norden rundt og i dette øjeblik står parkeret på Axeltorv i indre København.

FlatpanelsDK tog sammen med John van Lin fra Holland og Kim Johansen, Philips danske Tv-ekspert, en snak omkring Philips tanker og filosofier omkring billedkvalitet, billedteknologier og markedet, samt Philips nye produkter. Vi kigger først lidt på Philips produkter, og bringer interviewet i slutningen.

Philips Cinema 21:9 Roadshow

Philips kører i øjeblikket Skandinavien tyndt med deres såkaldte Cinema 21:9 Roadshow. Roadshowet består af en truck, der er indrettet som en hjemmebiograf med plads til 12. Omdrejningspunktet for trucken er som navnet antyder Cinema 21:9 og tanken med Roadshowet er at give indblik ind i Philips Cinema 21:9 oplevelsen, samt andre modeller som Aurea og LED modellerne.

Philips Cinema 21:9 Roadshow
Philips Cinema 21:9 Roadshow


Trucken er fra tid til anden åben for folket, men i dagens anledning havde man fløjet Philips billedekspert John Van Lin ind til en afslappet og lukket seance med FlatpanelsDK, hvor han dels ville præsentere os for Philips nye produkter og teknologier, dels tage en snak omkring billedkvalitet og Philips syn på denne.

Den rullende hjemmebiograf har allerede været vidt omkring og holder i øjeblikket på Axeltorv i København. John van Lin benyttede indledningsvis lejligheden til at tale lidt om Cinema 21:9 og Philips holdning til oplevelsen bag skærmen.

Philips Cinema 21:9
Philips Cinema 21:9


Skiftet til 21:9 formatet

Philips lancerede tidligere på året Cinema 21:9, der gør brug af det ekstra brede 21:9 format, som størstedelen af spillefilm i dag mere eller mindre er optaget i.

Philips Cinema 21:9 Roadshow
Philips Cinema 21:9 Roadshow


John van Lin siger, at skridtet til Cinema 21:9 skal illustrere Philips fokus på den såkaldte ”Immersive Cinematic Viewing Experience”, hvor man tager biografen ind i stuen. John proklamerer, at Philips vil skabe en udvidet oplevelse, når man sidder i stuen, for i stedet for bare at præsentere et Tv, vil man fra Philips side udvide dimensionen.

Philips nyeste produkter skal skabe en oplevelse baseret tre grundelementer; lyd, billede og Ambilight. Og med lanceringen af Cinema 21:9 går med et skridt videre og inkorporerer også 21:9 biografformatet, som et fjerde element.

Samlet skaber disse elementer Philips stræben med en biografoplevelse i hjemmet, som Tv’et skal være driver for.

Philips Cinema 21:9 Roadshow
Philips Cinema 21:9 Roadshow


NET-TV – vejen til nettet

Sammen med Philips nyeste generationer af Tv, har man også introduceret den såkaldte NET-TV funktion. NET-TV er dels en multimediafunktion, dels en internettilkobling, der giver en række muligheder

NET-TV er indbygget i alle Philips Tv-apparater i Europa i 8000-serien (med kabel), 9000-serien (trådløst) og Cinema 21:9 samt den nye Aurea model.

NET-TV indbygger både Widgets, DLNA og en internetbrowser. Således kan man tilgå internettet gennem en browser som man kender det fra PC’en eller man kan vælge at se YouTube gennem Philips indbyggede funktion.

Philips IP-TV
Philips IP-TV


Philips ønsker desuden at gøre oplevelsen med Tv’et brugervenlig, og på den nye generation af Tv har man derfor ændret menuen radikalt. Hvor man før benyttede den såkaldte ”item based” menu, hvor hvert indstillingspunkt havde sit eget punkt i menuen, er Philips nu gået over til en Activity Based interface, hvor ikonerne illustrerer aktiviteten (f.eks. se Tv, gå på internettet, lytte til musik) frem for traditionelle Tv-menuer.

I vores anmeldelse af Philips Cinema 21:9 kiggede vi nærmere på NET-TV og DLNA delen og fandt, at videounderstøttelsen haltede lidt. Vi savnede blandt andet understøttelsen af nogle codecs, heriblandt MKV, der er vundet meget frem indenfor de seneste år.

Vi spurgte hollandske John Van Lin fra Philips om hvad udsigterne var til bedre integration og understøttelse, og først og fremmest mente John, at DLNA stadig er en ny teknologi. Philips har som udgangspunkt indbygget de codecs og formater, som man mener, er mest relevante. Mht. MKV formatet og bedre understøttelse af DivX, er det noget som muligvis vil inkluderes i en kommende firmware opdatering, men de store ændringer i DLNA funktionen, vil først komme med på næste års udgaver af Philips Tv, hvor man vil gå over til DLNA 1.5 revisionen frem for den nuværende DLNA 1.0.

En snak om billedkvalitet med John van Lin

Vi tog efter seancen en snak om billedkvalitet og Philips syn på dette sammen med Philips billedekspert fra Holland, John Van Lind, samt danske Kim Johansen.

John kom ind på lidt generelle udtryk for billedkvalitet hos, og herfra FlatpanelsDK spurgte vi ind til aspekter som backlight, Philips LED Pro, farvetemperatur og sort vs. shadow detail.

Rasmus Larsen, FlatpanelsDK og John van Lin, Philips
Rasmus Larsen, FlatpanelsDK og John van Lin, Philips


De fleste spørgsmål, som vi præsenterede for John, er afstedkommet af Philips 9704H her testen.

Billedkvalitet med LED Pro og LED

John indledte med at proklamere, at Philips gennem de seneste år har lanceret en ny billedteknologi per år i deres bestræbelser på at forbedre billedkvalitet. I år har man lanceret LED Pro systemet med local dimming.

Philips ønsker at give brugeren af skærmen en oplevelse, og Tv’et skal indgå som en del af denne oplevelse og udvides med Ambilight aspektet. For at skabe et Tv til kunden, gør man derfor brug af en såkaldt ”consumer validation” test, hvor forskellige former for billedkvalitet afprøves på testpersoner, der efterfølgende giver feedback.

Det er klart, at en del af arbejdet med billedkvalitet også foregår direkte i udviklingsrummet, men Philips mener, at dialogen med kunden er den bedste vej til at levere hvad kunden ønsker. Set fra et lidt større perspektiv, er der naturligvis altid det lidt modstridende forhold i, at hvad en person tror vedkommende vil have, og hvad de rent faktisk vil have, men Philips følger tilbagemeldingerne fra kunderne i forhold til faktorer som f.eks. farvetemperatur og hvordan man opnår det bedste kompromis mellem f.eks. sort og shadow detail.

For som John van Lin siger, er billedkvalitet stadig et kompromis og for at nå nogle mål, må man også nødvendigvis negligere andre. Philips er gået væk fra produktionen af plasma-Tv, men alligevel forsøger man på LCD-TV at hive nogle af de helt grundlæggende plasma-Tv fordele over på LCD teknologien, som f.eks. den dybe sort, samtidig med, at man bibeholder LCD teknologiens forcer.

Philips 9704H med LED Pro
Philips 9704H med LED Pro


Netop et kompromis er taget i udviklingen af LED Pro systemet, hvor man ofrer shadow detail for at nå den meget dybe gengivelse af sort. Man mister således noget af detaljegraden i de mørke toner, men opnår til gengæld den meget dybe sortgengivelse.

John van Lin pointerede også, hvordan man med LED Pro systemet har forsøgt at eliminere halos (altså den lysende skygge omkring små objekter), der kommer fordi dioderne i baggrundsbelysningen lyser det enkelte element op, men hvor der samtidig kommer en slags glorie omkring objektet i den sorte baggrund.

Philips 9704H
Halo omkring pausetegnet, intensiveret for forståelsens skyld


Med LED Pro har man været i stand til at reducere halos en del i forhold til LED Lux systemet fra sidste generation i 9803H modellen, da man har udvidet antallet af zoner, som LEDs er inddelt i bag LCD panelet. Hvor man på LED Lux opererede med 128 zoner, benyttes 224 zoner med LED Pro.
Samtidig har man været i stand til at gøre halos mindre tydelige når Tv’et betragtes lige fra end fra større betragtningsvinkler ved at udvide LED Pro systemet til også at lave billedbehandling på selve LCD panelet. Rundt om lysende objekter, kan man således modulere gamma, så halo’en (glorien) fremstår mindre markant, men det betyder også samtidig, at man mister præcision i farvegengivelsen og shadow detail.

Se eksempel på shadow detail herunder:

Shadow Detail
Shadow Detail


Venstre: Dårlig sort, god shadow detail
Midt: Dyb sort, dårlig shadow detail
Højre: God sort og god shadow detail

Hvilken variant foretrækker du? (tryk på billedet for at forstørre det) Bemærk, hvordan billedet til venstre mangler dybde i den sorte gengivelse. Bemærk også hvordan billedet i midten har meget dyb sort, men detaljerne i de mørke huse er slet ikke synlige. På billedet til højre er der både en forholdsvis dyb sort og samtidig masser af detaljer i billedet.

Man forsøger at eliminere de to ulemper med mistet shadow detail og halos ved at forøge antallet af zoner i LED Pro, men John van Lin pointerer, at såfremt man skal nærme sig perfektion, skal der være 1 zone for hver enkelte pixel; altså 1920x1080 = 2.073.600 LED zoner i alt. Et tal der er ret langt fra de nuværende 224 zoner.

Har man en zone for hver enkelt pixel, er man imidlertid ovre i virkemåden for OLED teknologien, der netop består af 1 diode for hver pixel, men hvor diode og pixel er én og samme enhed, frem for på LCD-TV med LED i dag, hvor LCD panelet siddet forrest og LED baggrundsbelysningen er monteret bagved.

At man netop har taget dette kompromis, er en vej mod Philips mål at skabe en oplevelse for kunden i stuen, med billede, lyd og Ambilight. Det bygger på forbrugernes tilbagemeldinger, og fordi billedkvalitet i dag stadig er et kompromis, må man nødvendigvis også anerkende, at billedkvalitet endnu ikke er tæt på perfektion.

En anden sideeffekt med LED Pro er også, at det modulerer gammaforløbet, så farvegengivelsen også ændres lidt dynamisk. Igen mener John løsningen hedder flere local dimming zoner, men erkender, at OLED efterhånden tager over i denne kategori lige så vel.

LG 15” OLED-TV
Philips mener OLED er fremtiden. Her ses verdens største OLED-TV på 15” fra LG


Farvetemperatur

Jeg spurgte desuden John van Lin omkring Philips holdning til farvetemperatur og baseret på samme tilbagemeldinger fra forbrugerne omkring i verden, havde Philips fundet, at asiaterne typisk foretrækker en noget højere farvetemperatur end europæerne og amerikanerne.

Hvor en typisk asiatisk forbruger foretrækker farvetemperaturer op mod 10.000 Kelvin, foretrækker de fleste europæiske og amerikanske lande omkring 6500 til 8600 Kelvin. Netop de 10.000 Kelvin (faktisk omkring 11.000) var en af de ting vi målte i vores test af Philips 9704H. John understregede, at det i høj grad var tanken, at man skulle være i stand til at nå de 6500 Kelvin på 9704H, som vi også sigter efter i vores anmeldelser her på siden, men de specifikke forhold for hvorfor det ikke var helt muligt, er sendt videre i systemet til Johns kollegaer hos Philips.


Her ses et eksempel på en for høj farvetemperatur (højre side)


Læs også mere om hvad en for høj farvetemperatur betyder for billedet i praksis i artiklen herunder med billedeksempler: Hvordan ser det forkerte billede ud?

John van Lin fremhævede også andre forhold da snakken omkring generel billedkvalitet og skærmteknologier i dag, såsom de begrænsede betragtningsvinkler, der stadig er aktuelle på LCD-TV, samt nuværende skærmteknologiers manglende evne til at skabe virkelige lysstærke elementer (f.eks. kraftigt sollys) i billedet, samtidig med, at der skabes med lysfattige (f.eks. sort). Det er igen noget man forsøger at opnå med LED Pro systemet, og det nås også i en vis grad.

John pointerer, at det er en udfordring, at skabe billedkvalitet der imiterer og spiller sammen med øjets dynamiske spekter, men som John van Lin siger, vil billedkvalitet i mange år frem i tiden være et kompromis. Det handler om at finde elementer, som giver de bedste kompromisser, og hos Philips bruger man således blindtests til at afgøre valget af kompromis.
Alligevel er John dog fortrøstningsfuld og ser frem mod OLED teknologien, som det næste skridt indenfor billedkvalitet.

Philips Cinema 21:9 Roadshow
Philips Cinema 21:9 Roadshow


Tak til Philips

Vi takker Philips oh John van Lin for den unikke mulighed for at snakke med en billedekspert direkte importeret fra Holland. Det var en god mulighed for at få vendt flere af de lidt mere tekniske aspekter omkring Philips og deres holdning til billedkvalitet.

Tak for et fint arrangement.

For videre debat, brug gerne denne tråd: Test af Philips 9704H (46PFL9704H)

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |