Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-samsunguxn.jpg"></div>Samsung præsenterer nye professionelle monitors - FlatpanelsDK Samsung præsenterer nye professionelle monitors">

Samsung præsenterer nye professionelle monitors

30 Sep 2008 | Rasmus Larsen |

Flatpanels var inviteret til en præsentation hos Samsung, hvor man havde til hensigt at vise de kommende produkter indenfor det man kalder professionelle monitors, der typisk benyttes i forbindelse med digital skiltning, reklameskærme, videovægge og andre løsninger, hvor monitors skal køre i mange timer i træk hver dag.
Der var en del konkrete produkter, men præsentationen sagde også lidt om tendenser på LCD markedet, hvor man blandt andet snakkede om 4 gange højere opløsning end Full HD, tyndere rammer, berøringsfølsomme skærme og LCD paneler helt op til 82 tommer.

4 gange højere opløsning end Full HD
4 gange højere opløsning end Full HD eller i tal, 3280x2160, kan meget vel være tættere på end man umiddelbart skulle mene. Samsung kunne således melde, at der hvert fald er en professionel monitor på vej med denne enormt høje opløsning. Den retter sig i første omgang til hospitaler, hvor de høje opløsninger kan være praktiske og nødvendige i flere miljøer.

I takt med at man går mod højere skærme, kan opløsningen også integreres med henblik på forbedringer i andre felter, og det er da også hensigten, at man vil udbrede teknologien.

Highslide JS
Samsung 82” Ultra Definition. Billede lånt af I4U.com


Der blev ikke talt så meget om det konkrete produkt med Ultra Definition – som opløsningen er blevet kaldt – men Henrik Lehd fra Samsung var positivt indstillet og forventede en markedslanceringen inden ganske længe. Om panelet herefter får kæmpet sig ind i et LCD-TV fra Samsung, fik vi ikke oplysninger om, men Samsung har tidligere benyttet nogle af de store elektronikmesser til at prale lidt med den høje opløsning. Vi så blandt andet en prototype på IFA 2008.

Man kan diskutere den reelle forbedring i billedet i forhold til vores nuværende Full HD standard, men uagtet synes udviklingen at indikere, at Ultra Definition bliver det næste i branchen. Måske ikke som en revolution ligesom Full HD i sin tid var, men vi får meget mere at høre til de høje opløsninger i takt med, at vi bevæger os mod endnu større Tv skærme.

Tynde rammer
Samsung har produceret en ny serie af professionelle monitors med ekstra tynd ramme på kun 11 mm. Det er en såkaldt UX(n) serie, der produceres i 40 og 46 tommer, og som er beregnet til store multi-screen setups i f.eks. storcentret.

På denne måde kan man skabe kæmpe skærmvægge på helt op til 230 tommer (5x5 46” skærme), og vise imponerende billeder. I forbindelse med præsentationen havde Samsung opstillet en 3x3 væg med 46 tommer skærme, der sammen dannede det 138 tommer store billede.

Samsung Thin frame
Samsungs tynde ramme


Tendensen mod tyndere rammer er da også gennemgående på markedet. Selvom dette er professionelle monitors, som ikke sigter mod forbrugeren, vil vi fremover se flere skærme på markedet, med disse tynde, diskrete yderrammer.

Samsungs udvikling indenfor deres professionelle monitors siger således noget om trenden på markedet generelt, der går mod både tyndere rammer og kraftige reduceringer i dybden af skærmen.

Berøringsfølsomme skærme
Markedet for berøringsfølsomme skærme har været undervejs i mange år, men de seneste år har udviklingen medført en mere offentlig tilgang til de berøringsfølsomme skærme. De er blevet udbredt i større stil i nye applikationer, og markedet for berøringsfølsomme skærme er et af de skærmsegmenter, der er spået en stor fremtid. Og ikke mindst multi-touch skærme, hvor man kan styre flere områder på skærmen simultant.

Ved præsentationen havde Samsung medbragt en berøringsfølsom monitor på 40 tommer. Det er fra deres såkaldte TSn serie, der også produceres i 46, 70 og 82 tommer. Man har fra Samsungs side satset på IR (infrarød) teknologi til at registrere berøringen. Ulempen ved IR er dog, at den ikke kan fungere i multi-touch miljøer, og jeg tog efter præsentationen en kort snak med Samsungs svenske teknikker, og forhørte mig om disse multi-touch løsninger.

Samsung multi-touch
Multi-touch prototype


Multi-touch var imidlertid ikke på Samsungs nuværende road-map og det kan være vi endnu får lov at spejde længe efter skærmene, selvom der ofte tales om mulighederne og der da også er et par reelle produkter på markedet i dag, som f.eks. Microsofts sofabord, der er én stor berøringsfølsom skærm.

Der er dog ingen tvivl om, at markedet for berøringsfølsomme skærme er et interessant marked. Det er allerede på fremmarch i mobiltelefonerne, og det var sjovt at få lov til at interagere med en touch-skærm i stort format.

82 tommer LCD paneler
Endeligt talte Henrik Lehd fra Samsung om virkelig store skærme på helt op til 82 tommer, der nu bliver et fast element i Samsungs line-up. En del serier – f.eks. touch-serien – vil indbefatte disse giganter af skærme, og det bliver en interessant katalysator for endnu større forbruger LCD-TV.

I dag er et stort LCD-TV 50-52 tommer, men over de kommende år bliver 60, 65, 70 og 82 tommer LCD-TV mere almindelige. Det er især afledt af produktionsekspansionerne fra Samsung, der bevæger sig mod 11. generation LCD fabrikker, der også kan producere endnu større paneler end den nuværende mastodont på 82 tommer.

Samsung 82”
Samsungs 82”


Samsung har i dag et 70 tommer Tv på markedet til den nette sum af 300.000 kroner, men tendensen peger altså mod skærme helt op til 82 tommer, og en mere udbredt tilgang til disse. I første omgang som professionelle monitors, men inden for nogle år også som forbruger Tv. Trenden mod større skærme vil også tage til, når krigen mellem plasma og LCD intensiveres på de større skærme. Plasma er i flere år skubbet mod større og større skærmstørrelser, efter pres i de mindre tommesegmenter fra LCD, og plasma vil formentlig også være teknologien der først indtager 60 tommer nu hvor 50 tommer er blevet populært og til at betale, men presset fra LCD lejren vil de kommende år blive mere markant.

Det var alt for denne gang. Samsungs præsentation var stort set kun bygget op omkring disse professionelle monitors, men mange af tendenserne er bestemt interessante for markedet som helhed. Vi ser specielt frem til endnu større Tv skærme.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |