Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFleksible skærme vinder frem - FlatpanelsDK

Fleksible skærme vinder frem

11 May 2006 | Rasmus Larsen |

Det spirende marked for fleksible og ultra-tynde paneler forventes at eksplodere over de kommende år, hvert fald ifølge analyseinstituttet iSuppli.

iSuppli mener, at de næste 7 år vil være særligt betydningsfulde for fleksible skærme idet man forventer, at de vil erobrere andele for blandt andet hævekort, visitkort og små elektroniske reklamekort.
Markedet er enormt mener iSuppli, ikke mindst fordi elektroniske og fleksible skærme kan åbne op for en uanet stor mængde applikationer.


På nuværende tidspunkt er indtægten for fleksible skærme integreret i produkter ikke mere end 5 millioner dollars på global basis. iSuppli forventer, at efterspørgslen vil stige med cirka 83,5 % årligt frem til 2013, og man således vil runde en samlet indtægt på 339 millioner dollars i 2013.

En af producenterne bag de fleksible skærme er enig med iSuppli. De fortsætter og omtaler de forskellige typer fleksible skærme. De siger, at man kan blandt andet producere fleksible skærme over LCD teknologien, om end den begrænser fleksibiliteten en smule. En mere oplagt teknologi er den kraftigt indvindende OLED (organic light-emitting diode) eller de såkaldte electrophoretic og electrochromic.


Der skelnes også mellem forskellige grader af fleksibilitet. Mens udvalgte skærme kan bøjes under brug, er andre bøjet fra fabrikkens side. Sidstnævnte metode forventes at komme til gavn i f.eks. biler eller tilsvarende steder.
Der skelnes også mellem forskellige typer af de produkter, som kan bøjes af brugeren. Enkelte er baseret på et plastiksubstrat i stedet for et glassubstrat, f.eks. LCD skærme, men det giver kun en begrænset fleksibilitet, og produceres fortrinsvis pga. vægtreduceringen og robustheden.
Andre produkter kan rulles sammen og kan f.eks. fungere som bærbare elektroniske aviser, som kan rulles sammen efter brug.


iSuppli fortsætter og fortæller mere om den fremtidige brug af de fleksible skærme. Som nævnt tidligere bliver en stor del baseret på kort, enten kreditkort, visitkort eller helt tredje. Man forventer, at f.eks. natklubber og butikker vil tage kortene til sig. Butikker kan også bruge fleksible skærme til gavekort, med elektronisk information om beløb, kortholder mm. Det tilføjer også en række sikkerhedsmæssige punkter til fremtidens brug af personlige kort.

Et andet potentielt marked er hele den finansielle sektor. Man forventer at bruge skærmene til at vise one-time password (OTP), som giver en række fordele og en forøget sikkerhed. Kortene vil så danne et unikt password hver gang der hæves og kommunikere med en central server, som registrerer det nye password. I forhold til statiske password, som bruges i dag, forventer bankerne og pengeinstitutter, at det kan reducere risikoen for uautoriseret adgang betydeligt.


Den fremtidige vision hedder også fleksible skilte. Der tænkes primært på skilte i butikker, men mulighederne er selvfølgelig store. iSuppli fortæller eksempelvis om de såkaldte electronic shelf labels (ESLs), som egentlig bare er elektroniske varebeskrivelser. Det smarte ligger dog i, at man kan styre dem trådløst over en central server i stedet for at skifte papir for pris og produktinformation hver gang der er tilbud, eller nye produkter kommer til. Skiltene behøver naturligvis ikke at være ultra-bøjelige, men et af de positive aspekter ved fleksible skærme er også, at de er meget tynde, hvilket gør dem bedre egnede end nuværende panelteknologier, som f.eks. LCD og Plasma.


Udsigterne for fleksible skærme er således meget positive, ikke mindst fordi det åbner en række nye muligheder. Det forventes at langt flere end de angivne markedssegmenter kan få gavn af skærmene, men det vil fremtiden naturligvis fortælle os.
iSuppli forventer, at årene mellem 2010 og 2013 bliver de vigtigste i den endelige udbredelse af fleksible skærme.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |

Oversigt: TCL 2023 TV

19 Jul 2023 |